Ready Player One (Ready Player One #1) – Ernest Cline

Geplaatst op 27 maart 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Ready Player One (Ready Player One #1) – Ernest ClineReady player one Serie: Ready player one #1
| januari 2014
Aantal pagina's: 362
ISBN: 9789021449753
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

We schrijven 2044. Sinds de Grote Recessie leeft een aanzienlijk deel van de wereldbevolking in diepe armoede. Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de hongerende mensheid een fantastisch spel na: oasis, een onlinegame die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair.
De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

Een tijdje terug ving ik op dat Ready player one maar vijf euro zou kosten. Nu had ik al zoveel positieve geluiden gehoord (Thanks Joany!) dat ik nu wel eens wilde weten hoe tof dit boek zou zijn. Een boek gebaseerd op een spel, met 80-ies referenties en een dystopische achtergrond. Klinkt goed. En dat was het ook!

Afgezien dat er op de eerste pagina al een taalfout staat (kun je nagaan, die zie ik meestal niet eens!), moet je je daardoor echt niet laten afschrikken. Er zijn namelijk genoeg redenen om dit boek te willen lezen. Als je van games houdt, als je van dungeons and dragons houdt, als je uit de jaren 80 komt (of 90), als je van stoere boeken houdt en ook als je van personages houdt die tenminste niet allemaal perfect zijn.

Het is lang geleden dat ik een boek met zo veel rust en aandacht heb gelezen.. met zoveel herkenning. Al na twintig pagina’s riep ik mijn (Engels lezende) vriend bij me. ‘Dit moet je lezen, ook al is het Nederlands’. Want voor hem zal het helemaal een feest van herkenning zijn.

Dit boek is stoer en spannend. En een grote puzzel waarbij Endgame in het niet verdwijnt. Zeker voor de wat nerdy mensen is dit gewoon… thuiskomen. Anders omschrijven kan ik het niet.

De personages zijn wat ouder – rond de 18 – en dat maakt het realistischer. Maar wat het vooral realistisch maakt is dat alle personages zo veel moeite in hun operatie stoppen. In veel YA boeken lijkt het allemaal wat makkelijk te gaan, maar hier niet. Ze komen echt oprecht realistische valkuilen tegen, ook al speelt het zich in een toekomst af waarbij je jezelf kan afvragen of het wel echt kan. Toch wordt alles zo verklaard dat het tja.. echt lijkt. En door de referenties naar het nu (en vroeger), maakt het ook minder afstandelijk.

Ik heb echt genoten van dit boek.. En hoewel ik bij de 200 pagina’s eigenlijk kapot moe was, moest ik gewoon verder. Ik wilde weten of het ze zou lukken. Of er slachtoffers zouden vallen.. Welke andere referenties er in het boek verstopt zouden zitten.

Het was spannend, prettig en realistisch. Zoals ik al aangaf heb ik dit boek echt met de volle aandacht kunnen lezen. Geen moment werd het saai en geen moment werd het te voorspelbaar. Alles was in balans. Ik vond het meesterlijk in elkaar zitten. Als een grote dungeon die je moest onderzoeken.

En het feit dat de hoofdpersoon een jongeman is, maakt het a. vooral ook echt een boek voor jongens en b. wat meer recht door zee, wat je bij vrouwelijke hoofdpersonen (die kunnen zeuren) wel eens mist.

Echt.. Ik heb genoten van Ready player one. Ik wilde meteen weer Dungeons & Dragons spelen.. En ja, mijn vriend heeft gezegd dat ik hem op zijn TBR plank moet zetten (YES!). Die vijf euro is het dubbel en dwars waard. Dus stop die smoesjes maar weer in je zak en ren naar de boekhandel.

five-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Ready Player One (Ready Player One #1) – Ernest Cline

  1. Gaia Steinbuch

    Ik heb dit boek gelezen in het Engels afgelopen zomer, en vond het helemaal geweldig! Ik kan me dus zeker vinden in je recensie, leuk geschreven :).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.