Urban of toch high fantasy?

Geplaatst op 25 januari 2016 door Emmy in Boeken, Column / 14 Comments

high and urban fantasy

Ik ben gek op het fantastische genre. Of het nou YA is of juist voor volwassenen; grote kans dat ik er van zal smullen. Maar fantasy is een groot genre. Dat wil zeggen dat er heel veel verschillende uitingsvormen van zijn. Dit verdelen we weer onder in subgenres. Omdat fantasy best wel veel voorkomt in Young Adult, leek het me slim om eens dieper in te gaan op de twee meest voorkomende subgenres van dit magische genre in de jongerenliteratuur: high- en urban fantasy.

Urban fantasy is een term die je misschien kent van de urban-lijn van De Fontein. Zij geven daar boeken uit die vallen onder het urban fantasy genre en richten zich daar specifiek op de doelgroep boven Young Adult. Je hebt echter ook ‘gewoon’ Young Adult Urban Fantasy. Urban is er voor iedereen. Maar wat is het dan?

Urban fantasy is een verhaal wat zich afspeelt in onze wereld, maar waar er fantasy-elementen (in verschillende waarden) aanwezig is. Het kan zijn dat er subtiele magie is, maar het kan ook zo zijn dat een deel van de wezens op aarde mythologische wezens als weerwolven, vampiers en feeën zijn. Het maakt niet uit in welke tijd het zich afspeelt (heden, verleden of toekomst), zolang het maar op deze wereld is. Vaak heeft het een vrij stedelijke setting. Heel veel fantasy young adult valt onder deze categorie. Denk aan Twilight, denk aan The Mortal Instruments, denk aan Vampire Academie. En ga zo maar door. Stuk voor stuk spelen deze boeken zich af in onze wereld, waaraan magie (of een andere bovennatuurlijke kracht) is toegevoegd.

Maar The Mortal Instruments hebben toch ook hun eigen land/wereld? Idris?

Ja, dat klopt! Stel, de hele reeks zou zich in die wereld afspelen, dan was deze bekende serie opeens geen urban meer geweest, maar behoorde het tot het andere subgenre!

High Fantasy speelt zich namelijk af in een zelf verzonnen wereld. Bijvoorbeeld De grisha en de glazen troon. Deze werelden lijken soms op de onze, maar bezitten zo hun unieke kenmerken. Veelal heerst er een historische setting en is er sprake van lastig uit te spreken fantasie-namen. Het voordeel van een hele nieuwe wereld is dat letterlijk alles mogelijk is. Schrijvers kunnen bestaande wereldideeën compleet van boort gooien en woestijn en ijspartij naast elkaar leggen, als ze dat zouden willen. In High fantasy boeken is er vaak veel meer sprake van worldbuilding, omdat lezers een indruk moeten krijgen hoe de wereld daar in elkaar zit. Gelukkig zijn daar de kaartjes.

Wat zijn de verschillen?

 • High fantasy speelt zich af in een andere – zelf verzonnen – wereld.
 • Urban in onze wereld, zij het aangepast aan enige vorm van magie (in alle vormen mogelijk).
 • H.F. heeft vaak een meer historische setting.
 • Waar urban fantasy vaak wat moderner is.
 • H F.  richt zich over het algemeen nog meer op de beschrijving van de wereld.

Wat zijn de overeenkomsten?

 • In beide werelden is magie aanwezig.
 • Of er zijn magische wezens.
 • Het zijn beide subgenres van het fantasygenre.
 • Ik vind ze beiden heerlijk om te lezen.

Beide genres trekken me enorm, al heb ik een lichte voorkeur naar urban. Waarom? Omdat ik dit makkelijk vind voor te stellen. High fantasy is – op z’n tijd – ook echt heerlijk (en ik geef ze vaak ook een hoge waardering), maar het is vaak lastiger om een niet bestaande wereld echt voor je te zien.

Ben jij een fan van een bepaalde vorm van fantasy?

Tags:

Divider

14 responses to “Urban of toch high fantasy?

 1. Na mijn eerste ervaring met Urban had ik zoiets dit is het niet voor mij. Fantasy moet sprookjesachtig zijn. Dit is natuurlijk stom, want het is gewoon even wennen en nu ik er meer heb gelezen, kan ik het wel waarderen.

 2. Jet

  Ik at er toevallig ober na te denken om een post als dit te plaatsen op mijn blog (dan ook ober Science Fiction) maar ik had het idee nog lang niet uitgewerkt. Nu wacht ik er wel even mee, misschien over een half jaartje ofzo… Urban Fantasy vind ik denk ik ook nét iets fijner, omdat het niet-echte dan zo echt lijkt. Zoiets dan.

 3. Ik denk dat ik ook de voorkeur geef aan Urban Fantasy. Ik vind het namelijk altijd zó knap hoe een auteur een hele fantasiewereld in onze wereld kan laten bestaan en laten samen gaan.

 4. Gaia

  Mijn voorkeur gaat uit naar high fantasy (en niet alleen YA, ik lees ook graag high fantasy boeken voor volwassenen). Leuk artikel!

 5. Isabelle

  Fijne uitleg dit 🙂 ik houdt van alle fantasy, maar high fantasy heeft denk ik toch mijn voorkeur. Ik vind het echt heerlijk om een hele andere wereld te ontdekken en ik houdt ook echt van kaarten in boeken!

 6. Lisa

  Heel fijn, zo’n uitleg! Ik wist dit helemaal niet! 🙂 ik kan eerlijk gezegd niet kiezen tussen de 2… Vind het allebei heerlijk! ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.