De oversteek (The Passage #1) – Justin Cronin

Geplaatst op 22 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

De oversteek (The Passage #1) – Justin CroninDe Oversteek door Justin Cronin
Ook door deze auteur: De twaalf
Serie: De Oversteek #1
Andere boeken in deze serie: De twaalf
Uitgever: Cargo | Juni 2010
Genres: Sciencefiction, Dystopia, Horror
Aantal pagina's: 994
ISBN: 9789023457060
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt als de twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.
Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden te midden van kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken, een geheim dat de wereld kan redden.

Een boek wat mij meerdere malen werd aangeraden was De oversteek van Justin Cronin. Toen ik vorig jaar werd uitgenodigd om hem te ontmoeten, bestelde ik het boek meteen. Vervolgens heb ik er behoorlijk lang over gedaan om het boek te lezen; ik las steeds een stukje.

Na een mislukt experiment van het Amerikaanse leger weten 12 proefpersonen te ontsnappen en zo een dodelijk virus te verspreiden. Mensen gaan dood of veranderen in een soort van monsters; slechts enkelen weten te overleven in de barre wereld zoals de aarde nu is. De 6-jarige Amy is een van deze proefpersonen.

Ondanks dat het in eerste instantie niet meteen op een boek leek wat ik zelf snel zou oppakken, maar achteraf denk ik dat juist liefhebbers van het dystopische genre ontzettend kunnen genieten van dit boek. De geoefende young adult lezer zal smullen bij De oversteek, vanwege de complexe plot en de donkere uitwerking. Ook speelt een kind/tiener een belangrijke rol.

Dit boek heeft een intimiderende dikte (bijna 1000 pagina’s), maar elke pagina is het volledig waard. Ja, er zijn veel personages (het duizelde me soms een beetje) en ja er gebeurde ontzettend veel, maar het boek zat zo verdomde goed in elkaar dat het nu nog steeds door mijn gedachten spookt. Want naast dat dit in eerste instantie ‘gewoon’ een post-apocalyptisch verhaal lijkt, waarin de wereld langzaam naar de klote gaat, is het in wezen ook een oorsprongsverhaal naar een soort van vampirisme. Ik had een heel erg zombie/vampier gevoel en dat maakt het boek ook nog eens uitermate geschikt voor fantasy/sciencefictionfans. Toch is dit subtiel genoeg om ook mensen die daar niks mee hebben te bekoren. Thriller- en horrorfans zullen ook goed aan hun trekken komen.

Ik had niet verwacht dat ik De Oversteek zo goed uitgewerkt zou vinden. Want een ontzettend sterk boek; elk gedeelte is zo overtuigend en heeft toegevoegde waarde. Het verhaal is complex, maar niet vaag. Al geef ik toe dat de vele personages mij soms in de war maakte. Uiteindelijk werd alles duidelijk en besefte ik me meer en meer hoeveel ik te maken had met een soort van meesterwerk. Echt, ik vond het zo goed in elkaar zitten!

Voor mij is het geen boek waarvan ik denk; lees ik even snel. De pagina’s vragen echt om je aandacht, omdat er zo veel plotlijnen met elkaar verweven zijn. Ik ben wel erg blij dat dit boek zowel het begin van de ramp beschrijft, alsmede een x aantal jaar verder. Het paste goed en ik zag alles zo voor me. Brrrr. Het zou maar gebeuren!

De oversteek is een indrukwekkend en complex post-apocalyptisch verhaal wat mij geregeld op het puntje van mijn stoel heeft laten zitten.

Als je op zoek bent naar een complexer post-apocalyptisch verhaal dan je in eerste instantie gewend bent (op YA vlak zijn we er immers half mee doodgegooid), dan raad ik je echt aan De oversteek eens te proberen. Het is een dikkerd, ik weet het. Maar zie het als een toffe uitdaging. Ik vond het in ieder geval een boek om nooit meer te vergeten.

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “De oversteek (The Passage #1) – Justin Cronin

  1. Dit boek is zo awesome <3 <3 heb je De Twaalf ondertussen al gelezen? Want ik kan je beloven dat je dan opnieuw ondergedompeld wordt in een fantastisch verhaal!!

  2. Lej Buss

    Dit boek is echt geweldig ja. Ik was benieuwd wat je er van ging vinden. Het is inderdaad heel goed jitgewerkt. Bij mij spookte het ook nog een tijd na in m’n hoofd toen het boek uit was. Heerlijk!

  3. Ik kocht dit boek ook een tijdje geleden al, maar ontzie het om er aan te beginnen door de dikte en omdat ik eigenlijk twijfel of het wel iets voor mij is. Je recensie geeft me echter zin om het erop te wagen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.