The Truth and Lies of Ella Black – Emily Barr

Geplaatst op 5 april 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

The Truth and Lies of Ella Black – Emily BarrThe Truth and Lies of Ella Black door Emily Barr
Ook door deze auteur: The girl who came out of the woods
Uitgever: Penguin Books | Januari 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 344
ISBN: 9780141367002
Uitgave: Paperback, Luisterboek
Goodreads
one-star

Ella Black seems to live the life most other seventeen-year-olds would kill for . . .

Until one day, telling her nothing, her parents whisk her off to Rio de Janeiro. Determined to find out why, Ella takes her chance and searches through their things.

And realises her life has been a lie.

Her mother and father aren't hers at all. Unable to comprehend the truth, Ella runs away, to the one place they'll never think to look - the favelas.

But there she learns a terrible secret - the truth about her real parents and their past. And the truth about a mother, desperate for a daughter taken from her seventeen years ago . . .

Op YALC wist in mijn hand te leggen op de ARC van The Truth and Lies of Ella Black, en ik merkte al na enkele maanden dat de kans bestond dat ik een aantal van die ARCs nooit op zou gaan pakken, mits ik er wat aan ging doen. Toen ik het luisterboek van Ella tegenkwam op Storytel, leek me dit het ideale antwoord. Ik heb hem geluisterd en laat ik het zo stellen; het is een wonder dat ik het boek heb afgeluisterd.

Ella Black heeft een geheim; ze heeft een duistere kant (ze noemt haar Bella) die verschrikkelijke dingen wil doen (en soms doet). Als ze door haar ouders opeens wordt meegenomen naar Rio snapt ze er natuurlijk helemaal niks van. Ze komt erachter waarvoor haar familie op de vlucht is, en besluit zelf te vluchten om zo haar demonen te bestrijden en een leven op te bouwen.

Ik heb The Truth and Lies of Ella Black alleen maar uitgeluisterd, omdat ik hoopte dat er toch nog een plottwist aan zou komen, dat het beter werd. Ik ben nogal teleurgesteld in dit boek en wilde er eigenlijk geen recensie van schrijven, maar dat vind ik ook niet eerlijk. Ik stel voor dat je even een zakje popcorn gaat halen en een kop thee gaat zetten.

The Truth and Lies of Ella Black is namelijk een van de meest voorspelbare en slecht geschreven boeken die ik ooit heb gelezen, met een hoofdpersonage vol problemen die iedereen met echte psychische problemen compleet in een verkeerd daglicht stellen. Ik heb me alle kleuren van de regenboog zitten ergeren.

Ella Black, de hoofdpersoon, heeft een soort kwaadaardige alterego in haar hoofd, Bella, die haar dwingt tot gruwelijke acties. Niemand weet het. Alsof haar omgeving compleet blind is voor haar gedrag. Haar moeder, Fiona, is erg beschermend, maar heeft natuurlijk niks door. Ella heeft weinig vrienden, maar maakt eenmaal op pad en weggelopen (impulsief) heel gemakkelijk contact. Ze durft niet met haar ouders te praten over haar issues, maar ze durft wel alles alleen te doen in Brazilië? Sorry, op die leeftijd durfde ik nog maar net alleen met de trein naar Den Bosch?

Ikzelf vind het schandalig dat er gehint wordt naar psychologische stoornissen, maar dat er nul hulp wordt geboden. Ella is daarmee een ontzettend slecht voorbeeld van een hoofdpersoon; dit is niet zoals zoiets opgelost zou moeten worden. Daarnaast vind ik dat schrijfster Emily Barr alleen maar cliches heeft gebruikt in het opbouwen van Ella, special snowflake Ella, die het liefst iedereen zou vermoorden, maar wel briljant kan lesgeven. Doe normaal. Zo werkt het niet.

De herhaling van Ella’s gedachten, haar inconcequente manier van denken en handelen, ik vond haar maar een vervelend hoofdpersonage. Alles was zwart of wit en ze trekt constant meteen conclusies (mijn allergie), om drie zinnen later weer wat anders te vinden. HOU OP. HOU. OP. Ella maakte me soms echt misselijk. Echt. Fysiek.

Waarom heb ik het dan uitgelezen?

Weet ik niet. Ik zag alles aankomen en nog ben ik er met open ogen ingetrapt. Sukkel.

Normaal probeer ik altijd nog wat goeds te vinden en te vertellen waarom dit boek voor jou wel zou kunnen werken, maar ik kan het gewoon niet. Tijdens het schrijven van dit stuk heb ik mijn waardering op goodreads verlaagd.

En don’t get me even started wat betreft de instalove. MIJN GOD. Het is nog slechter dan slecht.

Minpunten in  The Truth and Lies of Ella Black

  •  Dierenmishandeling (totaal overbodig, ziekmakend en met echt slechte redenen)
  • Naar (mis)gebruik van psychologische problemen
  • Nog voor ik aan dit boek begonnen was, wist ik al hou het zo lopen, zo voorspelbaar.
  • De hoofdpersoon is gewoon echt niet leuk.
  • Instalove level is over 9000.
  • De schrijfstjil is saai, onopvallend en bevat teveel herhaling.
  • Ella is verwend, onaardig, gedraagt zich onverstandig en maakt allemaal toevalligheden mee die haar wel heel makkelijk helpen. Urgh

Dikke doei. Laat  The Truth and Lies of Ella Black maar lekker liggen, jongens.

The Truth and Lies of Ella Black is een dikke nope. Normaal zou ik nog benoemen waarom het wel jouw boek zou kunnen zijn, maar dat krijg ik in dit geval echt mijn vingers niet uit. Dit is een van de slechtste boeken die ik ook geluisterd/gelezen heb. Ik had moeten stoppen na die 30 minuten luisteren, want toen wist ik eigenlijk al dat dit een misser was.

one-star

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “The Truth and Lies of Ella Black – Emily Barr

  1. Ik wilde deze recensie echt lezen, want het meest kritische lid van onze boekclub gaf dit boek 5 sterretjes dus ik was echt superverbaasd dat jij het dan zo slecht vond 😀 Alleszins klinkt het niets voor mij, alleen al dat nodeloze dierengeweld is voor mij een afknapper …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.