Opstand – Veronica Roth

Geplaatst op 18 juli 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Opstand – Veronica RothOpstand Serie: Divergent #2
Andere boeken in deze serie: Inwijding
| 7 november 2012
Aantal pagina's: 365
ISBN: 9789000314508
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De Inwijdingsdag van Tris, die euforisch had moeten zijn, eindigt gruwelijk. Vanaf dat moment is het oorlog tussen de facties. En in tijd van oorlog moeten er kanten gekozen worden. Geheimen worden onthuld en de gevolgen van gemaakte keuzes zijn nog onherroepelijker, en nog krachtiger.
Tris doet alles wat ze kan om haar dierbaren te redden. Gevoelens van rouw en schuld achtervolgen haar terwijl ze worstelt met vragen over vergiffenis, loyaliteit, politiek en liefde. Door ingrijpende nieuwe ontdekkingen en verschuivende relaties, moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen...

Na het lezen van Inwijding was ik heel erg benieuwd naar het vervolg; Opstand.  Toen mijn zusje vroeg wat ik graag voor mijn verjaardag wilde hebben, kon ik het niet laten om dit boek te vragen. En ik kreeg het, super!
Ik zat in de trein terug van het leespanel toen ik dit boek ook op mijn ereader zag staan.. En omdat ik mijn andere boek uit had, besloot ik hierin te beginnen, om vervolgens thuis over te kunnen stappen op het papieren boek!

Ik vond deel 1 vooral spannend omdat de wereld en de verschillende facties heel erg nieuw waren en ik bij elk element meer wilde weten. Bij dit deel ontbrak dit een beetje en werden de keuzes van Tris soms een beetje voorspelbaar. Desondanks kwam er weer ontzettend veel op me af en het einde. Die cliffhanger… AARRGHHHH ik moet nu gewoon weten hoe het verder gaat! Maar ik wil deze serie compleet in het Nederlands hebben, dus ik moet nog even geduld hebben, vrees ik.

De relatie tussen Four en Tris vond ik in dit deel heel realistisch beschreven. Niet klef maar vol met spanningen die logisch zijn bij de situaties. Tris verloor haarzelf niet in de liefde en gedroeg zich zoals ze van zichzelf moest. Heel wat beter dan vele andere young adult meiden, die hun verliefde hart volgen. Sowieso vond ik alle karakters weer sterk neergezet. Gedreven door hun emoties, wanhoop en gedachtegang. Dit maakt het verhaal heel wat realistischer.
Wel vond ik dat sommige dingen wat haastiger beschreven leken dan anderen, waardoor langzame gebeurtenissen wat sloom leken te gaan. Vooral in het midden had ik af en toe een beetje last om mijn aandacht er bij te houden. Maar het einde, bam, dat ging weer net zo snel als de trein die door toekomstig Chicago rijdt.

Het idee van de facties en hoe deze tegen elkaar opgezet (kunnen) worden zijn realistisch en in dit deel krijgen we een beter idee van hoe de gedachten achter zo’n factie gerealiseerd wordt. Veelal op vuile manier die je niet achter de mensen zoekt. Het draait nu meer dan ooit over loyaliteit en hoeveel je als mens moet pikken van de groep waar je bij hoort. Een sterk gekozen concept omdat wij in onze maatschappij vaak ook een soort ‘groep’ moeten kiezen. Roth laat duidelijk zien hoe dat in z’n extreme kan doorslaan.

Liefhebbers van dystopische verhalen zullen weer smullen van Opstand, net zoals ik deed. Waarom ben ik ook al weer niet eerder aan deze serie begonnen? Ik kijk dan ook erg uit naar het derde deel, maar ik zal me heus nog wel vermaken met de vele andere boeken die ik nog heb liggen.
Dit boek krijgt van mij 4 sterren, deels omdat dit boek me niet altijd overal wist te verrassen, maar wel weer ontzettend spannend was tegen het einde. Een echte aanrader!

Bestel dit boek op bol.com

four-stars

Tags:

Divider

4 responses to “Opstand – Veronica Roth

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.