The Hill We Climb – Amanda Gorman

Geplaatst op 23 oktober 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Hill We Climb – Amanda GormanThe hill we climb door Amanda Gorman
Uitgever: Meulenhoff | September 2021
Genres: Poezie
Aantal pagina's: 52
ISBN: 9789029094696
Uitgave: Hardcover
Goodreads

Amanda Gorman maakte wereldwijd diepe indruk met de voordracht van haar gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van Joe Biden. Ze is de jongste dichter ooit die haar werk mocht laten horen tijdens het beëdigen van een nieuwe Amerikaanse president. Gorman is niet alleen een ambassadeur van een jong en progressief Amerika maar ook de stem van de hoop en het geloof dat democratie mogelijk blijft zolang we ervoor blijven vechten. Tegelijk maakte ze de hele wereld bewust van de enorme schoonheid en kracht van poëzie. Haar voordracht was een inspirerend voorbeeld van de verbindende kracht van literatuur en haar boodschap van verdraagzaamheid, verbinding en perspectief is een fundament voor talloze generaties.

Deze schitterende cadeau-editie van Gormans gedicht werd voorzien van een voorwoord door Oprah Winfrey en is een echt collector’s item dat de macht en schoonheid van het woord viert.

Hoewel ik weinig met de USA heb, zat ook ik vorig jaar aan de buis gekluisterd bij de inauguratie van Joe Biden. Ik herinner me echt nog heel goed hoe ik daar voor de tv zat en zag hoe de wereld een stukje minder donker werd. En toen verscheen er iemand op het podium die met haar woorden echt hoop en licht bracht met haar gedicht: The Hill We Climb. Een jonge zwarte dichter met de naam Amanda Gorman.

The Hill we Climb maakte diepe indruk op me, hoe ze het daar zo te gehore bracht. Luisterend drong het amper tot mij door dat mijn wangen nat waren van de tranen. Ik voelde haar woorden en dat terwijl ik nooit helemaal zou kunnen voelen wat zij voelt. En dat maakte het zo indrukwekkend: zij kreeg een stem.

Onlangs is een prachtige cadeaueditie verschenen met daarin zowel het originele Engelstalige gedicht alsmede de Nederlandse vertaling gemaakt door Zaïre Krieger, zelf ook een spokenworkartiest. Haar interpretatie van Amanda’s woorden waren minstens zo indrukwekkend en precies op de juiste toon. Het laat ook perfect zien dat sommige woordspelingen en gezegdes gewoonweg niet letterlijk vertaald kunnen worden, en dat er echt wel passende alternatieven zijn. Ik vond het erg sterk vertaald.

Wederom voelde ik de tranen in mijn ogen springen. Wat een indruk maakte dit op mij.

Je moet dit boek echt zelf ervaren. Het is heel bijzonder en mooi. Een stem van deze generatie, maar tegelijkertijd ook eentje voor de toekomst, geïnspireerd door generaties ervoor. The hill we climb is een gedicht van hoop, een gedicht van kracht en een gedicht dat aanzet om te vechten voor gelijkheid en democratie.

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.