Stukjes van mezelf – Renée Watson

Geplaatst op 3 mei 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Stukjes van mezelf – Renée WatsonStukjes van mezelf door Renée Watson
Uitgever: Volt | Maart 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789021416885
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Jade weet dat als ze ooit succesvol wil worden, ze weg moet uit de buurt waar ze is opgegroeid. Haar moeder zegt dat ze iedere kans moet grijpen die ze krijgt. Ze heeft een beurs gekregen voor een witte privéschool en krijgt zelfs extra bijles op zaterdagen. Maar sommige kansen voelen eerder vernederend dan behulpzaam. Zoals een uitnodiging om zich bij Women to Women aan te sluiten, een mentorprogramma voor ‘risicovolle’ meisjes uit ‘risicovolle’ achterstandswijken. Maar Jade heeft helemaal geen hulp nodig. En dat haar mentor ook zwart is, betekent niet automatisch dat ze Jade begrijpt. Misschien kan Jade deze succesvolle vrouwen laten zien hoe de echte wereld werkt en hoe je daadwerkelijk een verschil maakt.

Vriendschap, afkomst, privileges en identiteit – dit verhaal legt de uitdagingen die jonge vrouwen hebben op een overtuigende manier bloot.

Toen ik Stukjes van mezelf kreeg opgestuurd, wist ik in eerste instantie niet of het een boek voor mij zou zijn. Hoe belangrijk ik boeken als The Hate U Give ook vind, trek in een lookalike had ik niet. Gelukkig bleek dit boek totaal anders te zijn. Ja, met een maatschappelijk kritische hoofdpersoon, maar ook een stuk luchtiger. Een soort combinatie tussen THUG en Piper Perish.

Jade weet dat als ze ooit succesvol wil worden, ze er alles aan moet doen om uit de buurt te vertrekken waarin ze is opgegroeid. Ze woont bij haar moeder, die keihard werkt, en haar nietsnut van een oom. Jade heeft een beurs gekregen voor een witte privéschool, geeft bijles en maakt de meest prachtige collages. Als ze wordt voorgedragen voor het Woman to woman project – om er wellicht een beurs uit te slepen – is ze in eerste instantie sceptisch. Misschien is dit echter dé kans om haar leven te veranderen.

Stukjes van mezelf is een bijzonder boek. Het werkt niet echt naar een climax toe, maar is vooral een kijkje in het leven van een meisje dat zwart is, geen geld heeft, dik is, in een verkeerde wijk woont en op school bijna wordt gezien als een object waar je medelijden mee moet hebben. Ze wordt constant veroordeeld op vooroordelen, terwijl ze slim is, grappig, creatief en hardwerkend. Die confrontatie vond ik erg sterk: helaas gaat dit er in het echt ook zo aan toe.

Hoewel ik meestal boeken lees die naar een bepaalde climax toewerken, heb ik het eigenlijk helemaal niet gemist. Ik vond het juist heel erg sterk overkomen, omdat de ontwikkeling van Jade op deze manier perfect uit de verf kwam. Ik zag haar met elk hoofdstuk groeien als personage en als mens. Het was bijna alsof ik haar echt kende! Natuurlijk vind ik het ook superleuk dat ze zo creatief is!

Als er toch iets is waar ik kritisch over moet zijn, is dat Jade eigenlijk maar heel weinig hobbels tegenkomt in haar weg. Ze heeft wel wat teleurstellingen te verwerken, maar die zijn niet zo groot dat je denkt: niet meer te fixen. Van mij had ze wel wat meer uitdaging mogen hebben. De conflicten die ze had werden meestal wel aardig snel opgelost.

Wel vind ik het tof dat Jade ook dik is en dat helemaal prima vindt. Ze worstelt met het commentaar van anderen en hoe erg mensen over haar oordelen, alleen maar omdat ze eet. Dikke mensen mogen geen hamburgers eten, dunne mensen zoveel ze willen, en dat soort bullshit. Ik vond dit zo zielig om over te lezen, omdat ik dat gevoel zelf ook heel vaak heb ervaren. Echt. Doe eens een beetje liever tegen elkaar, wat je kleur, omvang, ras, geloof en weet ik veel wat ook is! Stukjes van mezelf zet aan tot nadenken op dat vlak en dat moedig ik alleen maar aan.

Stukjes van mezelf is geen heel heftig boek, maar kaart wel een aantal belangrijke boodschappen aan.

Stukjes van mezelf heeft me echt aangenaam verrast. Mijn verwachtingen waren heel neutraal en eigenlijk heeft dit boek me heel erg in z’n greep gehouden. Ik vond het oprecht jammer dat het boek uit was en voelde mezelf ook een tikje onbevredigd. Ik wilde meer! Ik wilde weten hoe het leven van Jade zich verder zou ontwikkelen! Dit boek is dus echt wel een aanrader, juist omdat het geen heftig boek is, maar wel belangrijke boodschappen meegeeft.

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.