Sciencefiction onder de loep

Geplaatst op 22 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Interview / 4 Comments

Bij sciencefiction denken mensen vaak een ruimteschepen als bij Star Wars of aan kaskrakers als The Hungergames of Divergent. Allemaal heel erg tof natuurlijk, maar er zijn ook genoeg geweldige sciencefictionverhalen van Nederlandse bodem die hun aandacht verdienen. Een van deze verhalen is genomineerd voor de Crimezone/Hebban Shortlist. Hoe tof zou het zijn als er een nicheboek zou winnen?  Liane Baltus, schrijfster van zo’n sciencefiction boek sprak me aan op twitter in de hoop dat ik haar kon helpen haar droom waar te maken: op die felbegeerde shortlist komen!

Ik gun onbekendere boeken graag een extra kans. Ik organiseer niet voor niets ‘Het Favoriete Boek van’ natuurlijk! Ikzelf heb Liane’s boek niet gelezen.. Maar ik weet wel dat hij al een hele tijd op mijn ‘Wil ik echt eens lezen lijst’ staat! Ik wil met dit blogje dan ook graag wat extra aandacht aan het boek besteden!

Het derde verbond

Helena’s vader is in het verleden betrokken geweest bij een geheim project, waarbij contact is gelegd met mensen uit de dimensie Experiaan. In die periode is er een innige vriendschap ontstaan tussen Helena en de Experiaan Mica.

Op het moment dat Mica na vele jaren terugkeert uit diens dimensie, vult warme energie het zwarte gat in Helena’s borstkas. Haar blijdschap over de terugkomst van haar jeugdvriend verandert abrupt als ze hoort dat hij met zijn troepen Amerika is binnengevallen en haar vader tegelijk met een grote groep wetenschappers verdwenen is.

Binnen de kortste keren raakt Helena de controle over haar eigen leven kwijt. Mica kiest Amsterdam als locatie voor onderhandelingen over een wapenstilstand met Amerika. Voor Helena het beseft, is het kantoor waar zij stage loopt betrokken bij de voorbereiding, zijn er Experiaanse soldaten in het pand en heeft de CIA haar in het vizier.

Wat verzwijgt Mica over zichzelf en de mensen in zijn dimensie? Is Helena’s vertrouwen in Mica wel gerechtvaardigd als de wereld om haar heen hem compleet anders ervaart dan zij? Komt er een wapenstilstand tussen Experiaan en Amerika of is een vernietiging van de Aarde aanstaande? Helena wordt voor keuzes gesteld, die ze zich nooit heeft kunnen voorstellen.

Sinds het boek uit is, heb ik altijd al een oogje op dit boek gehad. Ik hou wel van sciencefiction en ben erg benieuwd hoe het verhaal verloopt. Ik hoop dat ook zeker dat ik het een keer kan lezen! Het klinkt in ieder geval heel erg spannend!

Omdat ik hier geen ‘stem!!!’ berichtje van wilde maken, besloot ik Liane ook een aantal vragen te stellen over haar boek en haar carrière als schrijfster.

LIANE

Hoe zou je jouw boek willen omschrijven in vijf woorden?

Energie, leiderschap, macht, vertrouwen, keuzevrijheid!

Waarom vind je het zo belangrijk dat er een sciencefictionboek op de lijst komt?

Mijn uitgever vertelde me dat Sciencefiction een niche is binnen het fantasy genre. Als debutant is het daarom moeilijk (maar niet onmogelijk) een uitgever te vinden voor een origineel Nederlands SF verhaal. Daarom komt er niet veel SF uit, en wat er uitgegeven wordt, zijn vertaalde boeken zoals De hongerspelen, van schrijvers die zich al bewezen hebben in het buitenland. Dat is jammer, er komen steeds meer goede Nederlandse SF schrijvers bij. Kijk maar naar de boeken van Robert Bijman, Kelly van der Laan en Mara van Ness die dit jaar naast Het derde verbond allemaal bij uitgeverij Zilverbron uitkwamen.
Dat de Volkskrant een aantal maanden geleden een artikel publiceerde dat het Sciencefiction genre dood is, helpt ook niet bij het vinden van een uitgever. Er ontstaat een vicieuze cirkel, ook dankzij de risicomijdende tendens binnen de uitgeefwereld. Ik krijg zo nu en dan het idee dat er alleen ‘lijkt op bestseller…’ boeken gepubliceerd worden. Maar dat kennen we toch al?
‘Op welk boek vind jij Het derde verbond lijken?’ vroeg ik aan mijn redacteur omdat ik het zelf niet wist. ‘Eh, er komt niets in me op, het lijkt eigenlijk nergens op’ was haar reactie. Kun je je voorstellen dat ik nog steeds blij ben met haar antwoord. Hoera! Mijn verhaal is origineel.
Met een nominatie kan ik laten zien dat er meer publiek voor SF is, dan de fervente SF lezers, want de laatste groep heeft mijn boek allang ontdekt. En de jury van de Crimezone Debuutprijs die bestaat uit fanatieke thriller-lezers nu ook. Het derde verbond is niet voor niets gelabeld als futuristische thriller. Ik hoop dat veel lezers nu op Het derde verbond stemmen omdat ze ook graag een ander soort spannend boek willen lezen.

Mocht je op de lijst komen, denk je dat dit dan een opening biedt voor ander sciencefiction talent?

De enige manier waarop er meer SF gelezen gaat worden, is aandacht geven aan het genre.
Een shortlistnominatie voor Het derde verbond wijst mensen erop dat er wel degelijk originele Nederlandstalige SF verhalen zijn die ook nog eens spannend zijn en niet per se gaan over ruimteschepen. Dat laatste komt in mijn boek niet voor.
Ik sprak gisteren met iemand over mijn boek. ‘Weet je dat ik niet eens wist dat er Nederlandse SF schrijvers zijn,’ bekende hij. ‘Ik lees veel SF, maar alleen in de originele Engelse taal.’ Hij was zeker geïnteresseerd en wilde graag een leesfragment van Het derde verbond lezen. En hij heeft op mijn boek gestemd!
Dus stel dat mijn boek dankzij de nominatie ontdekt wordt door een grote groep lezers, dan denk ik dat deze lezers misschien vaker een uitstapje richting SF willen maken. Dat komt het genre natuurlijk ten goede!

Hoe zou je het gaan vieren als je jouw naam op de lijst ziet staan?

Een fles champagne (en limonade) open trekken en een klein feestje vieren met mijn gezin. Mijn vakantie wordt nu redelijk gedomineerd door de stemlijst. Ondanks dat mijn man en kinderen me enorm ondersteunen, moeten ze mijn aandacht wederom delen met Het derde verbond. Vorig jaar herschreef ik mijn boek in de vakantie, nu beantwoord ik vragen en vraag mensen te stemmen. Het is afzien voor mijn gezin.

Op wat voor een manier zou het winnen van deze award een bijdrage leveren in jouw ontwikkeling als schrijver?

Het zal de druk om het tweede verhaal snel af te schrijven vergroten. Ik krijg nu al vragen wanneer het verschijnt. Dat geeft niet, dat wilde ik graag. Maar het verschijnt pas, wanneer ik denk ‘het is af’. Zover is het nog niet.
Bedankt Liane voor je antwoorden! Ik vind het altijd erg leuk om te lezen hoe een schrijver er ‘in het echie’ mee bezig is. Ik vind het overigens een geweldige actie dat Liane zo acties bezig is met het promoten van haar boek. Want zeg nou zelf, er mag echt wel meer gelezen worden van Nederlandse bodem!

Hoe stem je?

Om op Het derde verbond te stemmen heb je niet veel nodig. Enkel een account op Hebban. Je kan je aanmelden via facebook, of via je eigen e-mailadres. Net wat jij prettig vindt natuurlijk! Eenmaal ingelogd ga je naar de pagina van Het derde verbond. Dat gaat via de zoekfunctie, of je klinkt deze link aan: KLIK. Aan de linkerkant (onder de cover en de waarderingen) zie je een balkje met een menu. Hierbij kan je het boek toevoegen aan ‘wil ik lezen’, maar ook aan favorieten. Voeg Het derde verbond toe aan je favorieten en je hebt automatisch een stem uitgebracht voor de shortlist. Kind kan de was doen!

 

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Sciencefiction onder de loep

  1. Gelukkig heb ik sinds een paar weken een hebban-account, dus stemmen was zo gedaan 😉
    Dank je dat je dit boek uitgelicht hebt trouwens, hij lijkt me erg interessant, en anders had ik hem waarschijnlijk gemist!

  2. Wat een leuk interview! En het lijkt me een heel leuk boek, jammer eigenlijk dat auteurs van Nederlandse bodem vaak zo weinig gepromoot worden terwijl er zoveel zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.