Rust brengt creativiteit

Geplaatst op 19 februari 2022 door Emmy in Persoonlijk / 1 Comment

Half januari kreeg ik het nieuws dat ook ik het virus had opgelopen. Helaas bleef ik er langer last van houden dan ik hoopte, waardoor ik werd gedwongen keihard op de rem te trappen. Concentratie voor een boek hand ik niet. Een serie? Ook niet. Beiden lukt me nooit zo goed wanneer ik ziek ben. Nee, het was wat anders. Zeker toen ik nog wat langer thuis was omdat ik gewoonweg nog amper op mijn benen kon staan van de vermoeidheid, besloot ik toe te geven aan een honger die al een tijdje stond te brullen: toegeven aan mijn creativiteit.

Ik ben opnieuw begonnen met waterverf. Zonder verplichtingen, vooral tekenen wanneer ik er zin in had. En daar zijn al een aantal mooie dingen uit gekomen. Landschappen vooral, van foto’s die ik maakte in Schotland of Ierland. Of gewoon een foto van internet waar ik me door liet inspireren. Ik gunde mezelf nieuwe verf en een nieuw boekje.

Ik genoot er enorm van. Het bracht me enorm veel rust om alleen maar bezig te zijn met het landschap en de kleuren. Het bracht op een vreemde manier rust in mijn hoofd en in mijn lijf en dat vond ik natuurlijk erg prettig.

Naarmate mijn energie terugkeerde, kreeg ik ook zin om andere creatieve hobby’s weer op te pakken, zoals het schrijven en bloggen. Maar ook het maken van kaarsen! Waar ik eerder in het jaar een beetje vastliep in welke thema’s goed zouden passen, kwam dat nu aanwaaien. Dus toen mijn candle tins binnenkwamen, ging ik meteen aan de slag met het bijmaken van uitverkochte kaarsen en het maken van nieuwe mooie dingen. Ook de labels leken haast als vanzelf uit mijn vingers te komen. Zo fijn!

Zo gebruikte ik een van mijn schilderingen als basis voor een nieuwe Outlander kaars!

En dompelde ik me om in een Keltisch patroon voor de nieuwe jaarfeestkaars. Ik ben zoooo blij met het eindresultaat. Het voelt goed. Het voelt passend.

Ik heb vaker periodes gehad waarin ik mijn creativiteit leek te verliezen. Dat ik mezelf geen tijd en ruimte meer gunde om te gaan tekenen of schilderen, ook al zat er op dat moment een afbeelding in mijn hoofd die er uit wilde. Dat is het gevaar van een druk leven, dat je andere zaken opeens een grote prioriteit laat zijn dan je mentale gezondheid. En als het virus me iets leerde is dat het juist belangrijk is om af en toe de dingen te doen waar je écht gelukkig van wordt.

Ik kijk er naar uit om alle werelden die in mijn hoofd zitten op papier over te brengen. Om de rust te pakken om mijn talent verder te ontplooien. Niet omdat het moet of omdat er druk achter zit, maar omdat ik er zelf zin in heb.

Zo heb ik een knutselmiddag gepland met vriendinnen. Gewoon lekker bezig zijn met onze creatieve hobby’s, zonder dat we iets af moeten maken. Van elkaar leren en gewoon doen. Ik heb er zin in. Want creativiteit is een van de belangrijkste dingen in het leven.

Tags:

Divider

One response to “Rust brengt creativiteit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.