Voorouders

Geplaatst op 26 september 2011 door Emmy in Persoonlijk / 0 Comments

Soms vraag ik me af waar mijn familie oorspronkelijk vandaan komt. Ben ik 100% Nederlands, of komen mijn voorouders uit andere streken. Misschien wel uit Ierland of Schotland, en verklaard dat mijn haarkleur of mijn drang naar die landen.

De enige manier om daar echt achter te komen is natuurlijk om een stamboom te maken, maar daar heb ik nou niet bepaald zin in. Meestal wordt er namelijk maar een stamboom gemaakt van één kant van de familie, één tak zelfs. Een familienaam. Daar heb je wel íets aan natuurlijk, maar het verteld je maar een klein deel van je verhaal. En zelfs dan nog: hoe kom je aan genoeg informatie om het echt in elkaar te zetten. Het feit dat je opa bijvoorbeeld zevens broers en zussen heeft maakt me al moe en duidelijk dat ik geen goede stamboommaker ben. Toch ben ik wel nieuwsgierig.
Ooit vond ik een site waar je jou achternaam in kon vullen en de site gaf dan aan wanneer en waar jou familienaam voor het eerst genoemd werd. Opvallend was daar dat het allemaal rond 1450-1650 was en dat de meeste genoemde uit Delft komen. Laat mijn vader in Delft zijn geboren en laat de halve familie daar nog wonen. Toeval? Zou me wel echt een Hollandse maken, tenzij er natuurlijk andere landen doorheen gemixt zijn. En uiteraard moet ik mijn moeders familie niet vergeten, maar diens meisjesnaam is zo veel voorkomend dat het werkelijk waar van alles kan zijn. Het is wel een heel Hollandse naam, dus misschien ben ik toch een volledig Nederlander. Maar zal ik daar ooit achter komen? Zal ik er ooit echt helemaal zeker over zijn? Ik denk het niet. Of er moet opeens een familielid aankloppen met een complete stamboom. Hoe groot is de kans daar op? Klein denk ik. Maar dromen mag altijd.

Bewaren

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.