Pan’s Labyrint: Het Labyrint van de Faun – Cornelia Funke

Geplaatst op 28 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Pan’s Labyrint: Het Labyrint van de Faun – Cornelia FunkePan's Labyrint door Cornelia Funke
Uitgever: Querido | Juli 2019
Genres: Young Adult, Fantasy, Magisch realisme
Aantal pagina's: 260
ISBN: 9789045123523
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Indringende en adembenemende YA fantasyroman gebaseerd op de film Pan’s Labyrinth
In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

De bekroonde filmmaker Guillermo del Toro vroeg Cornelia Funke een boek te schrijven gebaseerd op zijn veelgeprezen Pan’s Labyrinth. Cornelia Funke heeft het verhaal op haar geheel eigen manier bewerkt tot een YA roman waarin sprookjesachtige magie en realiteit op unieke wijze vervlochten zijn.

Jaren gelezen wat de film Pan’s Labyrint een van dé fantasyfilms van het moment. De grimmige sfeer en het wonderlijke verhaal betoverde duizenden kijkers. Onlangs verscheen het verhaal in boekvorm, speciaal voor young adult lezers. Uiteraard moest en zou ik het lezen: Cornelia Funke heeft dit verhaal namelijk vertaald in boekvorm en zij is onder andere bekent van Hart van Inkt.

Ofelia is samen met haar zwangere moeder op weg naar haar stiefvader, waar ze gaan wonen. Deze man is een officier in het leger van Franco en zijn hoofdkwartier bevindt zich in een donker bos bij een molen. Ze zijn er nog maar net als Ofelia’s moeder ziek wordt en steeds zwakker wordt. Haar stiefvader is een wreed man en Ofelia doet er alles aan om aan hem te ontsnappen. Zelfs als ze daarvoor naar een verborgen wereld moet. Deze sprookjesachtige wereld is echter een stuk schimmiger dan ze had verwacht, vooral als ze allerlei opdrachten krijgt van de Faun.

Pan’s Labyrint is wat wij noemen magisch realisme, omdat magie en realiteit in elkaar vervlochten wordt. De wereld die Ofelia bezoekt lijkt namelijk een heel andere wereld, maar is in werkelijkheid de menselijke fantasie om aan iets verschrikkelijks te ontsnappen. In veel magisch realistische boeken is deze grens vager en bevat het boek minder fantasy-elementen. Mede door de horrorachtige sfeer maakt het lastig om waarheid en fantasie van elkaar te onderscheiden en dat maakt dit boek nou juist zo sterk.

Het was voor mij al een tijd geleden dat ik de film zag (ik wil hem nu graag weer eens zien) en ondanks dat ik het verhaal al kende, kon ik mezelf er meteen heerlijk in onderdompelen. Ik vond de sfeer fantastisch overgebracht: niet perse eng, maar wel duister en magisch. De personages kwamen goed uit de verf, evenals de jaren ’40, waarin het boek zich afspeelt.

Daarnaast is het beschreven vanuit Ofelia. Hierdoor lijkt het boek op sommige vlakken misschien wat kinderlijk, maar dat is het absoluut niet. Er zitten heel veel lagen in het verhaal en er komen ook heel wat gruwelijkheden aan de orde.

Daarnaast waren de illustraties ook echt prachtig. Ze pasten enorm goed bij het boek maar ook bij de film. Ik vond ze ontzettend sfeervol.

Hoewel de Engelse editie een net iets andere opmaak heeft (elk hoofdstuk heeft daar ook een beginillustratie), is de Nederlandse editie echt een plaatje. Als je van mooie, tragische verhalen houdt met een magische sfeer, dan is Pan’s Labyrint echt een boek om te lezen.

Pan’s Labyrint is niet voor niets een filmklassieker: het boek doet de film eer aan.

Het boek Pan’s Labyrint zorgde er meteen voor dat ik zin heb om de film opnieuw te kijken. Het verhaal is prachtig, treurig en sterk en de sfeer zal alle haartjes op je huid omhoog doen laten staan. Funke is er in geslaagd de Faun tot leven te brengen.

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.