Vind ik leuk! – Lena Miller

Geplaatst op 24 november 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Vind ik leuk! – Lena MillerVind ik leuk! door Lena Miller
Uitgever: Qwerty | November 2016
Genres: Jeugd, Young Adult
Aantal pagina's: 204
ISBN: 9789492492005
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Kiki weet niet wat haar overkomt wanneer alles wat ze op haar online profiel plaatst, uit blijkt te komen. Nadat ze per ongeluk al aardig wat schade heeft aangericht, waaronder het letterlijk dood laten vallen van haar docente Engels, beseft ze dat de mogelijkheden om haar leven er leuker op te maken eindeloos zijn. Dat mag ook wel, want sinds haar moeder de benen heeft genomen en Kiki is achtergebleven met haar wereldvreemde vader, ziet haar wereld er niet al te rooskleurig meer uit. Kiki plaatst de ene wensupdate na de andere, maar alles wat ze laat gebeuren pakt heel anders uit dan ze had gehoopt. Kan ze de narigheid die ze heeft veroorzaakt nog herstellen? En kan ze accepteren dat het echte leven niet zo perfect is als zij graag zou willen? Vind ik leuk! is een vrolijke jeugdroman over het verschil tussen de online en offline wereld en de verkwikkende onvolmaaktheid van het leven.

Een tijdje terug kreeg ik van namens de uitgever van Lena Miller een mailtje of ik interesse had in een recensie-exemplaar van een nieuw jeugdboek: Vind ik leuk! En omdat ik mediawijsheid (oa. hoe ga je met (sociale)media om) een heel belangrijk thema vind, leek het me een heel toepasselijk boek voor de jeugd.

vindikleuk2

Vind ik leuk! gaat over Kiki, een jonge tiener die met haar excentrieke vogelhuis bouwende vader een vrij saai bestaan heeft. Maar dan komt ze erachter dat er is vreemds is met haar Hashtag account; alles wat ze plaatst, komt uit! Eerst is het natuurlijk wel leuk, maar dan opeens valt haar docent Engels dood neer, en gebeuren er ook andere foute dingen. Kan Kiki alle puinhoop nog oplossen?

Persoonlijk denk ik dat Vind ik leuk! echt op de grens ligt van Jeugd en Young Adult-boeken. Het is vooral een boek geschikt voor tieners tussen de 12 en 16 jaar, omdat zij zullen genieten van de herkenbare situaties en de vlotte schrijfstijl. Daarnaast is dit ook de leeftijd waarin social media een enorme rol speelt. Sociale media is iets waar je mee om moet leren gaan en ik denk dat dit boek daar bij aan kan dragen.

vindikleuk

Vind ik leuk! is een vermakelijk en fantasierijk boek. Het speelt enorm met de verbeelding en weet de lezer te grijpen. Toch vond ik ik het geen enorme hoogvlieger, want het is niet zo dat het boek vol verrassende wendingen zit.

Alles wat er gebeurde was een vrij logische opvolging op het vorige en dat vond ik soms wel jammer. Maar aan de andere kant klopt het wel allemaal. Liever dat dan extreem ver gezocht. Ook zitten er heel subtiel een paar lessen over social media gebruik in verwerkt, maar op dusdanige manier dat het echt een onderdeel van het verhaal is geworden.

Social media is een heel actueel thema en dat weet Vind ik leuk! heel goed te gebruiken in een fantasierijk en meeslepend verhaal.

Al met al heb ik me goed vermaakt met het lezen van Vind ik leuk! Ik denk dat vele tieners zich met Kiki kunnen identificeren, omdat het heel erg speelt met de vraag; ‘wat zou jij doen?’. Ik denk dat het tieners op een ongedwongen manier aan het denken zet over wachtwoorden en wat je wel en niet op internet kunt zetten, zonder dat het een groot waarschuwingsboek is geworden. Want het boek laat niet alleen de gevaren, maar ook de mooie dingen van social media zien. Leuk én leerzaam!

vindikleuk3

Bewaren

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Vind ik leuk! – Lena Miller

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.