Savage her reply – Deirdre Sullivan

Geplaatst op 7 april 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Savage her reply – Deirdre SullivanSavage her reply door Deirdre Sullivan
Ook door deze auteur: Perfectly Preventable Deaths
Uitgever: Little Island | Oktober 2020
Genres: Hertelling
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9781912417643
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

A dark, feminist retelling of The Children of Lir told in Sullivan's hypnotic prose. A retelling of the favourite Irish fairytale The Children of Lir. Aife marries Lir, a king with four children by his previous wife. Jealous of his affection for his children, the witch Aife turns them into swans for 900 years. Retold through the voice of Aife, Savage Her Reply is unsettling and dark, feminist and fierce, yet nuanced in its exploration of the guilt of a complex character. Voiced in Sullivan's trademark rich, lyrical prose as developed in Tangleweed and Brine - the multiple award-winner which established Sullivan as the queen of witchy YA. Another dark & witchy feminist fairytale from the author of Tangleweed and Brine

Deirdre Sullivan weet mij keer op keer te betoveren met haar duistere schrijfstijl, vol mythologie en verwijzingen naar de Keltische mythologie. De Ierse, om precies te zijn, want daar komt deze auteur vandaan. Toen ik op zoek was naar wat ze nog meer had geschreven, kwam ik Savage her reply tegen. Dit verhaal is een hertelling van De kinderen van koning Lir en aangezien dit een van mijn favoriete sprookjes is, wist ik dat ik het boek MOEST hebben. Ik vond een voordelige hardcover editie en toen was het wachten geblazen.

De kinderen van koning Lir gaat over een koning wiens kinderen door hun stiefmoeder worden veranderd in zwanen omdat zij wraak op hem wil nemen. Dit boek vertelt het vanuit de stiefmoeder en neemt ons mee in haar beweegredenen. Ze neemt je mee in de tijd vooraf en de eeuwen tijdens.

Savage her reply ziet er prachtig uit. Vol mooie illustraties en kleine gedichten die zijn vormgegeven is de vorm van ogham (een soort Keltische runentekens). De schrijfstijl is poëtisch en net zo duister als ik van Sullivan ben gewend. Ik vond het prachtig om haar versie van deze legende te lezen. Dit verhaal is me namelijk enorm dierbaar, omdat ik er een toneelstuk van zag toen ik voor het eerst in Ierland was.

Wat ik heel tof vind is dat het zo vol Ierse namen zit. Achterin werd het een en ander uitgelegd over de namen en de uitspraak. Ik ben blij dat dit in het verhaal zit en dat het niet weggelaten is om het makkelijker te maken voor ieder die de taal niet machtig is. Nu heb ik zelf een blauwe maandag duolingo lessen Ierse gevolgd, dus het was me niet compleet nieuw.

Verhaaltechnisch vond ik het heel tof hoe je eerst kennis maakt met de drie zussen (waarvan de oudste de moeder is van de kinderen en de middelste de stiefmoeder). Het wordt allemaal vanuit de middelste zus verteld en dat vond ik erg sterk gedaan. Zo krijg je sympathie voor haar, snap je haar beweegredenen en krijg je als lezer mee dat er veel achter kan zitten als je kwaad doet. Dit betekent niet dat het boek het goedpraat. Integendeel. Ze is en blijft de boze stiefmoeder.

Savage her reply is een boek dat je zelf moet beleven. Als je houdt van Ierse mythen en legenden dan is dit wel een must, omdat dit het meest bekende verhaal is. Deirdre Sullivan zal je betoveren met haar taalgebruik en je meenemen op een bijzondere reis. Een van de mooiste boeken die ik sinds lange tijd heb gelezen!

five-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.