Thuis (De 100 #3) – Kass Morgan

Geplaatst op 28 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Thuis (De 100 #3) – Kass MorganThuis door Kass Morgan
Ook door deze auteur: De 100
Serie: De 100 #3
Andere boeken in deze serie: De 100
Uitgever: Blossom Books | juli 2015
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia, Romantiek
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789020679823
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-stars

Het derde boek begint waar Dag 21 ophield: met de evacuatie van de Kolonie uit het ruimteschip. Als de transportschepen neerstorten op de Aarde, leidt Clarke een grote reddingsoperatie. Ze weet dat haar medische kennis hard nodig is, maar wil eigenlijk ook op zoek naar haar ouders, die misschien nog in leven zijn en zich ergens op Aarde bevinden. Bellamy houdt zich afzijdig, bang dat de Kolonie hem alsnog zal straffen voor zijn misdaad, maar niet in staat om zijn nieuwe leven en Octavia helemaal in de steek te laten. Wells hoopt dat hij zijn vader zal vinden tussen de overlevenden uit de transportschepen. En ondanks haar verdriet om haar moeder, is Glass dankbaar dat ze nog leeft en blij dat ze eindelijk samen kan zijn met Luke.

Ook de vice-kanselier heeft de crash overleefd en onder zijn leiding lijkt het leven op Aarde een kopie te worden van het leven in de gevangenis van het ruimteschip. Hij behandelt de 100 als criminelen, sluit Bellamy op voor het neerschieten van de kanselier en lijkt zelfs een executie te plannen.

Clarke, Glass, Bellamy en Wells zullen alles op het spel moeten zetten voor hun vrijheid.

Hoe ga ik deze recensie beginnen? Al de hele middag breek ik mijn hoofd erover. Eigenlijk sinds ik het Thuis uitlas. Want aan de ene kant ben ik teleurgesteld, maar aan de andere kant was dit boek precies wat ik had verwacht.

Thuis is het derde en laatste deel van de 100 serie. Dit boek is booming sinds de serie is verschenen, maar volgens mij zijn ze echt heel anders (ik keek maar een klein deel van de serie). Dit slot gaat verder waar Dag 21 is geëindigd en gaat er – kort gezegd – over dat een selecte groep uit de ruimte ook op aarde komt en iedereen begint te beseffen dat dit nu hun thuis is. Er is wat ruzie, er vallen wat doden en iedereen probeert een plekje te vinden.

Ondertussen was ik door de eerste twee delen wel gewend aan het feit dat dit boek niet zo veel actie zou bevatten. Alle actie die er wel inzat, was zo weer voorbij. Ergens maakte dit het boek ontzettend saai. En dat snap ik niet; hoe kan je een concept dat zo avontuurlijk is, zo tam overbrengen? Het is duidelijk dat de romantiek een grotere rol speelt dan het feit dat de pleuris op aarde aangepakt wordt. Voor mij voelde het alsof er een wild stromende beek is omgelegd naar een kanaal. Geforceerd en misschien zelfs haastig aangelegd. Voor mij klopte het gewoon net niet allemaal. Als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Across the universe of Inside out, dan bieden die boeken veel meer actie, ondanks dat romantiek ook een rol speelt.

Ondanks dat ik het verhaal dus best saai vond en het einde belachelijk tam, las het boek wel erg vlot. Ik vloog door de pagina’s, al moet ik eerlijk bekennen dat ik soms op de automatische piloot las. Dan wist ik niet helemaal wat ik had gelezen; alsof het niet doordrong. En ik vond het niet eens erg. En dat is geen goed teken.

Hoewel de Nederlandse editie prachtig vormgegeven is (ik kwijt echt bij die mooie sterrenhemels), vind ik niet dat dit boek zijn potentie heeft bereikt. Het idee dat er 100 jongeren naar de aarde worden teruggestuurd was zo tof en vet, maar van echt survivallen was geen sprake. Ik voelde amper die onderhuidse spanning. Misschien komt het omdat er teveel jongeren zijn die een stem kregen en was dit verhaal beter geweest als het door de ogen van één jongere werd besproken.

Het is niet helemaal mijn ding, deze trilogie. Maar ergens had ik had al verwacht dat ook dit derde deel, Thuis, niet helemaal aan mijn verwachtingen zou voldoen. Het kan niet altijd feest zijn.

Thuis

two-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Thuis (De 100 #3) – Kass Morgan

  1. Ik ben vluchtig door je recensie heen gegaan, want ik moet het eerste boek nog lezen! Heb ‘m een paar weken geleden gekocht en hij lijkt me wel heel tof. Maar zoals je zegt: het kan niet altijd feest zijn. En zo is het ook, haha.

  2. Noa

    Ik ben het wel met je eens. De serie is interessanter dan de boeken! Het enige voordeel is dat de verhalen totaal niet op elkaar lijken… Ik had het boek zo uit, maar deze trilogie zou ik niet snel nog een keer lezen, terwijl hij wel in de boekenkast staat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.