Twittervraag | Lezen jullie het extra eerste hoofdstuk van een nieuw deel?

Geplaatst op 18 augustus 2014 door Emmy in Boeken / 17 Comments

Als een serie meerdere drukken krijgt, zie je vaak het eerste hoofdstuk van het volgende deel als extraatje aan het eind van het boek zitten. Aan de ene kant natuurlijk een fijne lekker maker, maar aan de andere kant word je behoorlijk misleid over de hoeveelheid pagina’s het boek daadwerkelijk heeft. En geef nou toe: met het lezen van dat hoofdstuk wil je allemaal maar eerder het volgende boek lezen.

Dat is natuurlijk geen straf, maar wel frustrerend als dat boek nog niet in die editie verschenen is, of je hebt geen geld.. Of weet ik veel welke smoes je kunt verzinnen. Daarnaast mijn grootste hekelpunt: ik ben het hoofdstuk alweer een soort van vergeten tegen de tijd dat ik verder lees, of, nog erger misschien, het eerste hoofdstuk voelt als een grote berg herhaling. Als je veel lees – zoals ik doe – kan dat soms de indruk geven dat je het boek al eens gelezen hebt. OEPS!

Ik las gisteren in de trein mijn boek – Entice – uit en ook hier zat zo’n extra hoofdstuk in. Maar ikzelf lees ze eigenlijk nooit meer. Ik wil gewoon meteen een heel verhaal kunnen lezen. En zeker bij een boek als Entice, waar ik deel 3 niet van heb en ik vrees ook niet snel ga vinden.. Dan wil ik niet lekker gemaakt worden. Argh.

Omdat ik het boek uit had voordat ik mijn bestemming had bereikt (de horror!!!) besloot ik op twitter te vragen wat jullie nou van zo’n extra hoofdstuk vinden. Al vrij snel kreeg ik vrij veel reacties. Leuk!

twitter1twitter2

 

Hoewel er gelukkig (voor de uitgevers) ook wel wat ja’s kwamen, werd er over het algemeen aangegeven dat het niet gelezen werd. Ik snap zelf wel waarom uitgevers ze toevoegen.. Maar zelf ben ik dus ook een ‘niet lezer’. Ik vind het soms zelfs zonde van het boek. Dan lees ik lekker en is het boek opeens uit, terwijl ik nog echt wat pagina’s in het boek heb zitten. Dan zit je daar een beetje beteuterd te kijken. Doorlezen heeft (naar mijn mening) weinig zin.. Het is immers slechts het eerste hoofdstuk. In mijn gevalletje van ‘ik moet nog met de trein’ was het wel handig, maar ik vond twitter interessanter op dat moment. Dat zegt genoeg, denk ik.

Lezen jullie dat extra eerste hoofdstuk?

Tags: , , , ,

Divider

17 responses to “Twittervraag | Lezen jullie het extra eerste hoofdstuk van een nieuw deel?

  1. Ik lees het enkel als ik op de trein zit en geen ander leesvoer meer heb. Maar aangezien dat meestal de e-reader is, vind ik wel iets anders. Meestal niet dus! Ik vind het zelfs storend.

    Bij A song of ice and fire was het zelfs het eerste hoofdstuk niet, maar een stuk verder in het boek. Nog erger!

  2. Oops, die had ik blijkbaar gemist op twitter. Vroeger deed ik dit wel, maar ondertussen al een hele tijd niet meer. Ik vind het immers verschrikkelijk omdat je dan NOG meer wil verderlezen en nog steeds moet wachten vooraleer dat volgende boek in de winkel ligt. Soms is het ook wel irritant dat je nog een heel deel verhaal verwacht en die pagina’s eigenlijk zo’n preview-hoofdstuk zijn en/of een interview met de auteur. Dan voel ik me echt ontgoocheld wanneer het verhaal plots eindigt.

  3. Ja, dat doe ik eigenlijk altijd! Behalve als ik het vervolg al in huis heb. Wat ook weleens gebeurt, aangezien ik van series meestal meerdere boeken achtereen lees.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.