Sterrenstof – Krystal Sutherland

Geplaatst op 11 november 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Sterrenstof – Krystal SutherlandSterrenstof door Krystal Sutherland
Ook door deze auteur: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries
Uitgever: Young & Awesome | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Contemporary, Romantiek
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789025870652
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Dit is absoluut geen verhaal over liefde op het eerste gezicht. Maar het is een liefdesverhaal. Nou ja… Min of meer.

Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Een paar maanden geleden werd er een nieuwe Young Adult uitgeverij aangekondigd: Young & Awesome, een imprint van uitgeverij Leopold. We konden daarbij ook meteen zien met welke vier boeken zij zouden debuteren. Sterrenstof was er daar een van. En hoe leuk? Sterrenstof zat in de Celebrate Books Box van oktober!

sterrenstof2

De hoofdpersoon uit Sterrenstof is Henry. Een laatstejaars op de middelbare school met een missie: de schoolkrant door zo veel mogelijk leerlingen gelezen laten worden. Maar dan ontmoet hij de mysterieuze Grace, een meisje dat net van school is veranderd. Er ontstaat een bijzondere vriendschap… En misschien wel meer. Want het is een verhaal over liefde. Soort van. Maar wat is er met Grace? En weet Henry zijn tijd wel goed te verdelen? En hoe gaat het met zijn vrienden? Vriendschap, romantiek en een flinke dosis nerdness, daar staat dit boek voor.

Sterrenstof is in eerste instantie niet een boek dat ik zelf zou oppakken in de boekhandel. Ik kies eerder een fantasyboek uit. Alleen al daarom vind ik het tof om zo’n boekenbox te ontvangen; je kan proeven van boeken die je anders misschien nooit zou oppakken.

Maar wat vond ik Sterrenstof een mooi boek. Hoewel het verhaal me pas later echt in wist te pakken, was het vooral de manier van vertellen die me meteen aansprak. Henry is namelijk een fantastisch personage met een hele fijne tone of voice. Zijn vrienden zijn leuk en er zitten heel veel herkenbare referenties in. Ik hou echt van referenties naar fandoms. Dit maakt het voor mij toegankelijk, alsof de personages echt zijn. Ook de humor en de manier van spreken tussen de personages spraken me enorm aan. Ik kon me helemaal voorstellen hoe de onderlinge relaties en de taalgevoeligheid van Henry hen echt zo zouden laten spreken. Het lukt een auteur niet altijd om een personage zo veel karakter mee te geven.

sterrenstof3

Sterrenstof is op de eerste plaats nog steeds een liefdesverhaal waarin Henry en Grace langzaam bij elkaar komen. Toch is het geen voorspelbaar verhaal. Sterker nog, hoe verder je in het verhaal komt, hoe breekbaarder alles lijkt te worden. Je voelt je als lezer net een potje uit Henry’s vitrinekast.

Tegen het einde van het boek stond ik zelf op uitbarsten en was ik echt geraakt door het lot van Grace en Henry. Vooral de mooie manier van schrijven van Krystal Sutherland heeft me helemaal in weten te pakken. Het is fris, eigentijds, een beetje nerdy.

Sterrenstof is romantisch, is grappig en is breekbaar. Een achtbaan van emoties.

Sterrenstof is een aanrader voor iedereen die houdt van verhalen over de liefde, maar ook voor mensen die er iets minder mee hebben. Omdat de hoofdpersoon een jongen is, is het geen zoetsappig boek. Het doet qua sfeer een beetje denken aan Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld en ik heb er van genoten. En tja.. liefde voor referenties naar andere fandoms!

sterrenstof

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Sterrenstof – Krystal Sutherland

  1. Wat me wel opvalt bij Sterrenstof als ik naar alle recensies kijk is dat het boek veel lezers niet direct aantrekt, maar ze het lezen omdat het in de box zat of omdat ze het mochten ontvangen, en uiteindelijk blijkt het een super mooi verhaal te zijn.
    Nu hoop ik dat dat bij mij straks ook het geval gaat zijn, want mij trekt ie ook niet meteen aan, hihi.

  2. Voor mij was het ook geen boek dat ik zelf snel zou uitkiezen. De laatste tijd probeer ik toch af en toe een beetje uit mijn comfort-zone te treden. Niet te vaak want ik wil geen afscheid nemen van mijn favoriete genres maar toch sporadisch lees ik eens een boek uit een genre dat ik wat verwaarloos en dan ontdek ik soms (zoals in dit geval) een mooi verhaal.

  3. 100% eens met deze recensie! Ook ik had het boek zelf niet zo snel uitgekozen, maar het verhaal heeft me echt geraakt. En de fandom verwijzingen vond ik ook heel tof 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.