Springtij – Femke Roobol

Geplaatst op 3 december 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Springtij – Femke RoobolSpringtij | 7 maart 2014
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789021809298
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Na de noodlottige watersnoodramp gaat Sara op zoek naar haar echte moeder…

s-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht.

Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. `Saartje en haar moeder staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder?

Al Saras zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.

Femke Roobol (1966) studeerde Italiaans in Leiden. Na haar studie woonde ze in Duitsland en Engeland. Terug in Nederland werkte ze als docent en taaltrainer. Femke is getrouwd en heeft twee studerende kinderen, en woont samen met haar man in Stompetoren, een dorp in de buurt van Alkmaar. Springtij is haar tweede roman. Haar debuut, De laatste winter, verscheen in 2013.

Anderhalf jaar geleden las ik het eerste boek van Femke Roobol: De Laatste Winter. Ik was meteen verliefd op haar schrijfstijl en de details waarop ze die historische wereld wist te schetsen. Nadat ik haar per toeval ontmoette tijdens de boekpresentatie van Het Huis aan de Gouden Bocht wist ik het zeker: ik moest haar andere boek ook lezen. Ze vertelde toen zelfs dat ze alweer druk aan het schrijven was, dus ARGH. Gelukkig won ik Springtij bij Nathalies library, waardoor ik het alsnog vrij snel kon lezen.

Springtij bevat een heel andere historische achtergrond en setting dan De Laatste Winter. Toch zijn er ook overeenkomende kenmerken: de hoofdpersoon (een jonge vrouw) moet zien om te gaan met een vrij traumatische gebeurtenis. Verschillen zijn dat in Springtij ook andere thematieken worden besproken, zoals tienerzwangerschappen en adoptie; iets wat natuurlijk heel anders was in de jaren 30 in vergelijking met nu.

Er wordt afgewisseld tussen twee tijden en personages: Sara en Kitty. Sara en haar dochtertje worden slachtoffer van een overstroming en de jonge moeder komt er achter dat ze geadopteerd is. Kitty is een jong meisje dat zwanger blijkt te zijn. De link tussen de twee is makkelijk gelegd, maar toch weet Roobol er in te slagen je te doen twijfelen en je oordeel uit te stellen. Dit komt mede door de andere personages die een rol spelen.

Het samenspel tussen de personages loopt lekker en zit goed in elkaar, zonder dat er losse eindjes overblijven. Het einde vond ik jammer; meer omdat het uit was dan dat ik dingen miste.

Overduidelijk mag zijn dat Femke Roobol een gedegen onderzoek heeft gedaan om de sfeer en de details van die tijd op te schrijven. Ik vond het verhaal lekker beeldend verteld en het speelde zich af als een film voor mijn ogen. Wat ik ook erg goed vind is dat Femke hier een historische gebeurtenis heeft gekozen wat niet zo snel gekozen wordt voor een roman; dat maakt het extra interessant voor geschiedenisfreaks! Het leert je echt wat over de Nederlandse geschiedenis, ook al is het fictie. Daarmee vult Femke een leegte in de historische romans.

De thematiek van jong zwanger worden, het vormen van een gezin en adoptie vond ik goed verwerkt in het verhaal. Daarnaast vond ik de setting echt heel goed omschreven en de personages prettig. Het is gewoon een heel erg sterk boek wat je zeker moet lezen als je fan bent van historische boeken (met in het bijzonder over de Nederlandse geschiedenis).

Ik ben fan van Springtij, wanneer komt haar nieuwe boek!? Ik ben echt benieuwd welke tijd ze dan aan zal pakken!

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.