Verraad (De strijd om Aera #1) – Sanne de Bock

Geplaatst op 5 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Verraad (De strijd om Aera #1) – Sanne de BockVerraad door Sanne de Bock
Ook door deze auteur: Verlangen
Serie: De strijd om Aera #1
Andere boeken in deze serie: Verlangen
Uitgever: Palmslag | Maart 2017
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 277
ISBN: 9789491773594
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij het concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijk werden geboren.
Wanneer een jonge vrouw zwaargewond ontwaakt in een ziekenhuis van het Noorder Koninkrijk en ontdekt dat ze geen flauw idee meer heeft wie ze is of wat er is gebeurd, is ze de wanhoop nabij. Vriend Trojan vertelt haar dat de autoriteiten haar op de hielen zitten, alleen heeft zij geen idee waarom. Langzaam ontwart ze een netwerk van leugens en intriges en neemt ze de zware taak op zich iets te doen aan het dictatorschap waaronder het land al jaren gebukt gaat. Wie is er te vertrouwen, wie heeft het bij het rechte eind en wie lukt het vast te houden aan zijn idealen, als alles en iedereen haar tegenwerkt?

Een tijdje terug werd ik benaderd of ik interesse had om zowel het eerste als het tweede boek in de De strijd om Aera serie te lezen. Ik heb het boek al eens eerder langs zien komen en ik herinner met ook nog een avond waarop Sanne de Bock kwam vertellen over Verraad. Nu heb ik het boek eindelijk gelezen.

Ooit was Aera één koninkrijk. Maar een radiacale tweedeling zorgde voor verdeeldheid.

Een zwaargewond meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee wie ze is en wat haar is overkomen. Haar vriend Trojan, die meteen naast haar bed stond, verteld haar dat de leiders van het land achter haar aan zitten. Waarom? Dat weten ze niet. Ze moet vluchten om te overleven. Maar spreekt Trojan wel de waarheid? Ze gaat op zoek naar antwoorden.

Verraad is eigenlijk best wel een lastig boek om over te schrijven, want er zijn een aantal zaken waarvan ik denk dat ze op makkelijke wijze het hele boek een stuk geloofwaardiger hadden kunnen maken.

Het boek begint met een koninkrijk, dat verdeeld is in twee landen. Hoe de rest van de wereld in elkaar zit, weet je eigenlijk niet. Het zou zo maar een Noord- en Zuid-Korea kunnen zijn. Maar het woord koninkrijk heeft iets fantasy-achtigs en dat ik dit boek totaal niet. Mensen leven in een dictatuur, dus ik had liever die term gezien. Het koningshuis speelt namelijk niet bepaald een grote rol in het boek.

Je merkt daaraan dat de auteur zelf die hele wereld heeft bedacht en daarom ook alles aan haar lezer wil meegeven. Hierdoor krijg je details mee die totaal niet relevant zijn voor het verhaal en soms ook gewoon niet passen. Zo lijkt het net alsof de hoofdpersoon zaken uit het verleden herinnert, maar dat doet ze helemaal niet: het zijn enkel wat feiten over de wereld die worden overgebracht. Less is more en niet alles hoeft vertelt te worden.

Ik had ook wat moeite met de personages. Ik vind de hoofdpersoon niet zo sympathiek en nogal vlak. Trojan vond ik gewoon een zak. Ook vond ik de dialogen tussen de twee bijzonder stijf, waardoor ik nog meer afstand voelde. Ook met andere personages trouwens (en wat een lastige namen, die ook nog eens veel op elkaar leken!) Veel van de dialogen voelde nogal geforceerd, waardoor ik niet echt werd meegenomen op het avontuur.

Een avontuur waar ik sowieso veel vraagtekens bij zette. Voor een onderdrukt land is het voor hen wel heel makkelijk om zaken te ontwijken. Voor een land dat het zo slecht heeft, hebben ze best wel wat luxe producten. Het klopt gewoon niet helemaal in mijn hoofd en ik denk dat dit deels komt door het feit dat dit het eerste boek van deze auteur is. Ik heb gehoord dat boek 2 een stuk beter zou zijn, dus ik ben benieuwd!

Ondanks dat het lekker weg las en ik wel erg nieuwsgierig was, maakte Verraad het niet helemaal waar voor mij.

Helaas bleek Verraad niet helemaal mijn ding. Ik had een aantal problemen met wat zaken, waardoor de geloofwaardigheid van het verhaal niet tot uiting kwam. Je merkt bijvoorbeeld dat de auteur haar wereld goed voor ogen heeft, maar ze slaat er niet helemaal in deze te vertalen. Essentiele informatie mist, terwijl we overspoeld lijken te worden door feiten die er weer helemaal niet toe doen.

two-half-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.