Toffe fantasy evenementen in Nederland

Geplaatst op 28 oktober 2016 door Emmy in Evenement / 9 Comments

Ik ben dol op het bezoeken van evenementen waarbij ik gelijkgestemde mensen ontmoet; lezers, nerdy mensen, fantasyliefhebbers… En gelukkig zijn er in Nederland ook een tal van mogelijkheden om dat te realiseren. Ik zet vandaag zes toffe fantasy evenementen in Nederland in het zonnetje. Niet alle evenementen heb ik zelf al kunnen bezoeken (helaas spelen werk en financiën) hierbij een rol. Andere evenementen waar ik vroeger heen ging, bestaan bijvoorbeeld niet meer. Superzonde. Gelukkig kan ik van het merendeel van de zes fantasy evenementen die ik aanraad ook echt zeggen dat het er tof is en waarom. Lees je mee?

Castlefest

Castlefest is een fantasyevenement dat zich voornamelijk richt op muziek, de middeleeuwen, het paganisme en (in zekere mate) steampunk. Heel veel mensen komen in kostuum om de vele kraampjes te bezoeken, naar muziek te luisteren of om gewoon gezellig te chillen onder het genot van een hapje en een lekkere fles mede. Voor mij is Castlefest altijd een van de hoogtepunten van het jaar; de sfeer is er altijd zó gezellig. Je kan één dag gaan, of gewoon het hele weekend (er is een camping). Zelf heb ik beiden gedaan, maar dan wel op een camping in de buurt. Sinds kort is er ook een wintereditie.

Website / 3, 4, 5 en 6 augustus 2017 bij de Keukenhof (Lisse) / €18,95 (in de voorverkoop) per dag / Tof omdat: gave muziek, fijne mensen en een heerlijke sfeer.

Elfia

Toen ik voor het eerst naar Elfia (Het heette toen nog de Elf Fantasy Fair) ging, was ik een jaar of 15 of 16 en huurde ik een jurk bij een feestwinkel en ging ik met een paar vrienden en mijn toenmalige vriendje. Ik ben een paar keer geweest en een paar keer niet. Het is altijd wel leuk, maar ik vind het commerciëler van bijvoorbeeld Castlefest. Waar ik bij CF graag op de grond plof om gewoon te chillen, ervaar ik dit minder bij Elfia. Maar he, het is er altijd wel gezellig en vol mooie kostuum. Er is vooral veel van alles en het is erg toegankelijk. Ze hebben ook een herfsteditie bij Arcen, maar daar ben ik zelf nog nooit geweest.

Website / 28 en 29 april 2017 bij kasteel van Haar (bij Utrecht) / Kaarten te koop vanaf 1 november / Tof omdat: Er is veel, ook vaak grotere namen! Mooie kostuums.

Midwinterfair

Praktische Informatie

Ik ging – toen ik op de middelbare school zat en de jaren erna – best vaak naar de Midwinter fair in het Archeon. Niet alleen was het vlak bij mijn oma, ik vond het er ook gewoon gezellig. Ook was het destijds een van de goedkoopste evenementen in Nederland en een van de weinige dingen in de winter. Ik heb er zelfs eens een forummeeting georganiseerd! Ik vond het er altijd mega gezellig en misschien dat ik dit jaar wel weer wil gaan. Ze hebben ook eens een zomereditie gehad, maar ik weet niet of deze nog bestaat. Leuk is vooral dat het park natuurlijk perfect past bij de (magische) sfeer.

Website / 10 en 11 december in het Archeon (Alphen a/d Rijn)  / vanaf €17,50 (in de voorverkoop) per dag (extra korting voor museumkaarthouders!) / Tof omdat: Veel leuke kraampjes, kleinschalig, warmte in de winter.

Dutch Comic Con

Afgelopen jaar ben ik voor het eerst naar DCC geweest en dat beviel me best goed! Het is natuurlijk niet perse fantasygericht, maar ik vind wel dat je als fantasyliefhebber ook genoeg aan je trekken komt. Dit jaar hebben ze ook een speciale kersteditie (17 en 18 december in de jaarbeurs).

Dutch Comic Con is een popculture evenement vol comics, films, series, nerdy stuff, boeken, games, cosplay en ga zo maar door. Er staan mega veel stands en er is mogelijkheid om handtekeningen en foto’s te scoren van auteurs.

Website / 26 en 27 maart in de Jaarbeurs (Utrecht) / Kaarten gaan binnenkort in de verkoop.  / Tof omdat: meer funko meer beter.

Gothic and fantasybeurs

Logo

De Gothic & Fantasy Beurs is een tweedaags fantasy, gothic en middeleeuws-evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in een fantasie wereld. Dit succesvolle indoor evenement vindt plaats in De Broodfabriek in Rijswijk.

Ruim 120 standhouders verzorgen een markt door verschillende producten te verkopen; kleding, maskers, accessoires, sieraden, beelden, wierook, schoenen, make-up en veel meer. Voor meer informatie over deze standhouders, hou de website in de gaten, onder het kopje Standhouders.

Op beide dagen staan er tal van bekende gothic en Ierse folk bands op het podium te schitteren. Daarnaast kun je helemaal opgaan in deze wereld door mee te doen aan leerzame workshops. Dit weekend staat vooral ook bekend om het publiek dat in de meest prachtige kostuums naar de beurs komt, laat je mooiste outfits dus vooral niet in de kast hangen!

Dit is dus een van de evenementen waar ik helaas nog nooit heen geweest ben. Het klinkt als de ideale shopmogelijkheid voor iedereen die houdt van fantasy en gothic. Er zijn ook optredens en workshop, dus het is niet alleen maar een markt waar je spullen kunt kopen die je normaal gesproken vaak alleen online iets kunt vinden. En nog een voordeel; het is indoors. Geen modderige jurken, dus!

Website / 11 en 12 maart 2017 Broodfabriek in Rijswijs / €10,00 per dag / Tof omdat: indoor en veel kraampjes

Keltfest

Helaas is het mij nog nooit gelukt om naar Keltfest te gaan, al stonden de plannen er heel vaak. Meestal kwam het niet uit met school.. Zo jammer! Keltfest trekt me namelijk enorm, wat oa. komt omdat het dezelfde organisatoren als Castlefest heeft en wat kleinschaliger is. Waar Castlefest meer op de middeleeuwen is gericht, is dat bij Keltfest natuurlijk meer de Kelten. Ik hoop er zeker eens heen te gaan!

Website / 27 en 28 mei 2017 in het Bieschbos (Dordrecht) / €13,00 (in de voorverkoop) per dag / Tof omdat: gave muziek, fijne mensen en een heerlijke sfeer.

Natuurlijk zijn er nog veel meer toffe fantasy evenementen in Nederland die je als fantasyfan niet mag missen. Deel ze vooral in de reacties!

Heb jij nog een tof evenement dat je zou willen delen?

 

Tags:

Divider

9 responses to “Toffe fantasy evenementen in Nederland

 1. Ik hoop echt je ook een keer bij Keltfest tegen te komen! =D De afgelopen drie jaar zijn wij wel geweest, en het blijft fijn. Wat kleinschaliger nog dan CF, maar dezelfde lieve mensen 😉

 2. Roos

  Oh dit lijstje is echt leuk en behulpzaam. Heb je misschien nog meer tips voor iemand die zich meer wil verdiepen in de fantasy scene?

 3. Ik ben twee keer naar zowel Castlefest als Elfia geweest (en één keer in Arcen) en op zich zijn het fijne festivals, alleen vind ik zelf dat een dagje wel genoeg is; vooral als je er alleen bent voor de kraampjes en de kostuums… 😛 Dutch Comic Con daarentegen vind ik wel altijd leuk en ik ga ook zeker weer naar de Kerst editie!

 4. Gaaf artikel, nu krijg ik zin om weer naar festivals te gaan! Ik ben overal wel eens geweest, die je hier noemt.
  De zomerversie van de Midwinterfair bestaat inderdaad niet meer. Een paar jaar terug was de laatste poging, toen heette het ineens ‘Midzomerfair Parade’ maar toen hebben mijn vriend en ik amper kraampjes of bezoekers gezien. Ik ben het met je eens dat Castlefest vaak een relaxtere sfeer heeft, minder commercieel dan de Elf. Maar alles is leuk op zijn eigen manier! En mocht je een keer in de gelegenheid zijn, zeker naar de Gothic en Fantasybeurs gaan. Ben er een paar keer geweest en hoewel het altijd wel dezelfde kraampjes zijn die je overal al ziet, is het erg knus en leuk dat het binnen is, en leuke muziek.

 5. Pieter

  Wow wat en mooi goed artiekel

  Ik ga jaarlijks naar castlefest echt die zweer magies je moet je wel er in overgeven of ja begeven niet denken wat moet ik heer altijd verkleed in de zweer lekker op de grond ploffen zeker niet commercieel en de evenement woord steets bekender om dat het zo goed is mond op mond reklammen geld heer echt top

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.