Ook door deze auteur: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Uitgever: Blossom Books | April 2017
Genres: Young Adult, Romantiek, Contemporary
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789020678888
Uitgave: Paperback
Goodreads
Wat moet je doen als je zestien bent en nog nooit een jongen hebt gezoend? Molly Peskin-Suso wilde dat ze het wist. Ze kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat ‘ze er gewoon voor moet gaan’ en ‘een risico moet nemen’, maar dat helpt niet echt. Voor haar is het makkelijk: ze flirt met elk meisje dat ze leuk vindt. Cassie kent geen angst en is dun zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert en – volgens haar oma – ‘volslank’.
Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar tweelingzus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly’s reeks van onbeantwoorde liefdes en proberen haar te koppelen aan Will, een vriend van Mina. Hij is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Perfect, toch? Maar als Molly ondertussen ook steeds meer tijd doorbrengt met Reid, haar schattige, nerdy collega, wordt het ingewikkeld. Ze moet besluiten of ze het advies van anderen opvolgt… of haar eigen hart volgt.
Eindelijk zouden we met de leesclub eens een boek gaan lezen wat ik nog niet gelezen had en dat was voor mij meteen het ideale moment om De voordelen van onbeantwoorde liefde te kopen en te lezen natuurlijk. Ik las het boek eind augustus ter voorbereiding van de leesclub. Ik had op dat moment erg veel behoefte aan een luchtig boek en ik had er vooral heel erg veel zin in.
Molly is 16 en heeft al 26 crushes gehad maar er nog geen enkele daarvan gezoend. Als haar zus een vriendinnetje krijgt, verandert er het een en ander. Zo voelt Molly zich het derde wiel aan de wagen en proberen ze Molly te koppelen aan Will. Maar Molly ontmoet tegelijkertijd de nerdy Reid, van wie iedereen zegt dat je hem niet zou daten, alleen zou trouwen.
Slechts drie pagina’s had Becky Albertalli nodig om mij volledig in het verhaal te zuigen. Het voelde als een soort Eline in boekvorm en ik herkende veel van Molly ook in mezelf. Het voelde meteen als een goede vriendin en daar werd ik blij van. Ik vond haar vertelstem namelijk heel erg prettig; Molly is slim, onzeker, kunstzinnig en grappig. Ze is wat dikker, maar toch gewoon zichzelf. En dat was fijn. Ze hoefde zich niet aan te passen voor de rest.
Maar ook alle rand personages vond ik fantastisch. Cassie was de onverschrokken zus, zonder een bitch te worden, Patty en Nadine waren fantastische ouders en Reid… Ik zou Reid daten. Wat een heerlijke nerdy jongen zonder stereotype te worden.
De tieners onderling gedroegen zich zoals tieners dat vaak doen; vol drama. Toch werd het niet teveel. Het was precies goed. En ik moet zeggen dat ik het taalgebruik ook echt perfect vond passen; niet geforceerd en met woorden die tieners ook in de mond zouden nemen. Hulde voor Becky, maar ook hulde voor de vertaling van Blossom Books, die het toch helemaal passend voor het Nederlandse publiek wisten te maken.
Ik moet stiekem bekennen dat ik een beetje moest huilen toen ik De voordelen van onbeantwoorde liefde uit had. Het was zo’n ontzettend fijn boek en wat vond ik het lastig om afscheid te moeten nemen van Molly en de rest. De uren dat ik in haar wereld mocht vertoeven waren uren van licht. Zo fijn vond ik het.
Ik moest giechelen als een meisje en ik genoot van elk dramatisch tienermoment. Wat een herkenbaarheid. Becky is er echt een meester in om tieners tot leven te wekken en daar ook een bepaalde diversiteit in te brengen zonder dat het geforceerd overkomt. Het wordt niet als bijzonder ervaren, maar gewoon als een onderdeel van het geheel en dat maakt het overtuigend. Eerst vond ik de hoeveelheid homoseksuele personages een beetje overkill, maar later vond ik het juist wel passen. Het klopte, als een goed passende puzzel.
De vooroordelen van onbeantwoorde liefde weet tieners op een realistische manier tot leven te brengen; het is net alsof ik echt in het hoofd van Molly en haar vrienden zat. En dat was heerlijk. Oh en Reid? Die zou ik meteen daten. Gelukkig heb ik een nerdy man.
De combinatie van levendige personages met een duidelijke vertelstem (ik hoorde ze zo’n beetje in mijn hoofd praten) en een heerlijk fijn verhaal – zij het geen heel bijzonder plot – maakte De voordelen van onbeantwoorde liefde tot een heerlijke leeservaring. Ik heb er van genoten om naar Molly te luisteren en ik had niet verwacht dat ik het boek ZO leuk zou vinden. Echt een van de vrolijkste boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb. Ik snap nu volledig waarom zo velen zo gepassioneerd zijn over Becky’s werk. Een ultieme zomerread. Ook tijdens de lente, herfst of winter.
OK dit boek moet ik gaan lezen nadat ik ACOWAR uit heb. Was ik al van plan, maar nu weet ik het zeker.
Jaaaaaa!! Join the club <3 Haar boeken zijn zo heerlijk om te lezen (en te herlezen), ik kan echt niet wachten tot Simon (in de bios) en Leah volgend jaar *stuiter stuiter*
Also: "Het voelde als een soort Eline in boekvorm" #goals
Fijne recensie ik vond dit boek ook echt heel leuk. Sowieso vind ik Becky Albertalli’s schrijfstijl echt heel fijn 🙂
Wat bedoel je met: “Het voelde als een soort Eline in boekvorm”?
Verder wil ik dit boek heel graag nog lezen. 🙂
Haha, Eline (All the feels).
Wat tof dat je ‘m zo leuk vindt, en dat terwijl contemporary toch meestal niet jouw genre is 🙂 ik heb ‘m al in de kast staan gelukkig, dus binnenkort verhuist-ie naar de TBR-lijst!