The Prophecy of Shadows (Elementals #1) – Michelle Madow

Geplaatst op 25 januari 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Prophecy of Shadows (Elementals #1) – Michelle MadowThe Prophecy of Shadows door Michelle Madow
Serie: Elementals #1
Uitgever: Dreamscape Publishing | Januari 2016
Genres: Young Adult, Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 308
ISBN: 9780997239492
Uitgave: eBook
Goodreads
three-stars

Witches are real. They're descendants of the Greek gods.

Nicole Cassidy is a witch descended from the Greek gods... but she doesn't know it until she moves to a new town and discovers a dangerous world of magic and monsters that she never knew existed.

When the Olympian Comet shoots through the sky for the first time in three thousand years, Nicole and four others -- including mysterious bad-boy Blake -- are gifted with elemental powers. But the comet has another effect -- it opens the portal to another dimension that has imprisoned the Titans for centuries. After an ancient monster escapes, it's up to Nicole and the others to follow a cryptic prophecy in time to save the town... and possibly the world.

Het was alweer een paar maanden geleden dat ik een aantal ebooks van auteurs ontving om te lezen. Ik was ze een soort van vergeten, tot ik op een avond in bed lag en niet kon slapen. Ik had geen boek of ereader meegenomen, dus ik was gebonden aan iets wat ik wel in de buurt had. In dit geval; mijn telefoon. Want juist daar had ik die ebooks opgezet. Een van die verhalen was The Prophecy of Shadows van Michelle Madow, het eerste deel van de Elementals series.

The Prophecy of Shadows gaat over Nicole. Een meisje dat naar een nieuwe school gaat en er daar achterkomt dat ze een heks is. Heksen zijn afstammelingen van Griekse goden en zijn in staat om mentale magie toe te passen. Maar Nicole en haar vrienden? Zij kunnen de elementen beheersen. en dat is maar goed ook, want er komt een komeet aan, die een verschrikkelijk monster zal doen uitbreken.

Het begin van het boek was even wennen. Alles gaat namelijk zo ontzettend snel. Zodra Nicole de school binnenloopt, is ze opeens een heks en ze is al snel heel erg goed. Tevens worden er meteen wonderlijke dingen om je oren gegooid; goden, veel romance (een soort van vreemdgaan ook nog) en veel te krachtige magie voor iemand die er net achterkomt dat ze kan toveren. Geregeld rolde ik met mijn ogen, maar toch las ik lekker door. Het volgt de standaard Young Adult formule, maar dat leest ook wel weer lekker weg en het heeft ook z’n toffe elementen, zoals het gebruik van de kleuren.

Eigenlijk is The Prophecy of Shadows een groot Young Adult cliché. Tuurlijk, het is vermakelijk en het leest vlot, maar om te zeggen; dit is goed. Niet helemaal. Want er zitten dingen in die ik echt te overkill vond. 1. De hoofdpersoon is veel te snel veel te krachtig, de heldin, super perfect en gaat er natuurlijk met de bad boy vandoor. 2. De bad boy in kwestie gaat eerder nog met een ander meisje. Of nou… Gewoon tijdens. 3. Nicole is het meest powerfull van iedereen, maar weet pas een week dat ze kan toveren. 4. Nicole is dus eigenlijk het schoolvoorbeeld van een Mary Sue*. 5. En dit ga ik nog even toelichten; er is amper ruimte om de personages en setting te leren kennen.

Met dit laatste punt bedoel ik dat we zo snel in de actie worden gegooid, dat je amper doorkrijgt hoe de wereld in elkaar zit. Alles hangt met toevalligheden aan elkaar en een echt kader ontbreekt. Alsof er steeds maar meer wordt bijgegooid om het bijzonder te maken. En dat terwijl ik de vier vrienden van Nicole juist wel interessant vond. Ik had graag meer over hen geleerd; hun leven, hun passies, hun persoonlijkheid. Ik miste ene duidelijke aanloop binnen het verhaal. Het gaat te snel en als lezer krijg je niet echt de ruimte om het verhaal eigen te maken. Het voelt nu als een epische zoektocht met personages die zomaar uit de lucht lijken te zijn gevallen.

Maakt dit The Prophecy of Shadows een slecht boek? Nee, dat niet perse. Het heeft een vlot tempo en zit qua plot best aardig in elkaar. Het zit alleen vol clichés en overdreven elementen die je wel vaker in young adult boeken (vooral bij selfpublishers) ziet terugkomen. Heb je zin in iets lekker makkelijks voor tussendoor waar je niet bij na hoeft te denken: dan is dit boek jouw ding. Ik vond hem vermakelijk voor tussendoor en het was prima om ’s avonds in bed te lezen.

Overdreven en vol clichés, toch las ik The Prophecy of Shadows met aardig wat plezier.

Verwacht van The Prophecy of Shadows geen hoogstaande Young Adult. Je moet echt tegen Mary Sue’s kunnen en het niet erg vinden om een voorspelbaar verhaal te lezen. Ik vond het wel vermakelijk en ik ben ook wel benieuwd of het beter wordt in boek twee.

* Een Mary Sue is een ‘perfect’ personage; mooi, goed in alles en overdreven krachtig. Mary Sue’s zijn meestal niet zo interessant om over te lezen, omdat de personages ver van ons vandaan staan en weinig menselijk lijken te zijn (gebrek aan gebreken, of ze hebben juist zo’n typische zwakte…)

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider