Op 3/4 van dit leesjaar…

Geplaatst op 10 oktober 2017 door Emmy in Boeken / 8 Comments

Nou ja, eigenlijk zitten we er natuurlijk al overheen. Met nog iets meer dan 2,5e maand op te teller is het voor velen nog een soort van stressen of ze hun goodreads doel wel of niet gaan halen. Zelf hoef ik geen rekening te houden met stress; ik heb mijn doel van 200 al gehaald. De 300 is een mooi streven, maar geen verplichting.

In deze blogpost wil ik kijken naar alle doelen die ik voor dit leesjaar had gesteld en hoever ik daar al mee ben.

(Ondertussen heb ik mijn tbr kastje toch weer verhuisd naar mijn gewone kast. Niet alleen voor het overzicht, maar ook omdat ik zo sneller een boek pak waar ik zin in heb in plaats van dat het ‘moet’).

Goodreads

Met herlezen als nieuwe functie op goodreads valt mijn reading challenge veel hoger uit. Ik herlees elk jaar namelijk wel wat boeken, maar tot dit jaar telden ze nooit mee. Nu wel gelukkig, want ik heb heel wat boeken opnieuw gelezen. Ook zijn er boeken die ik dit jaar alleen al tweemaal heb gelezen. In het Engels én Nederlands bijvoorbeeld.

Ook begon ik met het herlezen van de Witch, die dit jaar opnieuw werd uitgegeven. Helaas is dat alweer gestopt (BOEEEEE), maar heb ik wel mijn oude nummers uit de kast getrokken. Ik ben zo blij dat ik ze heb gewaard! Overigens vind ik dat strips en prentenboeken echt wel meegeteld mogen worden.. Het zijn toch boeken!?

Ondertussen sta ik op (ik schrijf dit op zondag 8 oktober) 231 gelezen boeken dit jaar en zou ik dus nog meer dan 2,5 maand de tijd hebben om 69 boeken te lezen (als ik de 300 wil halen). Maar dit hoeft niet perse. Dit is al een prachtig getal.

Grannies gaan lezen

Samen met Melisa, Thyrze en Esmee vorm ik de Grannies. Die naam is ontstaan op de Best of YA sleepover, toen wij liever in best wilde lezen dan feesten in een ander huisje. Wij hebben elkaar jaren terug al leren kennen en zijn buiten het bloggen ook nog eens heel goede vriendinnen van elkaar. Zij zijn mijn besties. En onze vriendschap is like; bij elkaar op de bank liggen en niet hoeven te praten maar gewoon een boek lezen en cupcakes naar binnen schuiven.

Samen hebben we een aantal doelen opgesteld en ik ben benieuwd of ik ondertussen al zo ver ben dat het compleet is… Ik heb de missende doelen dikgedrukt.

De Grannie’s gaan het volgende lezen:

– Een boek met een blauwe cover – the witch’s tears.

– Een gekregen boek – Gemina (gekregen tijdens de summer swap)

– Een klassieker voor kinderen – ??? (nog niet… tijd om mijn sprookjesboek tevoorschijn te toveren, of om een Roald Dahl te gaan lezen?)

– Een serie uitlezen – dawn study

– Een boek met meer dan 400 pagina’s  – a conjuring of light

– Een vertaald boek – (heeeeel veel) Inkt

– Een boek van een Nederlandse auteur – Helemaal het einde

– Een aanrader van een vriend/in – Eliza and her monsters

– Een recensie exemplaar/ARC (kei veel man) – Zoeker

– Een boek uit een boekenbox  duizend hoog

– Een boek met minder dan 250 pagina’s – pindakaas en sushi

– Grannies pick – ??? (Deze moet ik nog, maar Melisa heeft wel al een boek voor me aangewezen: City of Brass).

– Een gewonnen boek – Rags and bones

– Gebaseerd op een sprookje –  the shadow queen

– Een gehypet boek – carve the mark

Nog twee doelen en ik heb het gehaald.. En dat is maar een minder vergeleken met mijn vorige update. Tijd om hier echt werk van te maken, want dit zijn makkelijk haalbare doelen, toch?

Mijn TBR weglezen

Een ander doel dit jaar was om mijn TBR voor een groot deel weg te lezen. Mijn TBR is enkel gestegen dit jaar en dat vind ik dan wel weer balen. Je zou immers zeggen dat ik met mijn 200+ boeken dit jaar mijn TBR makkelijk onder controle zou kunnen houden.. niet dus. Ondertussen zit ik rond de 160 ongelezen boeken en weet ik niet of ik nog wel richting de 100 kan. Wat ik wel ben gaan doen is kritischer kijken naar die 160 boeken; welke daarvan zal ik nog echt gaan lezen? Welke kan ik beter maar gewoon uit mijn kast halen en wegdoen? Misschien vinden jullie het vals spelen, maar ik heb liever alleen maar boeken in mijn kast die ik echt wil lezen.

Goodreads TBR

Afgelopen jaar heb ik mijn goodreads TBR ook kritisch onder handen genomen. Ik liet hem inkrimpen tot een lijst met boeken die ik echt wilde lezen en zo kwam ik steeds dichter bij de 300. Tijdens mijn vorige update waren dit er 312, ondertussen sta ik op 304. Het moet wel lukken om dit onder de 300 te krijgen binnenkort, want de meeste boeken die ik nog zou willen lezen (en die nog uit gaan komen dit jaar) heb ik al toegevoegd.

Nieuwe boeken, recensie-exemplaren en biebboeken

Dit jaar stond in het tegen kan vooral veel van mijn eigen boeken boeken lezen. Ik leende minder bij de bibliotheek, maar hield mijn ogen wel open voor boeken die ik nog graag wil lezen. Dit om mijn eigen kast te ontlasten, natuurlijk. Ook heb ik minder recensie-exemplaren aangenomen. Ik wilde me vooral focussen op de boeken die ik ECHT wilde lezen en daarin word ik ook steeds kritischer. Dit zie ik als een goed iets. En tja, zo kan ik mijn eigen TBR natuurlijk aanpakken.

 

Leesdoelen voor het eind van het jaar

Halverwege het jaar bedacht ik nog wat extra leesdoelen. Hoever zou ik al zijn?

 • Naar 100 ongelezen boeken
 • De laatste drie boeken van de grannies lijst lezen
 • De 300 gelezen boeken halen
 • Meedoen met een readathon en dus een volledige dag lezen (mits mijn werk e.d. Dit toelaat).
 • Mijn goodreads TBR verder omlaag schroeven (door te lezen).
 • Minder boeken kopen (hahahaha)

Zijn deze doelen al gelukt? Nee. Ben ik er mee bezig? Ja. Zijn ze haalbaar? Nee, misschien niet. Maar is dat verkeerd? Nee. Ik ben er blij mee. Ik ben kritischer gaan kijken naar wat ik thuis heb en wil houden en vooral waar ik mijn tijd graag in zou willen steken. En daardoor weet ik zeker dat ik steeds meer boeken binnen mijn smaak zal gaan lezen. Heerlijk!

Ga jij al je leesdoelen halen?

Tags:

Divider

8 responses to “Op 3/4 van dit leesjaar…

 1. Ik heb mijn goodreads doel ook al behaald. Ik had hem op 60 staan en het lijk alsof ik de 120 toch ga aantikken. Ik zit nu op 113 dus dat red ik nog wel. Grappig dat in een jaar dat ik dacht veel minder te lezen ik toch eindelijk eens de 120 ga halen. Ik denk ook dat dit is omdat ik nu wel soepeler ben geworden in wat ik toevoeg op goodreads. Uiteindelijk is het een doel voor mijzelf en dus bepaal ik zelf de regels. Wel relaxed om hem al vroeg te hebben behaald.

  Ik wilde ook graag onder de 100 ongelezen boeken komen maar dat ga ik ook niet redden. Het is bij mij ook juist meer geworden.

 2. ❤️❤️❤️❤️❤️ Love you! Lekker bezig met je lijst. Ik moet ook nog maar even kijken naar onze Grannies Challenge en opschieten met Goodreads, want ik sta op 72/100

 3. Ik moet er geloof ik ook nog 2 voor mijn grannie challenge. Bij Goodreads zit ik op 48/60, dus daar heb ik nog een taak aan. Als ik het niet red, heb ik er geen moeite mee want ik kan mijn scriptie mooi als reden gebruiken.

 4. Femke

  Wauw! Wat veel boeken! Ik ben wel jaloers hoor, haha. Ik heb mijn Challenge voor 2017 gezet op 30 boeken. Ik zit nu op 25. Ik had graag meer willen lezen, maar het is gewoon niet mogelijk met mijn studie. En daarnaast ben ik ook niet zo’n snelle lezer 😛

 5. chardonay

  Jammer genoeg ga ik het waarschijnlijk niet halen. Had maar op 70 boeken gezet, maar zelfs ga ik dat niet halen. Dit jaar was een jaar van veel up, maar met heel veel meer downs. Ook nu. Zit in een enorme dip. Niet een leesdip, maar een doen dip.
  Heb geen energie om nog echt wat te doen en constante hoifdpijnen werken ook niet mee.
  Zit namelijk nu pas op 41 boeken.

  Morgen ga ik wel een week naar frankrijk, neem wel 6 boeken mee. Maar weet niet of ik dat uitgelezen ga krijgen. Ga namelijk naar disneyland en naar mijn moeders huisje.

  Heb dus eigenlijk geen doel meer. Ik lees alleen nog voor afleiding en rust. Ik zie wel hoever ik kom 😀

 6. Dionne

  Ik snap echt niet hoe je zo snel zoveel boeken kan lezen ? ik zit nu zelf op de 33, 30 was mijn doel en oké er zaten hele dikke boeken bij, maar maximale haalbaar zou voor mij gok ik toch rond de 50 liggen.

 7. Goodreads ga ik absoluut NIET halen. De reading bingo van Madelon heb ik ondertussen compleet en bij de Verbeelding Book Challenge waar ik pas in juli voor het eerst naar gekeken heb mis ik nog vier puntjes. Voor die klassieker voor kinderen zou je ook Alice in Wonderland kunnen (her)lezen. Al vond ik het zelf super leuk om dit jaar enkele boeken van Roald Dahl te herlezen. Dat is zeker een toffe optie voor dat puntje van je Granny-lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.