The Hate U Give – Angie Thomas

Geplaatst op 22 mei 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

The Hate U Give – Angie ThomasThe Hate U Give door Angie Thomas
Ook door deze auteur: Niet te stoppen
Uitgever: Moon | Mei 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789048837175
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Jullie kennen mij; ik ben geen enorme fan van contemporary, maar onlangs was daar opeens The Hate U Give. Schrijfster Angie Thomas speelt daarbij in op een van de heftige problemen in de Amerikaanse maatschappij; politiegeweld op minderheidsgroeperingen. Binnenkort verschijnt de vertaling bij Moon en ik mocht hem alvast lezen in het kader van de blogtour. Zo kan ook jij het eerste hoofdstuk al lezen bij Eline, lees je o.a. over welk personage in welk Hogwarts house zou zitten bij Joost en verschijnt er een filmpje bij Chinouk.

Starr woont in de getto, maar gaat door haar verleden in een goede wijk naar school. Die twee kanten van haar vind ze best wel heftig. Als haar beste vriend voor haar ogen wordt doorgeschoten door de politie, terwijl hij haar alleen maar vroeg hoe het ging, beseft ze dat ze wat moet doen. De waarheid boven water krijgen heeft echter een grote prijs.

De eerste 50 pagina’s jank ik mijn ogen al uit mijn kop. Zo rauw. Zo heftig. Zou het echt zo hard zijn? Wat mogen we dankbaar zijn, dat zoiets hier nog niet echt een probleem is. Al hoewel.. misschien zijn we helemaal niet op de hoogte van het niveau van racisme in Nederland.

Het lezen van The Hate U Give voelde alsof ik een fantastische tv-serie aan het kijken was; alles voelde zo realistisch aan en ik zat er helemaal in. En toen was ik het boek uit.. ik miste Starr onmiddellijk. Ik vond haar zo’n overtuigend personage. Haar gevoel, haar gedachten; het kwam zo ontzettend overtuigend over.

Maar daarom ook wel erg heftig. De haat was soms echt voelbaar en dat vond ik best confronterend. Gelukkig voelde Starr’s familie als een warm bad met een enorm community gevoel. Zij beschermden mij echt tegen alle heftige gevoelens die The Hate U Give bij mij opwekte. Ik vind het idee verschrikkelijk dat er dagelijks miljoenen mensen zijn die zonder veilig gevoel over straat moeten. Wat bof ik maar: veilige leefomgeving, blank, ik heb een dak boven mijn hoofd. Dan is al die haat en onrecht uit dit boek zo confronterend. Waarom zijn minderheden: of ze nou zwart zijn, homoseksueel, emo (gewoon anders) altijd de pineut. Waarom zijn we bang voor alles wat niet op jezelf lijkt? Dit boek roept kritische vragen op en dat maakt het tot een van de meest indrukwekkende boeken van het moment.

Ik ben blij dat het niet alleen over de rassenstrijd tussen zwart en wit gaat, maar dat er ook plaats is voor andere minderheden. Heel af en toe voelt het boek namelijk een tikje belerend. Gelukkig niet zo erg als ik bang voor was. Want hoewel het idee natuurlijk ‘black lives matters’ is, ben ik van mening dat elk levens evenveel waard is. Ieders leven is even veel waard. En dat neemt dit boek mee. Ik denk dat The Hate U Give daardoor veel mensen een inzicht kan geven in een andere cultuur. En dat vooroordelen niet altijd waar zijn.

De straattaal, de voorkeur qua muziek en kleding; het kwam mij heel realistisch over. De beschrijvingen waren alsof ik een vriendin van Starr was en naast haar liep. Het was rauw en heftig, maar zo overtuigend. Extra kudo’s voor de vertaler, die alle slang naar Nederlandse begrippen heeft getrokken. Boks!

The Hate U Give is een boek wat iedereen zou moeten lezen. Aangrijpend, hard en helaas heel realistisch.

The Hate U Give was confronterend, hard en heftig. Het voelde aan de ene kant als een grote verschrikking, maar aan de andere kant voelde ik me zo ontzettend welkom bij Starr’s familie. Ik denk dat ik dit een van de meest aangrijpende boeken van het moment vind en ik durf eigenlijk wel te zeggen dat iedere jongeren veel van dit boek kan leren. Laat Starr je inspireren en haar verhaal je laten realiseren hoe heftig de wereld soms is. Angie Thomas, je bent een held.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “The Hate U Give – Angie Thomas

  1. Wat een mooie recensie! Ik wilde dit boek al graag lezen, maar nu zelfs nog meer. Ben heel benieuwd wat het me allemaal kan leren. 🙂

    (Ik dacht overigens dat de ‘Black Lives Matter’-movement sowieso niet betekent dat de supporters vinden dat enkel de levens van zwarte mensen iets waard zijn of meer waard zijn. Beetje zoals feminisme ook niet betekent dat vrouwen beter zijn dan mannen. Wel fijn dat het boek dit meeneemt).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.