Niet te stoppen – Angie Thomas

Geplaatst op 24 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Niet te stoppen – Angie ThomasNiet te stoppen door Angie Thomas
Ook door deze auteur: The Hate U Give
Uitgever: Moon | Maart 2019
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789048848324
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri's moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze moét het maken!

Na The Hate U Give kon ik het natuurlijk niet laten om ook Niet te stoppen te lezen. Dit soort boeken zijn heel erg belangrijk om de impact van racisme en discriminatie op jongeren te laten zien en ik was benieuwd hoeveel indruk dit boek op mij zou hebben.

De 16-jarige Bri wil net als haar overleden vader een fantastische rapper worden. Ze is er helemaal klaar voor om het te gaan maken, maar dan wordt haar moeder ontslagen en is het alle eindjes aan elkaar knopen. Ze voelt ontzettend veel frustraties en uit dat in haar raps. Haar muziek wordt echter niet door iedereen even goed geïnterpreteerd.

Net als haar vorige boek is ook Niet te stoppen een erg indrukwekkend verhaal. Het heeft veel teweeg bij me gebracht en gaf inzicht hoe het leven in een achterstandsbuurt is vol gangs, muziek en drugs. Ik vond het verhaal stoer, aangrijpend en heftig. Soms zelfs iets te.

Hoewel ik het verhaal heel goed vind, had ik persoonlijk wat moeite om me in Bri in te leven. Dit heeft niets te maken met haar afkomst, maar alles met haar gedrag. Ze heeft alle reden om boos te zijn, maar ik vond haar agressief en dat vond ik niet prettig. Ik snap heus wel dat dit de bedoeling is geweest, maar dat betekent niet dat ik het prettig moet vinden. Ik stoorde me aan haar gedrag en ik vond dat ze wel een toontje lager mocht zingen: ik werd met vlagen bang van haar (en voor haar!).

Qua muziek kon ik me voorstellen dat Bri zich verliest in haar teksten. Die knalden echt en zette de toon van het boek. Maar afgezien daarvan is het geen heel bijzonder verhaal. Tuurlijk waren er een aantal zaken waarbij ik me afvroeg hoe het zich zou gaan ontwikkelen, maar verder was het vooral een beetje hetzelfde als THUG maar dan met minder drama. Minder doel.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen slecht boek en ik vind het heel belangrijk dat dit soort boeken er zijn. Desondanks had ik er toch meer van verwacht. De hoofdpersoon stond me een beetje tegen door haar agressieve houding: dat vond ik op het moment van lezen gewoon niet prettig.

Vooral de thematiek in dit boek staat weer als een huis en maakt indruk: racisme, discriminatie, armoede, maar ook liefde en familieverhoudingen. Dat vond ik sterke zaken die het boek voor mij goed maakte.

Niet te stoppen zal indruk maken op vele lezers. Het kaart belangrijke universele thema’s aan, waar we soms nog veel te weinig aandacht aan besteden.

Al met al vond ik Niet te stoppen een goed boek, maar waren er een aantal zaken die ik minder prettig vond. Toch zal ik dit boek aan veel lezers willen aanraden.

three-half-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.