Femke Roobol – De laatste winter

Geplaatst op 27 maart 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Femke Roobol – De laatste winterDe laatste winter | 29 maart 2013
Aantal pagina's: 337
ISBN: 9789021807805
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer Winter 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek vecht met haar moeder en jongere zusje tegen de honger. Er is haast geen voedsel en brandstof meer in de stad. Bovendien maakt ze zich grote zorgen om haar jongere broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd in een trein.

Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt... Wat is er met Maarten gebeurd?

Dat de Tweede Wereldoorlog één van de duisterste tijden van de vorige eeuw was, zullen de meeste wel beamen. Ook nu nog zien we de tekenen nog terug en zijn er nog mensen onder ons die deze verschrikking hebben meegemaakt. Wij jongeren, die het geluk hebben zonder oorlog op te mogen groeien, kunnen deze verschikkingen amper voorstellen. Om de gedachte aan deze verschikkelijke tijd toch vorm te kunnen geven zijn er natuurlijk genoeg films en boeken die ons allerlei details kunnen vertellen, maar een ontroerend verhaal als de laatste winter, heb ik de laatste tijd nog niet gelezen.

Ik ben niet zo’n oorlogsfan. Ik vind het verschikkelijk om te moeten lezen over de gruweldaden van de mens en hoe slachtoffers verhongeren… Brrr, de rillingen lopen me meteen over het lijf. Toch wilde ik dit boek graag lezen en toen ik inderdaad uitgekozen werd om dit boek te gaan lezen ben ik er meteen in begonnen.

Het verhaal gaat over Anna, een jonge vrouw die samen met haar jongere broer en zusje met haar moeder in eenn appartement in Amsterdam woont. De oorlog is al een paar jaar bezig en het eten raakt op. Anna en haar broer Maarten besluiten naar familie in Putten te trekken om daar wat eten op te halen. Maar daar slaat het noodlot toe, Maarten wordt samen met de rest van mannelijk Putten meegevoerd door de Duitsers. Radeloos gaat Anna naar huis, waar haar moeder breekt en zij al jonge vrouw het huishouden draaiende moet zien te houden.

Meer ga ik lekker niet verklappen, want het is een ontzettend spannend boek waarbij je bij elke pagina hoopt op een goede afloop. Het is vol emotie geschreven en zo realisitisch dat het kippenvel mij af en toe op de armen stond. Er wordt afgewisseld tussen Maarten en Anna en dat is een goede afwisseling voor het verhaal. En ja, ik moet bekennen dat ik zo nu en dan een traantje heb gelaten.

De laatste winter is de debuutroman van Femke Roobol en ik vind dat ze daarmee een pracht van een boek heeft neergezet dat ik zowel jong als oud kan aanraden. Iedereen die wil weten hoe verschikkelijk het moet zijn geweest om in de oorlog te leven, zal smullen van dit boek.
Ik kijk uit naar verdere boeken van deze getalenteerde schrijfster!

 

four-stars

Tags:

Divider

4 responses to “Femke Roobol – De laatste winter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.