Stroomstoring – S. Pannekeet & C. Thijssen

Geplaatst op 23 januari 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Stroomstoring – S. Pannekeet & C. ThijssenStroomstoring door Saar Pannekeet, Chinouk Thijssen
Ook door deze auteur: Blindelings
Uitgever: Clavis Genres: Novelle, Young Adult
Aantal pagina's: 79
ISBN: 9789044846751
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
two-stars

Wanneer vijf leerlingen nog als laatsten op school zijn, gaat plots het luchtalarm af. In een fabriek in Duitsland is na een stroomstoring giftig gas vrijgekomen. Iedereen moet binnenblijven. Dat blijkt niet vanzelfsprekend voor de vrienden, die proberen te overleven én de rust bewaren. Als ze een oude telefoon vinden, probeert Nova haar opa te bellen. Maar dan hoort ze dat haar opa 45 jaar is en haar niet kent.

Wat als je eens echt afgesloten zou zijn van de wereld én van je eigen leven? Een spannende thriller over mentale gezondheid voor young adults.

Deze novelle is een samenwerking tussen een beginnend en gevestigd auteur, waarbij een jongere de kans krijgt een verhaal uit te brengen. In dit geval werd Saar gekoppeld aan Chinouk en omdat ik alles van Chinouk wil lezen, dook ik vrij snel na verschijning in stroomstoring. Je hebt het zo uit!

Vijf tieners zijn op school als het luchtalarm af gaat. Omdat er een gifwolk boven het land hangt, moet iedereen binnenblijven. Hierdoor zijn ze gedwongen met elkaar te overleven op een locatie waar je niet alles voor handen hebt als thuis. En dan vinden ze een oude telefoon, maar als een van hen haar opa probeert te bellen, lijkt ze een andere tijd aan de lijn te hebben.

Helaas wist Stroomstoring mij niet helemaal te bekoren. Ik stoorde me aan het gespring in de tijd en het feit dat het concept net niet goed uit de verf komt. Het kunnen bellen met een andere tijd heeft uiteindelijk niet bepaald een functie voor het verhaal en aan het einde bleef ik met een onbevredigende nasmaak hangen.

Daarnaast zijn er gewoon een aantal dingen niet logisch. Zoals het feit dat de jongeren weken op school vast zitten en niemand een poging doet om ze op te halen (OUDERS?!) en dan opeens beslissen ze toch maar te gaan. En dat gaat zonder moeite. Ja, sorry, ik spoil een beetje maar ik vind het gewoon niet logisch.

Kijk, dit boek heeft allerlei toffe elementen om awesome te worden, maar het is simpelweg te kort om alles uit de verf te laten komen. De gevoelens van de tieners krijgt niet genoeg ruimte, de ontwikkeling die ze doormaken niet en alle gebeurtenissen voelen daardoor random of abrupt. Maar, zoals ik al zei, zitten er wel echt elementen in die het een heel tof boek hadden kúnnen maken. Ik wilde simpelweg meer gevaar van buiten, meer dreiging en meer overleven.

En ook: waarom heeft een school in godsnaam zoveel pakken havermout?

Ik zag steeds mijn eigen werk voor me en bedacht me wat ik zou doen. Ik denk zelf dat de tieners het anders aangepakt zouden hebben. Daarnaast zouden zij nooit, maar ook nooit, helemaal alleen op school zijn.

Misschien wekte de achterflap toch andere verwachtingen, want die telefoon speelde uiteindelijk maar een kleine rol in Stroomstoring.

Kortom: veelbelovend, maar voor mij voelde het niet compleet. De logica ontbrak soms en het verhaal leek zo nu en dan niet lekker te lopen, alsof het verhaal een sprong maakte met informatie ik als lezer juist had willen hebben.

two-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.