Verslaving – Patricia Bonilla

Geplaatst op 9 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 13 Comments

Verslaving – Patricia BonillaVerslaving | augustus 2014
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789490767754
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Jesmee heeft bovennatuurlijke krachten, die recht tegenover elkaar staan. Ze gebruikt deze krachten dagelijks, maar niet zonder daarvoor een prijs te betalen. Toch kan ze er geen afscheid van nemen.

Al snel wordt ze meegesleurd in een voor haar onbekende, mythische wereld waarin ze continu op de grens staat tussen Goed en Kwaad. Beide partijen vechten om haar bovennatuurlijke krachten.

Jesmee raakt verstrikt in de hele situatie. Voor wie zal ze zich gaan inzetten? Wat moet ze doen? Met wie moet ze omgaan en wat is het beste voor haar eigen veiligheid en gezondheid?

Ondanks haar verwarring wordt al snel duidelijk dat Jesmee sterker en wellicht gevaarlijker is dan iedereen ooit had verwacht.

Jesmee heeft namelijk niet zomaar een gave… Voor haar is het een verslaving!

Koop ‘Verslaving’ hier!

Allereerst wil ik even aangeven dat ik mezelf vaker betrap kritischer te zijn bij boeken die worden uitgegeven door bekenden of bij wat kleinere uitgeverijen. Dit is niet gemeen bedoeld, maar meer als hulpje.. Ik lees die boeken vaak ook kritischer en maak sneller aantekeningen.. Want ik geloof dat ik ze zo kan helpen nog beter te worden.

Ik wist al een tijdje dat Verslaving, het nieuwe boek van Patricia er aan zat te komen en omdat ik ‘De Zon Achterna‘ ook heb gelezen, was ik erg benieuwd hoe dit boek zou zijn. En natuurlijk hoe Patricia ontwikkeld zou zijn als schrijfster. En ik kan jullie vertellen dat het echt een stuk beter is geworden. Het verhaal zit nu een stuk logischer in elkaar en is beter afgerond.

Het verhaal gaat over Jesmee, die na een – aan het begin nog onbekende – gebeurtenis eindelijk weer vrij mag rondlopen. Langzaam kom je er achter dat het meisje bijzondere gaven heeft, en dat de mensen om haar heen ook niet helemaal normaal zijn. De mythologische wezens die Patricia daarvoor gekozen heeft zijn een verfrissing in het huidige aanbod. Eindelijk eens geen vampiers en heksen, om zo maar te zeggen. Wat minder verfrissend vond ik de keus om het in de VS laten afspelen. Er was werkelijk niks typerend aan de setting, dus wat mij betreft had Patricia er beter aan gedaan het hier in Nederland af te laten spelen. Ze heeft het college benaderd als een HBO/Universitaire opleiding zoals hier in Nederland, maar naar mijn weten zit het daar zo niet in elkaar. Ik zie geen reden waarom het niet gewoon hier had kunnen afspelen. Dat soort punten vind ik dan jammer.. Zeker als je dan een personage Van Der Graaff noemt. Maak er dan op zijn minst vander Graaff van (Amerikaanse Nederlandse naam). Ik vind het altijd erg jammer als een verhaal daardoor iets van z’n sfeer verliest.

Een ander punt is dat er sommige dingen niet voldoende werden uitgelegd.. Of pas vrij laat. Zoals waarom Nathan Jesmee al zo lang kent en de anderen niet. Dat wordt wel uitgelegd, maar wel vrij laat. Een ander voorbeeld is: geld. Hoe kan Jesmee in hemelsnaam genoeg geld hebben en verdienen om een appartement voor zichzelf te hebben? Zeker in Amerika, waar de huren achterlijk hoog zijn. Een laatste punt, en dat probeer ik uit te leggen zonder te spoilen, is de uitleg die gegeven wordt bij Jesmee’s gaven.. Als het echt zo werkt, kan dat niet zo werken bij Jane en William.. Gezien hun moeder. Ik hoop dat de mensen die dit boek ook gaan lezen het antwoord wel kunnen vinden.

Verhaaltechnisch vond ik het lekker lopen. Sommige heftige stukken hadden wat emotioneler en dramatischer gemogen, want ik had nu soms een beetje het idee dat er te snel overheen gegaan werd. Maar later kon ik dat ook wel weer verklaren. Ik vond het in ieder geval wel tof dat je als lezer constant een andere mening over de personages vormt. Het ene moment vind je iemand tof en het andere moment een klootzak. Dat had ik ook met Jesmee.. Ik vond de ene kant leuker dan de andere. Rara welke kant kies ik?

Het boek zat vol met leuke plotwendingen en was niet zo voorstelbaar. Zeker het einde vond ik erg sterk. De manier waarop iedereens rol uiteindelijk duidelijk werd vond ik ook erg goed gedaan.
Ja, ik heb genoten van het boek en ik ben blij dat ik hem op Castlefest gekocht heb. Ja, ik was niet voor niets de eerste!

Verslaving is een boek dat je snel in z’n greep houdt. Een prima YA van Nederlandse bodem, ondanks de punten van kritiek die ik had. De keuze voor de wezens vind ik erg sterk en het verhaal was zeer vermakelijk. Patricia laat duidelijk zien dat ze niet bang is om de harde waarheid te schrijven.
Hier en daar zag ik nog wel wat foutjes in de tekst, maar verder is het boek netjes afgewerkt.

Al met al ben ik benieuwd wat de toekomst zal gaan brengen qua boeken van Patricia. Kon ik dat maar tekenen!

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

13 responses to “Verslaving – Patricia Bonilla

  1. Superbenieuwd naar! Ik vind het zelf ook wel altijd jammer als een boek van eigen bodem zich zonder goede reden niet op eigen bodem afspeelt. Maar zodra mijn book buying ban erop zit ga ik het zeker kopen πŸ™‚

  2. Thnx voor je recensie, Emmy! Kritische puntjes ga ik meenemen πŸ˜‰ voor volgende mijn volgende verhalen!

    Ik ben heel erg blij dat je ervan hebt genoten πŸ™‚

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.