Salie

Geplaatst op 7 april 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Salie is een bijzonder kruid waaraan vele eigenschappen worden toegekend, al sinds de oudheid.
Nu ben ik niet zo heel bekend met de speciale werking van verschillende kruiden, maar vind ik het wel interessant genoeg om me er eens in te verdiepen.
Ikzelf ken Salie, en dan vooral de witte, in de gedroogde vorm die je laat branden als een soort wierook. Het is een zeer reinigend kruid en alles wat ook een beetje negatief is wordt eens flink achter de oren gewassen.
Wat grappig is dat ook totaal niet spirituele gebruiken te maken hebben met wegjagen. Zo zou je muggen op afstand kunnen houden door gedroogd bladeren tussen je lakens te houden en verdrijven ze nare luchtjes van bijvoorbeeld dieren en koken bij het verbranden. Heel handig.
Ook in de geneeskunst is Salie een zeer bekend fenomeen. Men noemt haar ook wel eens de koningin van de geneeskrachtige planten. De Latijnse werkwoordvorm is Salvare, wat genezen betekend. Zo zou het werken als een soort antibiotica. De aftreksels van de bladeren worden hierbij vooral als spoelmiddel gebruikt bij ontstekingen in de mond. Heel interessant om te weten, met mijn vele keelontstekingen. Chemische antibiotica blijft namelijk toch troep wat je inslikt.
Maar, naar het schijnt, moet je niet een te grote dosis salie gebruiken en al helemaal niet bij de zwangerschap. Toch fijn om te weten…
Afijn, laten we ons weer eens richten op de paganistische kijkwijze naar salie.
Naast dat salie ons kalmeert (het heeft effect op ons zenuwstelsel) wordt Salie in het paganisme nog steeds als een soort wonderplant gezien.
Natuurlijk zijn alle planten heilig, maar salie heeft zo veel krachtige invloed dat het een kruid is waar je niet om heen kan. Ik moet bekennen dat ik al mijn wierook bij de verhuizing heb opgeslagen (SPIJTTTT) maar dat ik toch een deel van mijn salievoorraad heb meegenomen. Gewoon, omdat het fijn is.
De eerste keer dat ik het aanstak en rook dacht ik echt: wat is dit voor een sterk apart spul!? Maar nu ben ik er aan gewend en vind ik de geur heerlijk. Juist omdat hij zo prikkelt.
Er valt vast nog heel veel over dit kruid te vertellen. Maar ik wil vooral zeggen dat je er maar moet van genieten. Salie kan je een heel fijn gevoel geven, vooral als je je niet zo prettig voelt in bijvoorbeeld je kamer. Salie reinigt en daar moeten we haar dankbaar voor zijn.
En ik? Ik ga me maar eens meer verdiepen in de wereld van kruiden, planten en bloemen.. want wie weet is dat toch wel handig….

Bewaren

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.