Dit vonden jullie van Zon en Maan

Geplaatst op 11 januari 2017 door Emmy in Persoonlijk / 12 Comments

Gedurende de Boeken Adventskalender van 2016 vroeg ik jullie om – net als vorig jaar – een enquête in te vullen over mijn blog. Ik vind het namelijk erg belangrijk om te weten wat jullie vinden van Zon en Maan. Zelf ben ik natuurlijk best tevreden, maar er is altijd ruimte voor verbetering. En wat ik tof vind, hoeft natuurlijk niet als tof ervaren te worden. Daarnaast helpt zo’n vragenlijst mij om inzicht te krijgen in wat jullie tof vinden of juist niet. Vandaag wil ik wat resultaten met jullie bespreken.

111 keer ingevuld

111 keer werd de enquête ingevuld. Super bedankt! Ik had niet verwacht dat dit er zo veel zouden zijn! Laten we meteen gaan kijken naar de informatie over deze 111 mensen.

Slechts enkele mannen hebben op de enqute gereageerd. En dit komt ook overeen met mijn eigen indruk; meer vrouwen dan mannen volgen Zon en Maan. Dit vind ik niet zo raar, want in mijn beleving zijn het vooral vrouwelijke lezers die Young Adult lezen en daarnaast ook nog eens blogs bezoeken.

Meer dan de helft is onder de 23 jaar oud. Dit past heel erg goed bij de doelgroep die ik zelf voor ogen heb en in mijn beleving ook het best bij Young Adult past. Bijna 3/4 van mijn bezoekers zijn onder de 30 jaar oud.

Maar waar ik vooral ontzettend blij van werd, is dat meer dan de helft van jullie hier elke dag of om de paar dagen komt kijken. Dit verteld mij dat het prima is om elke dag nieuwe content te leveren. Ik ben erg blij dat jullie daar ook blij van worden.

Jullie komen hier vooral veel via social media als facebook en instagram. Dit vind ik belangrijk om te weten, want zo kan ik daar beter op inspelen. Nu is mijn vraag aan jullie of jullie de content op social niet te dubbel vinden. Willen jullie aparte dingen zien? Unieke content?

Layout

Een van de dingen die ik zelf heel erg belangrijk (en sterk) vind aan Zon en Maan is de layout. Als illustrator is dit ook deels mijn visitekaartje en ik denk oprecht dat een layout bijdraagt aan de herkenbaarheid van mijn blog.

Ik ben dan ook heel blij dat jullie overwegend positief hebben gereageerd.

Een paar tips die ik meekreeg om te verbeteren en die ik naar grote waarschijnlijkheid ga meenemen zijn:

 • Het overzichtelijker maken van de rechter menubalk
 • Het gebruiken van een echte foto in plaats van de tekening (die niet past bij de header).

Ook bleek de mobiele website niet helemaal te kloppen; de blogposts werden niet ingekort! Dit heb ik natuurlijk meteen verbeterd.

Verder ben ik heel blij met een hoog percentage bij ‘past goed’ en ‘overzichtelijk’. Dankjulliewel!

Tips ter verbetering en complimentjes.

Verbeteringen zijn er altijd, maar veel van jullie waren eigenlijk dik tevreden met de manier waarop Zon en Maan in elkaar zit. Jullie lezen veel blogposts met veel plezier, maar daar vielen ook wel weer wat dingetjes op.

Recensies: veel mensen lezen graag de recensies en dat vind ik heel erg fijn. Soms is dat moeilijk inschatten, vooral omdat ik vorig jaar juist de indruk kreeg dat jullie deze minder interessant vonden. Gelukkig geeft een groot aantal van jullie aan het graag te lezen en er ook zeker waarde aan te hechten.

Dagboek: Dit is het meest genoemde onderdeel van Zon en Maan. De helft leest het graag, de andere helft heeft er minder mee. Dit maakt het voor mij lastig, maar ik heb hoe dan ook besloten er mee door te gaan. Wel probeer ik hem wat korter te houden, door pas aan het eind te vertellen wat ik gelezen heb. Een iemand zei ook dat ik niet meer zou moeten vertellen welke boeken ik heb gekregen, omdat dit niet leuk is voor mensen die niks krijgen, maar dit blijf ik doen. Ik wil namelijk gewoon eerlijk zijn. Kortom; ik ga door met de dagboekjes, maar ik zal gaandeweg nog wel een manier vinden die beter past bij alle opmerkingen, zonder dat het persoonlijkheid verliest.

Sterk aan mijn blog vonden jullie over het algemeen

 • Mijn duidelijke mening
 • De hoeveelheid blogposts
 • Recensies
 • Schrijfstijl
 • Kennis
 • Plezier/Passie
 • Persoonlijkheid

Verbeterpunten zijn

 • Spel- en taalfouten. Klopt! Ik ben niet zo sterk in taal als ik graag zou willen, maar ik doe mijn best om beter te worden. Soms ben ik te laks in het herlezen en soms zie ik mijn fouten niet zo goed. Ik ga er in ieder geval meer op letten!
 • De layout werd een aantal keer genoemd. Ik weet echter nog niet of ik hier daadwerkelijk wat mee ga doen. Het kan namelijk zijn dat sommige van deze mensen alleen de (niet zo mooie) mobiele site hebben gezien, welke al is verbeterd.

Verder zouden sommigen van jullie graag meer tags, iets over manga of graphic novels, meer illustraties, video’s, boekige blogposts en nog een aantal kleine dingetjes.

Ook mijn kaarsen kwamen af en toe aan bod. Sommigen hebben er niks mee, en er werd ook gezegd dat iemand ze niet mooi vond (dat kan), maar anderen waren juist heel positief en vinden het een heel tof idee en hopen snel op meer spullen in mijn winkeltje.

Naam Zon en Maan: Ook kreeg ik de vraag waarom het Zon en Maan heet. Ik ben deze blog in eerste instantie niet gestart als boekenblog, maar als een blog voor school, over mijn werkproces. Ik moest toen snel een naam verzinnen en ik hield me toen veel bezig met spiritualiteit. Zon en Maan zag ik samen als een geheel, terwijl het toch tegenpolen zijn. Man en vrouw, water en vuur, yin en yang. Samen zijn ze een. Voor mij kwam alles op mijn blog samen en toen ik uiteindelijk volledig over boeken ging bloggen, kon ik geen afscheid nemen van de naam. #truestory. Daarnaast vind ik het wel fijn om geen naam te hebben met ‘Boek’ er in. Het draagt nu bij aan mijn herkenbaarheid.  Als je meer wilt weten, stel je vraag dan in de reacties.

Kortom; tijd om meer af te wisselen tussen recensies en boekige blogposts. Ik ga mijn best doen en ik heb door mijn weekje blogvrij al weer heel wat toffe ideeen op de planning. Veel mensen zijn dik tevreden met de huidige content en daar ben ik heel blij mee.  Jullie zijn overigens heel lief voor mij geweest.

De rapportcijfers

Ik vroeg jullie een paar cijfers te geven en wauw… Had ik dit vroeger maar op mijn eigen rapport zeg!

De vier kwam van de persoon die vond dat ik alleen maar Engels lees en recenseer. Dit klopt niet, want ik lees juist heel veel Nederlands. Ik heb in deze blogpost nogmaals uitgelegd hoe ik tegenover #IkLeesNLs sta.

Verder ben ik echt blij dat 52 van jullie mij een 8 gaven en 12 van jullie zelfs een 10. Ik ben er stil van! Ik ben echt blij dat mijn content jullie zo bevalt.

Bij de recensies werd ik nog stiller. 38 van jullie gaven mij een 9 en 15 zelfs een tien. Een enkeling gaf mij een 6. Ruim voldoende, dus! Bedankt!

Ook hier weer hoge cijfers. Ik ben echt trots. Dankjulliewel!

Wil jij nog iets kwijt over de resultaten? Of heb je nog een aanvulling? Laat een reactie achter!

 

 

Tags:

Divider

12 responses to “Dit vonden jullie van Zon en Maan

 1. Medusa de wit

  Geweldige uitkomst ! Mag je met recht trots op zijn. Ik kijk toch elke dag even op je blog, hoort onderhand bij m’n ritueel. Thee en ff de Blog lezen 🙂 ga zo door echt enorm leuk 🙂 x

 2. Henrieke Hommersom

  “De vier kwam van de persoon die vond dat ik alleen maar Engels lees en recenseer. Dit klopt niet, want ik lees juist heel veel Engels.” Volgens mij spreek je jezelf hier onbedoeld tegen. 😉

  Ik had geen idee waar je blognaam vandaan kwam. Zon en Maan vind ik leuk, ik lees ook zowel onder het zonnetje als onder de maan. 🙂

 3. Wauw ik denk dat je heel tevreden mag zijn! Als ik een recensie van een boek wil lezen ga ik toch altijd automatisch naar jouw site om te kijken of jij dat desbetreffende boek gerecenseerd hebt, dus ik vind het ook heel fijn dat je zoveel recensies schrijft!

 4. Wauw wat een geweldige uitkomst, veel mensen wat hebben ingevuld zodat je er ook echt wat mee kunt! Ik denk dat je inderdaad heel trots mag zijn op de uitkomst van de enquête, want het is overall toch gewoon heel positief, wat ook verdiend is! Naast dat het gewoon superleuk is om die feitjes op een rij te zien, is het voor jezelf gewoon ook weer even een moment van stilstaan, trots zijn en jezelf en je blog in ‘beweging te laten blijven’ met eventuele op/aanmerkingen die je dan krijgt d.m.v. zo’n enquête.

  Ik heb zelf een paar maanden terug ook al wat vragen opgezet om een enquête mee te maken. Binnenkort is mijn 1 jarig blog jubileum en krijg ik een nieuwe header en dan komt ook ergens rond die tijd de enquête online. Ik ben onwijs nieuwsgierig naar de feedback van mijn lezers, ik hoop dat ik ook veel deelnemers mag verwachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.