Pindakaas en Sushi 3 – Roderick Leeuwenhart

Geplaatst op 27 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Pindakaas en Sushi 3 – Roderick LeeuwenhartPindakaas en sushi 3 door Roderick Leeuwenhart
Ook door deze auteur: Pindakaas en sushi
Uitgever: Uitgeverij Leeuwenhart | Februari 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 254
ISBN: 9789082220520
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Het slot van de Pindakaas en Sushi-trilogie!

De vriendschap is verbroken. Na de vakantie in Japan is Marles relatie met Flo over en kan beste vriendin Joyce haar bloed wel drinken. Terug in Nederland moet ze bovendien het loodzware eerste jaar Japanstudies zien te overleven. Maar Marle heeft een plan om de wereld op zijn kop te zetten – de vraag is alleen of haar dat niet alles zal kosten waarvoor ze heeft geknokt.

Hoever zou je gaan om het weer goed te maken? Kom erachter in deze sprankelende en originele young adult-roman voor iedereen met een warm hart voor Japan.

Ik was er al een tijdje op aan het azen: het moment dat Pindakaas en sushi 3 bij de bibliotheek binnen zou zijn en van de nieuwstatus af (pas dan mag ik hem lenen). Ik had van andere lezers al heel wat gehoord, waardoor ik benieuwd was of ik deze mening zou delen. Zelf was ik vooral benieuwd hoe het afgerond zou worden.

Na haar vakantie in Japan is Marle’s leven een soort van ingestort. Haar relatie is uit en haar ruzie met Joyce neemt dramatische proporties aan. Toch weerhield dit haar er niet van om Japanse taal en cultuur te gaan studeren in Leiden. Ze wil alles goedmaken, maar trekt ze dat wel met haar zware studie erbij?

Het boek wordt in de bibliotheek als c-boek neergezet. En dat snap ik wel. Ondanks dat Marle 18+ is, merk je daar in haar gedrag weinig van. Haar manier van denken voelt nog erg jong en dat maakt het natuurlijk dat ook de jongere lezer zich gemakkelijk in Marle’s leven kan verplaatsen. Ikzelf miste wat. Van mij had er wel een diepere emotionele laag in mogen zitten.

Hoewel je duidelijk merkt dat Leeuwenhart verstand heeft van Japan (en wat fans zullen voelen), voelde het soms als te veel. Mensen die er geen verstand van hebben zullen soms het spoor bijster zijn en dat is zonde. Ik zeg het niet vaak, maar het contemporary gedeelte van deze serie is een stuk sterker! Veel tieners kampen met iets waar ze fan van zijn en hoe dit in hun leven is verwikkeld, daar hoeft geen vreemde fantasytwist aan toegevoegd te worden.

Gelukkig viel die twist in dit boek mij ontzettend mee. Het is een geest dit keer, een Japanse samurai die Marle soms tot last is en soms helpt. Het is ergens een nogal random toevoeging aan het verhaal, maar het was niet zo vervreemdend als in de eerste twee boeken. Nu voelde ik best wel een binding met Marle en haar struggles, maar van mij had het wat meer de diepte in mogen gaan met betrekking tot de leeftijden van de hoofdpersonages.

Dit maakt Pindakaas en sushi 3 helaas een beetje oppervlakkig. Je krijgt voornamelijk Marle’s leven en gedachten te zien en in sommige gevallen werkt dat, maar soms voelt het een beetje.. Kaal? Marle krijgt nieuwe vrienden maar zij blijven zo plat, terwijl het zo veel mogelijkheden zou bieden.

Ondanks dit dubbele gevoel heb ik me vermaakt met het lezen van de serie. Ik denk dat veel jonge otaku’s heel erg blij zullen zijn met deze serie; ze zullen het gevoel hebben alsof het speciaal voor hen is en dat er echt wel volwassenen zijn die hun liefde voor Japan begrijpen. En dat is alleen maar tof. Het fijne aan Young Adult is immers dat er voor iedereen een boek zou kunnen zijn en daar slaagt deze serie in.

Het boek bevat tevens een kort verhaal dat de link zal leggen tussen deze serie en de volgende serie. Ik vond het korte verhaal echter zo chaotisch dat ik ben gestopt met lezen. Het trekt mij niet zo snel om het te gaan lezen.

Pindakaas en Sushi 3 is vermakelijk, maar mist voor mij een broodnodig stukje diepgang.

Al met al is Pindakaas en Sushi 3 een vermakelijke afsluiter van de serie. Ik had niet veel hoge verwachtingen, waardoor ik het hedendaagse gedeelte erg aangenaam vond. Ik ben ook blij dat het fantasyelement in dit deel een stuk ingetogener is.

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.