Rune Dagaz

Geplaatst op 28 februari 2013 door Emmy in Spiritueel / 3 Comments

Dagaz, de voorlaatste rune uit de oude Futhark, is de rune van (dag)licht. Dagaz, ook wel daeg (dag!), is het licht in de duisternis waardoor wij in staat zijn om ons heen te kijken.

Ook deze rune kent weer een letterlijke betekenis, als letterlijk licht, en een figuurlijke. Deze rune staat namelijk voor duidelijkheid en verlichting. Je maakt een doorbraak mee waardoor alles opeens duidelijk is en op z’n plek valt. Maar misschien ook dat lichtje aan het eind van de tunnel.

In sommige gevallen wordt Dagaz gezien als de laatste rune, omdat het naast licht ook ‘dag’ betekent. Het is de terugkeer van het licht en het aanbreken van een nieuwe dag.

Dagaz, waar de klank d bij hoort, ziet er een beetje uit als een Lemniscaat (het oneindigheidssymbool) en dat past eigenlijk ook wel.. Want hoe heftig ook, er komt altijd een volgende dag. Deze rune staat voor balans tussen dag en nacht, negatief en positief etc.

Hij staat voor het afsluiten van een reis (en daarom zou hij ook mooi passen als laatste rune) en voor een nieuwe dageraad en het (spiritueel) ontwaken. Dit kan betekenen een einde aan een nare tijd, maar ook het ingaan van een nieuwe weg.

 

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Rune Dagaz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.