Totemdieren: de das

Geplaatst op 21 augustus 2011 door Emmy in Persoonlijk, Spiritueel / 4 Comments

Naast menselijke gidsen hebben mensen ook dierlijke gidsen in de vorm van totemdieren. Natuurlijk bestaan er heel veel sites die zeggen wat je totemdier is als je dan en dan geboren bent, maar dat is onzin. Iedereen heeft een eigen totemdier, en dat is echt niet voor elke weegschaal hetzelfde. Ik weet er eigenlijk heel weinig vanaf, maar ik heb mijn eigen totemdier mogen ontmoeten toen ik een sjamanistische reis naar de onderwereld maakte. Ik zag hem en hij stuurde me Lina recta terug naar het aardse. Wat een tegenvaller. Ik zag hem een hele tijd niet, maar plots was hij terug en nu verschijnt hij steeds vaker aan mijn zijde. Misschien was het toen nog niet de juiste tijd, en mag ik me er nu bewust van zijn dat er meer om je heen is dan je denkt.
Nu bestaan er vele sites en boeken die aangeven wat totemdieren nou moeten betekenen en vaak zeggen ze allemaal wat anders. De een zegt dat de das een verhalenverteller is, de ander zegt dat de das de aanval fel inzet als zij zelf wordt aangevallen. Wat is nu de waarheid? You tell me!
Wat mensen lijken te vergeten is dat het een gids is die bij je past, en dat het niet zozeer is dat de betekenis van het dier op jou slaat. Dat betekend dat als je een dier hebt dat heel agressief overkomt, jij niet agressief hoeft te zijn, maar dat je juist een agressieve energie nodig hebt om verder te kunnen.
Ik hecht sowieso niet veel waarheid aan dat wat andere mensen als betekenis eraan geven. Ik denk dat het persoonlijk is, dus dat het vooral draait om welke betekenis jij er zelf aan geeft.
Voor mij is de das persoonlijk een begeleider in reizen. Hij is daar wanneer ik niet weer welke kant ik op moet op mijn weg. Ik zie hem echter niet vaak, alleen als ik in de bossen ben. Zowel echt als in mijn gedachten. Snap ik wel, want daar woont de das. Hij gaat me voor over bospaden en laat de verhalen van de oude bomen en andere boswezens zien. Hij brengt in contact met de natuur en dwingt je om op te gaan in de cyclus van moeder aarde.
Nee, ik zie mijn totemdier niet 24-7. Arme dier heeft ook wel wat beters te doen dan mij de hele dag achter de kont aan te zitten. Er is immers genoeg om zelf uit te zoeken, en verdwaald ben ik niet altijd. Als ik haar nodig zou hebben, is hij te roepen en is ze er plots. Dan komt ie achter een boom vandaan alsof hij er al de hele weg is geweest. Wellicht is dat ook wel zo, dat hij altijd aanwezig is. Als een soort schaduw.

Bewaren

Tags: , ,

Divider

4 responses to “Totemdieren: de das

 1. Wow, super mooi geschreven! (zowel inhoudelijk als technisch)

  Wat bijzonder dat je zo’n sterke verbinding en contact hebt met je totem! Wil je iets meer vertellen over dat reisje naar de onderwereld?

  Wat fijn dat het zo duidelijk is wat jouw totemdier is en dat je er zo fijn contact mee hebt 🙂

 2. Mijn reisje naar de onderwereld was eigenlijk best wel faal.. want zodra ik er was werd ik eruit geknikkerd. Pats, boem. En ik lag weer op bed.. Misschien binnenkort maar eens een uitgebreid blogje over typen. 🙂

 3. Cari Derichs

  Dank je wel, je verwoordt mooi mijn gedachten over totemdieren en wat mensen er allemaal van vinden. Ook fijn dat ik niet de enige bent die sterrenbeelden met totemdieren verbinden iet wat bizar vind.
  Ik kreeg laatst Das te zien, daarna meer, het was in een flits. Ben benieuwd wat voor mooie reizen Das en ik gaan maken.

 4. Mooi geschreven hoe je het beleeft Emmy. Ik denk er net zo over, zoek zelf uit wat je krachtdier voor jou betekent. Laat het niet door anderen bepalen we zijn allemaal verschillend en ook weer zo een. Je reis terug is wel bijzonder, Das is een sterk Aarde dier. Onze plek is hier. Alle goeds voor jou op je levenspad.

  Witwyfke

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.