Reached (Matched #3) – Ally Condie

Geplaatst op 6 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Reached (Matched #3) – Ally CondieReached Serie: Matched #3
Andere boeken in deze serie: Matched
| mei 2014
Aantal pagina's: 396
ISBN: 9789047705604
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Drie stemmen - die van Cassia, Ky en Xander - vertellen in een wervelwind van verwikkelingen het laatste deel van hun strijd tegen de Unie.

We lieten Cassia achter in Crossed nadat ze op haar vlucht ravijnen had doorkruist, ontberingen had doorstaan en Ky had teruggevonden, op het moment dat ze klaarstond om de confrontatie met de Unie aan te gaan. Ze hoeft dat niet alleen te doen: haar beide liefdes, Ky én Xander, staan aan haar kant.

Maar is dat genoeg om de machtige Unie aan te kunnen? Om een heel volk zijn keuzevrijheid terug te geven? En dan staat Cassia ook nog voor de moeilijkste keuze: Ky of Xander?

Koop Reached bij Bol.com

Dat niet alles waar is wat anderen zeggen, bewijst Reached wel weer. Daar waar anderen het boek ‘saai’ en ‘het minst van de drie’ noemden, vond ik het juist een goede afsluiter van de trilogie. Helemaal niet saai en qua invulling een stuk interessanter dan deel twee. Hoewel ik deel één nog steeds het beste vind, ben ik erg blij dat ik de oordelen van anderen opzij heb kunnen zetten terwijl ik dit boek las. Dit boek bewijst maar weer eens goed dat je het toch echt zelf moet proeven, wil je daadwerkelijk kunnen oordelen!

In Reached hebben afwisselend Xander, Ky en Cassia het woord, waarin er langzaam gewerkt wordt naar het omvallen van de Unie en het vormen van een nieuwe samenleving. In tegenstelling tot vele dystopische verhalen waarin alles klats boem omvalt, vond ik het hier heel prettig en geleidelijk gaan. Maar dat komt deels omdat de focus geheel ergens anders op lag, namelijk de plaag. Een vreselijke ziekte waar een medicijn voor gevonden moet worden. Wat ik prettig vind aan de ontknoping is dat het allemaal heel mooi terug te koppelen is. Alles klopt. En ik denk dat dit deels komt omdat Ally al vanaf het begin duidelijk voor ogen had hoe de Unie in elkaar zit. Die stabiliteit – die in sommige trilogieën zeker mist – maakt het tot een sterk geheel. Ik vond het in ieder geval mooi samenkomen.

Een boek vol actie is dit niet. Verwacht geen grote hoeveelheid kogels of bloed, want dit boek speelt veel meer in op de keuzes die een mens kan maken en het doorzettingsvermogen dat mensen hebben om vrij te zijn. Het komt dan ook wat langzamer op gang, maar zeker de tweede helft van het boek vond ik lekker vlot. Het balletje was immers aan het rollen.

Ik moet zeggen dat ik Cassia een beetje naar de achtergrond vond schuiven in dit deel. Waar ze bij de eerdere delen nog heel actief was, vond ik haar stem in dit boek een beetje zacht en afwezig. Misschien omdat haar uiteindelijke rol in het geheel niet heel erg van belang is. Ky en Xander hebben duidelijk een sleutelrol die echt voor verandering kan zorgen. Dit zie ik wel als de juiste keuze voor het geheel… Maar het is wel jammer ergens, omdat het lijkt alsof Cassia langzaam vertrekt. Stilletjes, zonder afscheid te nemen. Helemaal tevreden ben ik dan ook weer niet op het einde, maar het klopte wel allemaal.

Al met al ben ik dus niet ontevreden over dit slotdeel. Ik moet eerlijk bekennen dat iedereen zo negatief over Reached was, dat ik eigenlijk geen verwachtingen meer had: dus alles viel mee. Dit is in ieder geval geen trilogie die zo veel aandacht vraagt als Divergent of The Hunger Games, wat meer ‘schreeuw’-boeken zijn. De Matched-trilogie is meer een fluisterboek. Maar wel een drietal boeken die iedereen die van dit genre houdt zou moeten lezen.. Want ook dit boek laat je nadenken: wat als het echt gebeurt? En als je dat weet te bewerkstelligen, vind ik dat je een sterk boek hebt neergezet. Het zal misschien niet de wow-factor behalen die ik bij andere boeken heb gehad: vermakelijk was het zeker.

three-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

3 responses to “Reached (Matched #3) – Ally Condie

  1. Ik vond het (ook) juist fijn dat de trilogie niet zo ‘schreeuwig’ was, zoals andere wel kunnen zijn. Dat maakte deze serie juist uniek! Ik kwam er ook met moeite doorheen, maar ik ben uiteindelijk blij dat ik het allemaal uit heb gelezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.