Pagan week: de verering van de Godin

Geplaatst op 2 mei 2013 door Emmy in Spiritueel / 2 Comments

Deze week is het Pagan week op Zon en Maan. Van 1 mei tot en met 7 mei staat alles in het teken van het Paganisme. Verschillende kanten worden besproken en bekeken en tja, dat vind ik altijd wel leuk om te bespreken!

Vandaag is het thema de verering van de Godin. Voor de meeste Paganistische stromingen is de Godin een belangrijk aspect van het geloof. Daar waar grote wereldreligies vaak niet echt een vrouw als boegbeeld hebben, is het heidendom al vanaf het begin van de mensheid vol met de verering van het vrouwelijke.

Volgelingen van wicca inspireren zich op voorchristelijke bronnen, Europese folklore en mythologie. Zij beschouwen zichzelf als priesters en priesteressen van een voorchristelijke sjamanistische natuurreligie die een godin vereert die gerelateerd is aan de Moedergodin in haar drie aspecten van Maagd, Moeder en Heks. In heel wat tradities van wicca wordt ook een Gehoornde God vereerd die afgeleid is van de god van de dieren, de jacht, de dood en de wouden uit de oudheid. Veel wicca’s zien zichzelf ook als de moderne erfgenamen van oude tradities uit onder meer Egypte, Kreta en Eleusis. Wicca wordt ook de Oude Religie genoemd, zonder echter de Oude Religie te zijn. Het is immers uiterst twijfelachtig of er wel een specifieke ‘Oude Religie’ is geweest. Wicca presenteert zichzelf dus als een voortzetting van de Oude Tradities, maar is zelf bijna volledig 20e-eeuws. Wat wicca gemeen heeft met andere neopaganistische bewegingen is het zich afzetten tegen het rationalisme en de dominantie van de wetenschap, en een keuze voor een meer spirituele, natuurlijke levensstijl. Hiermee neemt wicca stelling tegen het materialisme, de technologische excessen en de vervreemding die wetenschap lijkt in de hand te werken. Kenmerkend is dan ook dat het als tegencultuur vooral in hooggeïndustrialiseerde landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten veel succes kent. De nadruk op nauwe banden met de natuur blijkt ook uit het belang van de seizoenen (de 8 jaarfeesten) en de maangetijden. Wicca kent verschillende stromingen, waaronder de Gardneriaanse en Alexandrijnse wicca. Bron: Wikipedia

De rol van de vrouw?
Als je aan een vrouw denkt, denk je al vaak aan het moederschap, schoonheid en liefde, en die gedachte is niet zo gek.. Want vaak is dit ook de rol van de vrouw. Vroeger was de vrouw degene die voor de kinderen zorgde en thuis alles draaiende hield. Of dit nou over het eten ging, genezing of over opruimen, de vrouw was overal.
Vrouwen beschikken hun eigen unieke wijsheid over het leven en dat mogen we best wel even vereren. Nu weet ik dat de meesten van mijn lezers vrouwen zijn, dus even hulde aan jezelf!
Binnenkort is het moederdag en wellicht is het mooi om je mama dan eens als een godin te verwennen. Want geef toe, je moeder is toch wel een godin die alles lijkt te kunnen; koken, voor je zorgen, het huis draaiende houden en onvoorwaardelijk van je houden.
En dit allemaal was vroeger ook al zo.

De moedergodin verwijst naar een verscheidenheid van vrouwelijke godheden en moederlijke symbolen van creativiteit, geboorte, vruchtbaarheid, seksuele vereniging, verzorging, en de cyclus van groei. De term wordt toegepast op de meest diverse figuren, zoals de venusbeeldjes uit de Steentijd en de Maagd Maria. Bron: Wikipedia

Moderne en oude godinnen

Misschien heb je al wel eens een godinnenpost op zon en maan zien langskomen, want een paar heb ik al besproken. Maar er zijn er zo ontzettend veel! Niet zo gek hoor, want vele mythologische stromingen kent z’n eigen enorme verzameling goddelijke vrouwen. Maar vaak hebben ze wel wat gemeen, namelijk dat ze vaak voor hetzelfde staan, maar een andere naam hebben. Zoals Athene en Minerva, de omschrijvingen zal je ook kunnen linken aan de Keltische godin Sulis. En zo kan je dat bij elke cultuur doen. Godinnen zijn overal. En de grootste van hen allen is onze moeder aarde, die als grote godin altijd om ons heen is (vind ik).

In de hekserij worden de god en godin ook wel eens gelinkt aan de zon en de maan (daar komt deze blognaam deels vandaan!) en het mannelijke en het vrouwelijke. Als een soort kosmisch evenwicht. We vereren beide, want dit is de balans van de natuur. Toch blijft de Godin altijd wel belangrijk voor mij, want ik ben ook vrouwelijk. Ha!
Meestal wordt de godin hier weergeven als de drievoudige godin in de vorm van de maagd, de moeder en de wijze oude vrouw. In eerdere blogjes noemde ik al dat bijvoorbeeld Brighid hier een mooi voorbeeld van is!

Wat mij altijd opvalt is dat iedereen wel een soort voorkeur heeft van een pantheon… En dat vind ik juist mooi, dat je in deze tijd alle ruimte en kans hebt om te geloven wat je wilt en te vereren wat je wilt. We boffen maar.

Eer de godin!
Er zijn ontzettend veel manieren hoe je de godin kunt eren, google maar eens op godinnenrituelen en je vind verschillende, zoals het neerhalen van de maan, of de opdracht van de godin. Natuurlijk is het nog leuker op een eigen manier uit te zoeken hoe jij de vrouwelijke energie van het leven kunt eren. Ga immers je eigen pad!
Ik besloot dat de opdracht van de godin hier wel mooi zou passen, er zijn wel verschillende versies in omloop, dus ik heb er gewoon een gekozen! Dus geniet en tot morgen! 🙂

Luister naar de woorden van de Grote Moeder,
Die van oudsher door de mensen ook wel werd genoemd:
Artemis, Astarte, Athene, Dione, Melusine, Aphrodite, Cerridwen, Dana
Arianrhod, Isis, Bride, en met vele andere namen.
Waneer je iets nodig hebt, dan zul je,
Één keer in de maand, en het liefst waneer de maan vol is,
Bijeenkomen op een geheime plaats.
Om Mij te eren, Koningin van alle heksen.
Daar zal je samenkomen,
Jullie die alle toverij willen leren, maar haar diepste geheim nog niet kent,
Aan jullie zal Ik de dingen leren die nog onbekend zijn.
En je zult bevrijd zijn van slavernij,
En als teken dat je werkelijk vrij bent,
Zul je niets dragen dat het gevoel om vrij te zijn blokkeert,
Of je zult in lucht gekleed zijn tijdens je rituelen.
En je zult dansen, zingen, en feesten
Muziek maken en liefhebben,Ter ere van Mij.
Want van mij komt de verrukking van de geest,
En de vreugde op aarde,
Want mijn wet is liefde voor alle wezens.

Houd je hoogste ideaal zuiver, streef daar altijd naar.
Laat niets je tegenhouden of afleiden.
Want bij Mij is de geheime deur die zich opent naar het land van de jeugd.
Van Mij is ook de kelk met levenswijn,
Die de heilige graal van de onsterfelijkheid is.
Ik ben de Almachtige Godin,
Die de gave van blijdschap schenkt aan de harten van de mensen.
Op aarde geef ik kennis van spirituele zaken,
En na de dood geef ik vrede, vrijheid en wedergeboorte.
Ook eis ik geen offergave,
Want ik ben de Moeder van alles wat leeft,
En mijn liefde is verspreid over de aarde.

Luister naar de woorden van de Godin van de sterren,
In het stof van haar voeten zijn de hemelse legioenen gelegerd.
En haar lichaam omarmt het universum.
Ik ben de schoonheid van de groene aarde,
De witte maan aan de hemel,
De mysteriën van de wateren.
En het verlangen in de harten van de mensen.
Sta op en kom tot mij,
Want ik ben de ziel van de natuur,
die het universum met liefde vervult.
Uit Mij komen alle dingen voort,
En naar Mij moeten zij wederkeren.

Welke godinnen vind jij interessant?

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Pagan week: de verering van de Godin

  1. Hoi Emmy, wat een goed stukje weer. Ik vind alle godinnen erg interessant, maar ik heb nog geen favoriet. Dat komt misschien nog als ik me meer verdiep in het paganisme 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.