De verre kust (De Reiziger-cyclus #3) – Diana Gabaldon

Geplaatst op 20 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De verre kust (De Reiziger-cyclus #3) – Diana GabaldonDe Verre Kust door Diana Gabaldon
Ook door deze auteur: De reiziger
Uitgever: Boekerij | Maart 2014
Genres: Historische fictie, Roman
Aantal pagina's: 1015
ISBN: 9789460239298
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Het is meer dan twintig jaar geleden dat Claire Randall via een magische kring van stenen het door oorlog en plundering geteisterde Schotland verliet. Na een lange speurtocht ontdekt Claire dat haar geliefde, de stoere Schotse clansman James Fraser, nog leeft na de slag bij Culloden, waar de Schotse droom van onafhankelijkheid door de Engelsen werd verpletterd. Ze wordt verscheurd door de keuze waar ze zich voor gesteld ziet: in haar eigen tijd blijven, bij haar dochter Brianna - het kind van James - of teruggaan naar de gevaarlijke Schotse Hooglanden.
Als Claire´s dochter volwassen is, besluit ze nog eenmaal, en nu voorgoed, terug te keren naar het Schotland van de achttiende eeuw, waar James inmiddels het respectabele beroep van boekdrukker uitoefent.
Kort na hun gepassioneerde hereniging wordt het paar gedwongen tot een lange zeereis, in achtervolging van het schip waarop James´ neef is ontvoerd om als slaaf te worden verkocht. Piraten, een epidemie aan boord, niets blijft hun bespaard. De vlucht voert hen uiteindelijk naar de verre kust van de koloniën in West-Indië, waar hun tocht een onverwachte wending neemt...

Dankzij de televisieserie maakt Outlander weer een nieuwe opleving en komen alle boeken weer in spotlights te staan. Zo ben ook ik er volop mee bezig, ik las op mijn vakantie De Verre Kust. Het derde deel van de serie. Vond ik dit deel net zo goed? Of waren die 20-jaar later voor mij net te veel?

verrekust2

In De verre kust besluit Claire – nu haar dochter volwassen is – om voorgoed terug te keren naar het verleden. Ze heeft namelijk bewijs gevonden waar ze Jamie ongeveer kan vinden. Maar lang kunnen ze niet van de rust genieten; na een aantal gebeurtenissen worden ze gedwongen om aan boort te gaan van een schip naar West-Indië.

In het begin van het boek krijg je veel te weten over wat Jamie in de tussenliggende jaren is overkomen. Dit vond ik ontzettend prettig; niet alleen ben ik dol op historie, ik was namelijk ook een beetje bang dat we het vooral over het heden zouden hebben! Ik wilde helemaal geen afscheid moeten nemen van historisch Schotland. Het eerste gedeelte van het boek wist me dan ook meteen mee te sleuren.

verrekust3

De Verre Kust is een ontzettend dik boek van zo’n 1000 pagina’s. Dit zorgt er mede voor dat het bestaat uit verschillende avonturen en plotlijnen. Dit vond ik ontzettend prettig, omdat dit soort historische boeken vaak zo veel details bevatten. Ik zit het liefst zo lang mogelijk in het verleden en Diana Gabaldon weet dit te realiseren. Soms had ik echter wel het idee dat het wat langdradig werd, alsof niet alle avonturen evenveel toegevoegd waarde hadden.

Soms had ik dus zoiets van; kom maar tot de kern, maar dat was slechts af en toe. Ook is het boek absoluut geen herhaling van de vorige twee boeken. Magie en profeties beginnen een grotere rol te spelen en er zullen een paar verrassende personages terugkomen.

Hoewel het verhaal zich verplaatst naar andere locaties dan Schotland, en er aanzienlijk wat tijd is verstreken, heb ik toch ontzettend genoten van De Verre Kust. Het is een bijzonder verhaal en ik geniet er juist van om het hele leven van Claire en Jamie te ervaren, niet slechts één moment van hun hele leven. Mijn angsten waren dus absoluut niet gegrond. Het is juist een heerlijk verhaal!

Ik ben zo blij dat Jamie’s verhaal nog meer naar voren kwam!

Niet alleen krijg ik steeds meer zin om verder te gaan met de serie (zowel op tv als met de boeken), ook kijk ik terug op 1000 pagina’s genieten. Wat een cyclus heeft Diana op weten te zetten, zeg. Ik ben er door betoverd.

Naar welke tijd zou jij willen terugreizen?

verrekust

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.