Snow Like Ashes (Snow Like Ashes #1) – Sara Raasch

Geplaatst op 6 mei 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Snow Like Ashes (Snow Like Ashes #1) – Sara RaaschSnow like ashes door Sara Raasch
Ook door deze auteur: Ice like fire
Serie: Snow like ashes #1
Andere boeken in deze serie: Ice like fire
Uitgever: Balzer + Bray | Oktober 2014
Genres: Young Adult, High Fantasy
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9780062286949
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

A heartbroken girl. A fierce warrior. A hero in the making.

Sixteen years ago the Kingdom of Winter was conquered and its citizens enslaved, leaving them without magic or a monarch. Now, the Winterians’ only hope for freedom is the eight survivors who managed to escape, and who have been waiting for the opportunity to steal back Winter’s magic and rebuild the kingdom ever since.

Orphaned as an infant during Winter’s defeat, Meira has lived her whole life as a refugee, raised by the Winterians’ general, Sir. Training to be a warrior—and desperately in love with her best friend, and future king, Mather — she would do anything to help her kingdom rise to power again.

So when scouts discover the location of the ancient locket that can restore Winter’s magic, Meira decides to go after it herself. Finally, she’s scaling towers, fighting enemy soldiers, and serving her kingdom just as she’s always dreamed she would. But the mission doesn’t go as planned, and Meira soon finds herself thrust into a world of evil magic and dangerous politics – and ultimately comes to realize that her destiny is not, never has been, her own.

Sara Raasch’s debut fantasy is a lightning-fast tale of loyalty, love, and finding one’s destiny.

Snow like ashes is een boek dat mij al vanaf het begin wist te intrigeren. Zodra ik de omslag voor het eerst zag, voegde ik het boek toe aan mijn goodreads TBR en elke keer weer twijfelde ik of ik dit boek zou kopen. Uiteindelijk kocht ik het boek bij de Book Depository voor een mooie prijs. Niet veel later lag het boek op de mat. Een aantal weken later begon ik er dan eindelijk in. Waarom ik zo lang heb gewacht? Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, want ik had zo veel verschillende meningen gehoord. Ik was ergens een beetje bang dat ik er teveel van zou verwachten.

snowlikeashes

Uiteindelijk bleek Snow like ashes ook niet echt te zijn wat ik dacht dat het zou zijn. Op een goede manier! Snow like ashes speelt zich af in een fictieve wereld onderverdeeld in een aantal landen. Vooral belangrijk zijn de seizoenen. Hoofdpersoon Meira komt uit winter, een land van sneeuw en ijs wat is vernietigd en tot slavernij gedwongen door Lente. Meira is een soort soldaat en lid van een groepje vluchtelingen. Onder andere de kroonprins bevind zich ook in deze groep. Meira’s doel in het boek is om de magie terug te vinden en om Winter natuurlijk te bevrijden.

Het boek zit vol leuke en originele elementen. Zo laten de uiterlijke kenmerken van iemand zien waar ze vandaan komen. Wit haar voor winter, bijvoorbeeld. Dit vond ik een leuke visuele twist, omdat er zo nog beter wordt ingespeeld op het onderdrukken van een bepaalde bevolkingsgroep.

De personages zijn leuk en realistisch, ze groeien en maken dingen mee, de magie is interessant en de plot zelf zit prima in elkaar, maar toch is dit niet een high fantasy waarvan ik denk ‘wauw’. Het is leuk en vermakelijk, maar ik heb niet het idee dat de personages of het verhaal er echt als een huis staan. Het is namelijk niet zo dat Meira zo memorabel is dat je haar voor altijd als een tof personage zou noemen. Dit boek wordt veel vergeleken met Throne of Glass en als je de twee dames dan vergelijkt dan in Celaena natuurlijk echt een personage waar je niet omheen kunt. Meira is subtieler en dat siert haar, maar om nou te zeggen dat ik haar het meest kick-ass personage ooit vind? Nee. Toch is Snow like ashes een prima High Fantasy verhaal zonder dat je overspoelt wordt met ingewikkelde plotlijnen en moeilijke personages. Het is laagdrempelig en bevat allerlei typerende Young Adult elementen. Een weesmeisje met de sleutel, een verloren koninkrijk, een liefdesdriehoek, rebellen, strijders… We houden er van, maar het is natuurlijk niet vernieuwend.

Snow like ashes is absoluut niet het meest vernieuwde Young Adult fantasy boek. Daarvoor is de wereld te basic en ook de magie te abstract. Het idee dat er voorwerpen nodig zijn voor magie is leuk, maar als de magie eenmaal gebruikt kan worden, dan is ook alles mogelijk. Net was de plot nodig heeft en dat vind ik zo nu en dan een te makkelijke oplossing. Van mij mag magie ook duidelijk zijn limieten hebben.

Ondanks deze punten van kritiek is Snow like ashes wel een heel vermakelijk verhaal. Sara Raasch doet goede pogingen om de lezer op het verkeerde been te zetten en weet het verhaal op een boeiende manier te vertellen. De personages zijn realistisch en gedragen zich zoals ze horen te doen. Er zitten daarom ook geen rare en misplaatste verrassingen in het boek.

Hoewel Sara Raasch het niveau van Sarah J Maas niet zal evenaren, is het wel een goed boek voor mensen die van dit soort boeken houdt. De sfeer is goed neergezet en het past voor mij in het rijtje van boeken waar ik van kan genieten. Ik kan dan ook niet wachten tot ik deel twee kan gaan lezen. En gelukkig staat hij al op de plank!

snowlikeashes2

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Snow Like Ashes (Snow Like Ashes #1) – Sara Raasch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.