De viruscode (The Maze Runner) – James Dashner

Geplaatst op 26 mei 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De viruscode (The Maze Runner) – James DashnerDe Viruscode door James Dashner
Ook door deze auteur: De Labyrintrenner
Serie: Maze Runner #0.6
Uitgever: Uitgeverij Q | September 2016
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 349
ISBN: 9789021400129
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

De Laarders zijn terug!
Eerst kwamen de zonnevlammen die de aarde vernietigden. Toen kwam de Vuring, een muterend virus dat een groot deel van de mensheid uitroeide. Toen kwam WICKED, op zoek naar een oplossing. En die vonden ze in één uitverkoren jongen. Zijn naam was Thomas. Thomas bouwde een labyrint.
Er zijn geheimen.
Er zijn leugens.
Dit is het verhaal van Thomas, en hoe hij een labyrint bouwde dat alleen hij weer zou kunnen afbreken.

De viruscode is een van de prologen van de hitserie De labyrintrenner van James Dashner. Ik had niet zo heel veel met deze serie en toen ik het boek ontving wist ik ook niet helemaal of ik er wel zin in had om nog een verhaal te lezen over Thomas en Teresa.

In De viruscode komen we precies te weten wat Thomas en Teresa’s rollen zijn geweest bij Wicked en welke bijdrage ze hebben geleverd aan het enorme labyrint waar ze zelf uiteindelijk ook inkomen.

Mijn grootste probleem met de viruscode zijn dat er eigenlijk geen nieuwe kennis wordt gegeven. Je kent de personages al, je weet al hoe het zal eindigen. Het boek heeft daardoor geen enkel verrassend effect en eigenlijk amper toegevoegde waarde aan de serie.

We weten allemaal dat Thomas een belangrijke rol speelt bij Wicked en in dit boek lees je dus hoe dit is gekomen en waarom precies hij is uitgekozen. Je maakt hem mee als kind en vervolgens als tiener… En eigenlijk is dat best wel saai?

Nu moet ik toegeven dat ik het boek aardig om te lezen vond; ik ging er vlot doorheen en het geheel stond me niet eens zo tegen als ik eigenlijk had verwacht. Want zoals ik al aangaf; ik had eigenlijk geen zin in het boek maar wilde het toch ooit gelezen hebben (iets met TBR planken weglezen enzo).

Ik hoefde bij De Viruscode niet na te denken; het liep zoals het liep en veel nieuwe kennis hoefde ik niet te verwerken. Lekker makkelijk. Voor zowel de lezer als natuurlijk de auteur, die handenwringend zijn loon binnen harkt. Sorry, maar dit is echt klaar nu. Vinden jullie niet?

Daarnaast raad ik af om dit boek te lezen VOOR je aan de trilogie begint; het boek zit namelijk vol spoilers en als je die leest, dan is de hele clue van de trilogie verdwenen. Dat is nogal zonde, want ik vond dat de serie het vooral van z’n hoge WTF gehalte moest hebben.

LEES DIT BOEK DUS NIET ALS EERSTE.

Je kunt maar duidelijk genoeg zijn.

Het enige wat ik echt leuk vond aan het boek is dat er veel meer ruimte was om bepaalde personages beter te leren kennen. Maar wat dit boek verder toevoegt aan de serie? Alleen Dashner zal het weten.

View Spoiler »

De viruscode miste spanning, plotwendingen en een toegevoegde waarde aan de serie.

Ik snap het grote succes van de serie wel en ik snap ook waarom fans wel zullen smullen van De viruscode. Ik vond het echter geen toevoeging hebben en ook een vrij onlogisch boek (uitmelken, anyone?). Toch las het beter weg dan ik had verwacht en daar ben ik dan wel weer blij mee.

two-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “De viruscode (The Maze Runner) – James Dashner

  1. Ik wil dit boek nog heel graag een keer lezen, maar toch merk ik dat ik ’t geld er niet voor over heb omdat de serie in mijn hoofd al afgerond is. Ik wacht dus tot-ie een keertje goedkoop te scoren is en dan koop ik ‘m denk ik, want ik ben bang dat-ie misschien (net als bij jou) tegen gaat vallen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.