The Girl Who Came Out of the Woods – Emily Barr

Geplaatst op 21 mei 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

The Girl Who Came Out of the Woods – Emily BarrThe girl who came out of the woods door Emily Barr
Ook door deze auteur: The Truth and Lies of Ella Black
Uitgever: Penguin Books | Mei 2019
Genres: Young Adult, Thriller, Contemporary
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9780241345221
Uitgave: Paperback, ARC
Goodreads
three-stars

A commune hidden from the world. A terrible accident. A lifetime of secrets to uncover. The new YA thriller from Emily Barr.

I've been trapped here for days. What if I die here? I decided to write down my story so that one day, when I'm discovered, they will know who I was and why I was here.

Arty has always lived in the Clearing, a small settlement in the forests of south India. But their happy life, hidden from the rest of the world, is shattered by a terrible accident. For the first time in her sixteen years, Arty must leave the only place she's ever known, into the outside world she's been taught to fear.

Her only goal is to get help from a woman called Tania, who used to live in the forest, and the Uncle she knows is out there, somewhere. As she embarks on the terrifying journey, pursued by an enemy she can't fathom, Arty soon realises that not everyone is to be trusted. She's looking for answers, but what she'll learn from Tania and Uncle Matthew is a shocking truth about her past.

Everything is changing too fast for this girl who came out of the woods, and is she running into a trap...?

Binnenkort is YAlitival, het zomerevent georganiseerd door Van Piere. Zij waren zo ontzettend lief om mij een ARC te verschaffen van The Girl Who Came Out of the Woods, de nieuwste thriller van Emily Barr.

Een verschrikkelijke ziekte verwoest het leven van Artemis en haar familie, die samen in een soort commune in India wonen. Samen met Zeus komt ze op straat te staan en worden ze van elkaar gescheiden. Arty heeft nog maar een doel: haar oom vinden. En mocht ze naar haar grootouders gaan, dan moet ze absoluut wegblijven uit de kelder. Samen met haar knuffelbeer komt ze terecht in Engeland, waar ze probeert het achterhalen wat er nu precies gebeurt is met haar familie. Zowel in India als in Engeland.

Mijn vorige ervaring met Emily Barr was zacht gezegd slecht te noemen. Ik vond The Truth and Lies of Ella Black echt een heel naar boek. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ik een beetje bang voor dit boek was. Zou dit wel meer in mijn straatje liggen?

Ook al heb ik pas twee boeken gelezen, Emily Barr heeft duidelijk een voorkeur voor het plaatsen van kwetsbare tieners in een nieuwe omgeving. In dit boek is het Arty die opgroeit in een soort communie en daarna naar familie in Engeland moet. Ik vond de communie heeft interessant: ze wilden er leven als goden en godinnen en onafhankelijk zijn van de buitenwereld. Dit ging net zo lang goed tot er een mysterieuze ziekte opkwam. Het boek gaat over een paar dingen: dat Arty erachterkomt wat er echt is gebeurd, waar haar oom is en hoe zij een draai in haar nieuwe leven weet te vinden.

The Girl Who Came Out of the Woods begint in India, waar Artemis al snel met Zeus – een van de andere kinderen – op straat komt te staan. Artemis heeft dankzij haar boeken aardig wat kennis in de wereld. Soms vond ik dat wel erg makkelijk: het was niet echt alsof ze wereldvreemd was en dat had ik wel overtuigender gevonden. Ze is totaal niet bang.

Wat ik verwarrend vond waren de afwisselende stukken, die over een andere gebeurtenis gaan. Pas halverwege viel het kwartje dat het wellicht om een ander personage kon gaan en toen was het meteen logisch. Ik vond het echter maar een half geslaagde poging om het boek spannend te maken. Het boek was namelijk helemaal niet spannend. Het middenstuk zou je zelfs bijna saai kunnen noemen, omdat er niks in gebeurt. Het is dat ik wilde weten hoe alles uiteindelijk zou samenkomen dat ik door bleef lezen.

The girl who came out of the woods kenmerkt zich voor mij als een psychologisch verhaal waarin de hoofdpersoon op ongeloofwaardige wijze een nieuwe wereld verkend. Evenals in Barr’s vorige boek, maakt de hoofdpersoon letterlijk én figuurlijk een reis door. Het geheugen speelt hierin ook een grote rol.

Emily Barr heeft erg de neiging om haar hoofdpersonages zaken te laten herhalen. Dit zag ik hierin ook weer. Het stoorde me een beetje, vooral omdat het nogal makkelijk leek om Arty zo wereldvreemd te maken (maar het wel allemaal te laten kennen als het goed uitkwam). Hierdoor had ik moeite met het boek. Artemis had van mij meer moeite mogen hebben met communiceren en meer problemen moeten hebben met het binden.

Daarnaast vond ik de ontknoping nogal een tegenvaller. ‘Was dit het?’ vroeg ik mezelf af. ‘Heb ik hier zo lang op moeten wachten?’. Geen fijne afsluiter.

Toch heeft The girl who came out of the woods wel wat. Ik vond het boek absoluut niet zo slecht als z’n voorganger. Het heeft interessante thema’s en behoorlijk wat interessante concepten. Hierdoor bleef het boek toch wel boeiend, ook al was het middenstuk absoluut niet thriller waardig.

Ik denk dat je van dit soort boeken moet houden om er echt van te kunnen genieten. Ik ga het in ieder geval wel nog een keer proberen, door haar debuut te lezen. Wederom speelt het geheugen en een reis hier een grote rol in. Ik zie een terugkerend thema!

The girl who came out of the woods is best interessant, maar had wel wat meer spanning mogen hebben.

Al met al ben ik niet heel ontevreden over The girl who came out of the woods. Het was best een interessant verhaal, zij het veel minder spannend als ik had gehoopt. De ontknoping vond ik een enorme anti-climax. Wel vind ik het wel interessant dat Emily Barr steeds een aantal thema’s in haar boeken laat terugkomen.

three-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “The Girl Who Came Out of the Woods – Emily Barr

  1. Ik heb enkel ‘The one memory of Flora Banks’ gelezen en die was ook matig. Ook zo’n einde waarvan je denkt, heb ik hier nu zo lang op zitten wachten? Dit houdt mij echt tegen om the truth and lies van Ella Black te lezen. De ARC staat nog steeds op mijn plank te wachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.