The Finisher: Vechten voor de waarheid (Vega Jane #1) – David Baldacci

Geplaatst op 4 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

The Finisher: Vechten voor de waarheid (Vega Jane #1) – David BaldacciThe Finisher: Vechten voor de waarheid Serie: Vega Jane #1
| maart 2015
Aantal pagina's: 216
ISBN: 9789025867805
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-stars

Wat zou jij doen als je ontdekte dat alles waar je ooit in geloofde niet waar was? Wat als alles mogelijk was, zelfs het onmogelijke?
Vega Jane woont in een armoedig dorp, omringd door een moeras. Wie het moeras ingaat, kan dat niet navertellen. Maar dan verdwijnt een goede vriend in het moeras. Hij heeft een kaart voor Vega achtergelaten van een andere wereld, een wereld vol onbekende wezens. Een wereld waarin Vega misschien een ander leven wacht, een beter leven dan dat van een Finisher in de Fabriek. Met gevaar voor eigen leven gaat Vega op zoek naar de waarheid - over de wereld waarin ze leeft, haar familie en over zichzelf.

Ik wilde The Finisher in eerste instantie zelf aanschaffen, maar op dit moment ben ik vooral blij dat ik hem van de bieb heb geleend. Dit is namelijk echt een ontzettend vreemd en raar verhaal wat meer vragen oproept dan dat het antwoorden oplevert. Vragen oproepen is typisch iets voor een eerste boek, maar in deze mate…

Ten eerste word je in een wereld gegooid waarvan je nou niet weet of het gewoon een groep mensen is dat afgezonderd leeft van de rest van de wereld, of dat de wereld zelf helemaal naar z’n gootje is geholpen. Hoe je het ook wendt of keert; Vega Jane (ik moet de hele tijd denken aan vegetarische mensen, sorry) leeft in een omgeving waar zij het in ieder geval niet voor het zeggen heeft.

Dat klinkt misschien heel duidelijk, maar door het gebruik van vreemde woorden voor hele alledaagse woorden, wordt het hele beeld in de war geschopt. Hoe die wereld nou precies in elkaar zit, ik weet het nog niet! Ik snapte ook echt niet waar allerlei dingen plots vandaan kwamen; alles kwam zo ontzettend uit de lucht vallen. Het was net alsof er hele delen uitleg miste.

Het verhaal heeft zeker potentie, maar is zo vaag en warrig van opzet. Er zitten veel te veel elementen in, waardoor het net lijkt alsof de schrijver alles er in wilde proppen om er zo hoe dan ook een succesformule van te maken. Nou, helaas werkt het zo niet. Ik had liever een boek gehad waarbij Vega Jane in een kapotte wereld leefde die ze wil ontvluchten dan dat er opeens magische krachten bij komen en tientallen woorden waarvan je de betekenis alleen uit de context kan achterhalen. Niet zo handig voor mensen die daar niet zo goed in zijn.

Aan de ene kant ben ik wel benieuwd hoe het verder gaat, maar aan de andere kant zie ik enorm op om verder te moeten lezen in zo’n warrig verhaal. Aan de andere kant, misschien bevat dat deel eindelijk de antwoorden waar we op zitten te wachten.

Al met al vond ik The Finisher niet echt een geslaagd boek. Ik weet ook niet zo goed wat ik er nou mee aanmoet. Ik weet niet of ik jullie wel kan overtuigen om dit boek wel te willen lezen. Je moet het echt voor jezelf bepalen of je zin hebt in een boek waarbij er eigenlijk niks wordt uitgelegd. Je moet het echt beleven. Misschien was dit gewoon geen goede belevenis voor mij, maar er zitten echt wel interessante stukken in die interessant zijn. Ik heb hem maar snel weer teruggebracht naar de bibliotheek.. En eerlijk is eerlijk; hij was wel idioot snel weer uitgeleend, dus hij trekt mensen wel. Dat had ik immers ook!

two-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “The Finisher: Vechten voor de waarheid (Vega Jane #1) – David Baldacci

  1. Ik had eigenlijk best wel veel van dit boek verwacht, maar als ik iedereens recensie lees krijg ik steeds minder zin om het boek te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.