Rosemarked (Rosemarked #1) – Livia Blackburne

Geplaatst op 17 december 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Rosemarked (Rosemarked #1) – Livia BlackburneRosemarked door Livia Blackburne
Serie: Rosemarked #1
Uitgever: Disney-Hyperion | November 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 390
ISBN: 9781484788554
Uitgave: Hardcover, Luisterboek
Goodreads
three-half-stars

A healer who cannot be healed . . .

When Zivah falls prey to the deadly rose plague, she knows it’s only a matter of time before she fully succumbs. Now she’s destined to live her last days in isolation, cut off from her people and unable to practice her art—until a threat to her village creates a need that only she can fill.

A soldier shattered by war . . .

Broken by torture at the hands of the Amparan Empire, Dineas thirsts for revenge against his captors. Now escaped and reunited with his tribe, he’ll do anything to free them from Amparan rule—even if it means undertaking a plan that risks not only his life but his very self.

Thrust together on a high-stakes mission to spy on the capital, the two couldn’t be more different: Zivah, deeply committed to her vow of healing, and Dineas, yearning for vengeance. But as they grow closer, they must find common ground to protect those they love. And amidst the constant fear of discovery, the two grapple with a mutual attraction that could break both of their carefully guarded hearts.

This smart, sweeping fantasy with a political edge and a slow-burning romance will capture fans of The Lumatere Chronicles and An Ember in the Ashes.

Vorig jaar kocht ik een hele stapel mooie hardcovers tijdens een sale. Een van die boeken was Rosemarked, een boek waar ik al eerder nieuwsgierig naar was geworden dankzij een omschrijving die ik er ooit eens over las. Uiteindelijk zag ik hem ook op storytel staan en besloot ik het boek te luisteren.

Zivah is een jonge healer en nadat ze soldaten heeft verzorgd, wordt ze zelf ook getroffen door de dodelijke rose plague. Ze weet het te overleven, maar komt er met roze vlakken uit: een teken dat ze besmettelijk blijft en binnen een aantal jaar alsnog zal sterven. Vastbesloten een medicijn te vinden, zondert ze zichzelf af tot ze een uitnodiging krijgt om naar de hoofdstad te komen.

Dineas is ooit gevangen genomen en ook ziek geworden. Hij kwam er echter gezond uit. Nu zint hij op wraak. Hij reist met Zivah mee naar de hoofdstad, waar hij infiltreert in het leger.

Het duurde even voordat ik in Rosemarked zat. Het begon veelbelovend over een leerling-healer die moet helpen als een groep soldaten wordt getroffen door een plaag. Zij loopt het ook op en zal niet lang meer hebben. Hoewel ik het meteen interessant vond, moest ik wennen aan de schrijfstijl, de vertelstem en Zivah als personage.

Het verhaal wordt verteld vanuit Zivah en vanuit Dineas. Ik vond dat wel aardig, zij het niet dat dit voor mij al een groot deel van de verhaallijn verklapte. Ik vond het wel heel interessant hoe er een spel ontstond tussen de Dineas mét en zónder geheugen en welke rol Zivah had. Ook vond ik het risico dat ze namen spannend. Ik hoopte voor hen dat alles goed zou gaan.

Ondanks dat er – nu ik er op terugkijk – best wel wat gelaagdheid in het verhaal zit, heb ik dat niet zo ervaren tijdens het lezen. Het voelde niet echt complex en soms wat makkelijk. Toch heb ik me erg vermaakt tijdens het luisteren. Ik vond de personages – ook Zivah – erg interessant. Wel vond ik de randpersonages vrij vlak.

Zivah vond ik uiteindelijk interessant omdat ze met kruiden en giffen werkt en echt aan de slag gaat om een medicijn te vinden. De rest eromheen vond ik een beetje zoetsappig: ze is zo behulpzaam en zo aardig… Ze was bijna té lief.

De romantiek was oké. Ik zag het aankomen, maar het ging op een goed tempo en nam niet het hele boek over.

De wereld zit goed in elkaar. Hoewel het een fantasy-wereld is, is het geen boek vol met fantasy-elementen. Het is voornamelijk een historische setting in een zelfbedacht land. Hierdoor ligt de focus meer op politiek, al vond ik dit zelf niet storend. Het werkte en ik denk dat het gebruik van magie niet goed had gepast. Zivah’s drankjes waren interessant genoeg!

Ergens is het wel cru om tijdens een pandemie te lezen over een andere pandemie. Het hielp uiteindelijk wel om me beter in te leven in hoe het voor de personages moet zijn.

Uiteindelijk vond ik Rosemarked toch erg leuk – waar ik vrij sceptisch begon. Ik wil het vervolg ook zeker lezen, want ik ben na die plottwist op het einde toch benieuwd hoe Livia Blackburne haar verhaal gaat vervolgen.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.