Sleutels van Chaos – Hati Bell

Geplaatst op 14 januari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Sleutels van Chaos – Hati BellSleutels van Chaos | 30 september 2014
Aantal pagina's: 348
ISBN: 9789490767
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Sieb, de snelste dief van Tara, had het prima voor elkaar, totdat ze uit haar huis werd gezet door haar rivaal en haar beste vriend geronseld werd voor het leger. Sindsdien zit alles haar tegen. Wanneer ze op een dag ontvoerd wordt door een groep mysterieuze vreemdelingen begint haar leven pas echt gevaar te lopen.

Ceara heeft haar leven doorgebracht in een prachtige vallei die tevens haar gevangenis was. Getraind door een legendarische krijger vloeit de magie rijkelijk door haar lichaam. Wanneer op een dag de barrière van haar thuis wordt doorbroken trekt ze de wijde wereld in op zoek naar de krijger die de sleutel vormt tot haar schimmige verleden.
Ze belandt in het Elementalen Toernooi en de oorlog van de Vijf Koninkrijken tegen de Fomori en hun meedogenloze keizer.

Beide jonge vrouwen kunnen een Sleutel zijn en de oplossing bieden voor de chaos, maar het pad van elk is bezaaid met gevaar en bedrog. Wat zal er gebeuren als die paden elkaar kruisen?

Een tijdje terug vroeg Hati mij of ik haar nieuwste boek, Sleutels van Chaos, wilde lezen in ruil voor een recensie. Ik was al erg benieuwd geworden door de cover en onlangs kon ik het boek dan eindelijk lezen.

Allereerst de cover, die is op het eerste oog erg tof.. Maar toen begon er wat te knagen… Ken ik die symbolen niet ergens van? Zeg maar Avatar the last airbender? Juist. Het feit dat er ook mensen die de elementen kunnen besturen in dit boek voorkomen, lijkt het plots een behoorlijk ongelukkig keuze (of een gemakkelijke oplossing?)

Het boek zelf leest erg prettig. Hati heeft een fijne schrijfstijl die absoluut niet stijf overkomt, wat een bekend gevaar is bij high fantasy boeken. De wereld die Hati heeft geschetst – gebaseerd op Ierland – voelde prettig en leefbaar aan, al had ik graag nog meer van de wereld gezien, om zo de personages beter leren kennen.

De personages waar het allemaal om draait, Sieb en Ceara, wisselen elkaar af. Hoewel het ene hoofdstuk korter is dan het andere, is de verdeling tussen deze twee dames wel in balans. Er is ook een derde stem, maar die viel voor mij een beetje weg. Wel heb ik een voorkeur voor Sieb, maar dat maakt de afwisseling juist zo fijn.

Het verhaal an sich loopt lekker, maar toch miste ik soms een lekkere overloop. Alsof er af en toe delen misten om het tot een groter geheel te maken. Hoe leg ik dit uit? Het voelde allemaal meer als een inleiding tot iets groters, waarin alles samen zal komen? We hebben Sieb en Ceara nu leren kennen en ze hebben een soort gezamenlijk doel gekregen; nu moeten de touwen nog aan elkaar geknoopt worden.

Hoewel er dus ook met elementmagie gewerkt wordt, en ik ergens een beetje bang werd dat het Avatar zou worden, viel dat enorm mee. Ja, ik zag wat overeenkomsten, maar toch het alles een heel unieke stem. De magie voelt heel erg puur en dat past denk ik erg goed bij de manier waarom de wereld is opgezet.

Wat ik wel lastig vond is dat er veel gebruik wordt gemaakt van termen voor bepaalde personen, rangen, wezens en andere dingen die behoorlijk lastig zijn. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen, zullen daar waarschijnlijk over struikelen. Soms vond ik het ook net too much, omdat ik juist erg houdt van een vaart in het verhaal (en niet wil hoeven nadenken wat dat ene woord ook alweer inhield).

Ondanks deze puntjes laat Hati Bell wel zien dat ze zich kan meten met het grote fantasytalent. Ze weet een wereld te scheppen zonder dat deze geforceerd overkomt of dat er gaten in zitten. Haar personages zijn levendig en hebben een heldere persoonlijkheid. Ik heb Sleutels van Chaos met plezier gelezen en ik hoop dat vele fantasyfans zich ook zullen wagen aan dit verhaal. Ik wil méér.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

6 responses to “Sleutels van Chaos – Hati Bell

  1. Lijkt me een leuk boek, alleen lijken de elementen op de voorkant echt overduidelijk op die van Avatar (oftewel, PRECIES DEZELFDE TEKENS)… Dat vind ik dan weer een flinke misser, kon de uitgeverij niet hun eigen invulling eraan geven? Nu lijkt het eerlijk gezegd op een kopie van de serie, waardoor ik wel twijfel of ik dit boek wil lezen, hoewel je recensie me wel enthousiast maakt 🙂

  2. Henry

    Ik heb gewoon genoten van het boek!
    Maar inderdaad: waar blijft het vervolg!
    Dit is het eerste deel van wat mij betreft een episch verhaal kan worden. Zàl worden, als Hati deze stijl vasthoudt.
    IK WIL MEER!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.