Ostara

Geplaatst op 21 maart 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Het eer verraad het al een beetje, maar de lente is vandaag echt begonnen. Vandaag, op 21 maart, is de lente equinox, wat inhoudt dat dag en nacht vandaag precies even lang zijn.
Met de komst van de lente komt de vruchtbare aarde weer tot leven na de lange winter. Bloemen komen tot bloei en vele jonge dieren worden geboren. Hoe kan het dan ook anders dat Ostara een feest van vruchtbaarheid is. Men viert dat de dagen weer langer worden en dat het licht echt is teruggekeerd. Het is een tijd voor vernieuwing en tot bloei komen.
Symbolen van het Ostara feest komen in onze maatschappij ook terug met het paasfeest. De haas en het ei zijn beide belangrijke vruchtbaarheidssymbolen en het symbool van een nieuw leven. misschien is dat dan ook de reden dat we het begrip ‘paashaas’ kennen die eieren verstopt. Vroeger verstopte men een ei op de akker om deze te zegenen.
De haas en het ei komen op allerlei manieren terug rond deze tijd. Men eet vaak eieren met ostara of beschilderd deze (net als bij Pasen) of men bakt een brood in de vorm van een haas. Eten en drinken is een best belangrijk element bij dit jaarfeest, ervaar ik zo, omdat we met het eten de vruchtbaarheid vieren naar een mooie oogst met nog meer eten.
Ook het elfenvolk wordt met Ostara niet vergeten. Ik weet nog wel dat ik als kind vooral met Ostara eten voor de elfen buiten legde, zodat zijn dit komende jaar niet al te veel streken zouden leveren en dat er mensen zijn die aan hun denken.
Wat ik zelf ga doen vandaag, dat weet ik nog niet. Net zoals bij alle andere jaarfeesten die ik tot nu toe heb besproken zeg ik weer dat ik niet vooruit plan. Ik doe wat ik die dag wil gaan doen en sta gewoon stil bij de dag en de seizoenen. Ik eet wel een eitje ofzo.. Of ik doe wat ik een paar jaar terug al deed: paaseitjes uitdelen aan allerlei mensen. Gewoon omdat ze het verdienen.
Moge dit een vruchtbaar voorjaar worden. En moge voor ons alle een vruchtbare tijd vol creativiteit en geluk zijn.

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.