The gospel according to Larry: verbeter de wereld, begin bij je blog (Gospel According to Larry #1) – Janet Tashjian

Geplaatst op 5 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

The gospel according to Larry: verbeter de wereld, begin bij je blog (Gospel According to Larry #1) – Janet TashjianThe Gospel according to Larry | april 2010
Aantal pagina's: 160
ISBN: 9789047702092
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Josh Swensen wil wat veel jongeren willen: de wereld verbeteren. Hoe het anders zou moeten, schrijft hij in zijn blog. Of beter gezegd: dat schrijft Larry in zijn blog, en niemand weet dat Josh Larry is. Lange tijd is dat geen enkel punt, totdat het blog van Larry een wereldwijde hype wordt.

Zijn ideeën over de merkengekte, de manier waarop grote bedrijven de wereld beheersen en over de krankzinnige aanbidding van celebrities, brengen een complete beweging op gang. Zozeer zelfs dat Bono (jazeker, die van U2) een Live Aid-achtig benefietconcert organiseert ter ere van Larry's gedachtegoed. Vanaf dat moment is de jacht op Larry geopend. Iedereen wil weten wie hij is.

En minder dan ooit wil Josh dat bekend wordt dat hij achter het blog zit. Of misschien mag één persoon het weten: zijn oude vriendin en stille liefde, Beth, die Larry adoreert. Maar Josh krijgt de kans niet haar te vertellen hoe het zit...

Toen ik The gospel according to Larry uit mijn John Green tasje viste, had ik geen idee wat ik er van moest vinden. Ik had er vaagjes van gehoord en tja… meestal lees ik dan toch liever eerst de boeken die ik herken. Toen ik echter las dat het over een blogger ging, veranderde mijn verwachtingen. Als blogger had ik meteen interesse, want de ondertitel ‘verbeter de wereld, begin bij je blog, is natuurlijk een term waar elke blogger denk ik wel eens mee speelt. Hoe je het ook wend of keert; als blogger heb je invloed. Misschien niet veel, maar toch dragen wij een boodschap uit. Larry doet dit ook.

Hoewel je meteen merkt dat dit boek al een beetje is verouderd, blijft het toch interessant om te zien wat voor een invloed een blogger kan hebben op de bevolking. Dit boek komt meer uit een tijdperk dat bloggers pioniers waren van het internet, nu is het haast niet meer weg te denken. In dit boek is Larry dan ook erg handig met computers en het hacken daarvan; nu is dat niet meer nodig om een blog op te starten.

Ik vond het een heel puur boek. Weinig poespas, maar toch vol detail. Zoals de lippenstift van Beth. Ik zag het gewoon voor me. Het was verschrikkelijk, maar zo passend in die tijd. Het verhaal zelf lijkt misschien een beetje oppervlakkig en kort (160 pagina’s), maar toch denk ik dat er een diepere laag uit valt te halen. Larry heeft een boodschap voor de wereld en die verkondigd hij anoniem. Zeker nu in het social media tijdperk moeten we er elke dag op letten wat we online neerknallen.. Als het toen al zo extreem was.. hoe is het dan nu!? Goed om even bij stil te staan.

Ik vond Josh een prettige persoonlijkheid. Hij was lekker eigenaardig. Hij voelde meteen als een vriend. Niet dat ik achter elke keuze die hij maakt staat, hoor.. Maar hij voelde gewoon erg likable. Omdat hij maar weinig spullen heeft en deze deelt op zijn blog, staan er ook foto’s in het boek. Helaas dragen die bij aan het ‘dit boek is verouderd’ gevoel, dat is wel jammer, want het idee is super leuk. Ook het feit dat de schrijfster het verhaal zo introduceert dat het net lijkt alsof ze Josh echt kende en zijn verhaal gaat vertellen, maakt dit boek bijzonder.

Nee, The gospel according to Larry is geen klapper als The Fault in Our Stars of de Belevenissen van een muurbloempje, maar toch vind ik dit een heel bijzonder boek over tieners met een missie.

Er zijn nog twee vervolgdelen, waar ik nu wel erg benieuwd naar ben. Ik dacht dat het echt een afgesloten verhaal zou zijn!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “The gospel according to Larry: verbeter de wereld, begin bij je blog (Gospel According to Larry #1) – Janet Tashjian

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.