Ontsnapt uit het slot – Lydia Rood

Geplaatst op 11 februari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ontsnapt uit het slot – Lydia RoodOntsnapt uit het slot door Lydia Rood
Ook door deze auteur: Kathelijne van Kenau
Uitgever: Leopold | November 2021
Genres: Historisch, Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789025882150
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Ontsnappen uit een duistere kerker... Spannend avontuur met heldhaftige jonkvrouw in de hoofdrol.

Jorinde erft het kasteel van haar vader. De genadeloze Hertog die over de streek heerst, wil echter dat Jorinde een document ondertekent zodat hij het strategisch gelegen kasteel Rosande in handen krijgt. Hij weet niet dat Jorinde kan lezen. Ook niet dat zij de zegelring heeft gevonden die hij nodig heeft om officiële documenten te bekrachtigen. Wanneer de Hertog vermoedt dat ze een spel met hem speelt, sluit hij haar op in een duistere kerker. Kan Jorinde ontsnappen?
Lydia Rood neemt de lezer mee naar een onbestemd verleden waarin mannen de dienst uitmaken – maar niet als het aan Jorinde ligt.

Een stoere jongvrouwe, een kasteel, geschiedenis en een tiran van een Hertog… Dat klonk reuze interessant! Ik was dan ook blij dat ik een kans kreeg om Ontsnapt uit het slot van Lydia Rood te mogen lezen. Ik kreeg het boek toegestuurd en ik ben er vrij snel in begonnen. Ik ben namelijk dol op historische boeken voor jongeren, vooral als ze zich afspelen rondom kastelen. Tja, de fascinatie voor de middeleeuwen heb ik al zo’n twintig jaar.

Een vriendin van Jorinde is de vrouw van de zoon van de Hertog en heeft net een kindje gehad. Als ze zoon overlijdt, wordt Machteld naar een klooster gestuurd en wil de Hertog zijn kleinzoon zelf opvoeden. Jorinde vertrouwt dit helemaal niet. Hier is meer aan de hand. Zeker als er een kans bestaat dat ze haar eigen kasteel – die ze heeft geërfd – verliest omdat ze moet trouwen met een man die ze niet ziet zitten, besluit ze op onderzoek uit te gaan. Maar voor een vrouw is het erg gevaarlijk om je met zaken van machtige Hertogen te gaan bemoeien.

Aan de ene kant vond ik het heerlijk om in Ontsnapt uit het slot te duiken. Aan de andere kant knaagden er een aantal dingen aan de rand van mijn gedachten tijdens het lezen. Allereerst deed het me denken aan de discussie over kwalitatieve boeken voor jongeren in het onderwijs van vorig jaar. Lydia Rood werd meteen bestempeld als ‘hoe dan ook goed’. Dat is natuurlijk erg fijn, maar is dit het beste historische jongerenboek op de markt? Nee. Maar omdat het van Rood is, is het automatisch goed. Dat rijmt niet. Op deze manier houden we het oude vertrouwde in stand en staan we niet open voor nieuwe stemmen. Nieuwe verhalen. Nieuwe kwalitatief goede boeken van onbekende auteurs.

Lydia Rood heeft met Ontsnapt uit het slot een aardig boek neergezet. Het is vlot geschreven en spannend. Het tempo zit er goed in. Desalniettemin miste ik de tijdgeest zo nu en dan. De tijdgeest is dat je tijdens het lezen goed merkt in welke tijd het boek zich afspeelt. Het gebrek aan bepaalde details en het gedrag van – voornamelijk de vrouwelijke – personages maakten dit lastig. Natuurlijk wil je een krachtige vrouwelijke hoofdpersoon neerzetten als auteur. Maar in dit geval was het soms gewoonweg onlogisch waarom Jorinde bepaalde vaardigheden had en vooral waarom iets was. Waarom konden alleen vrouwen dit kasteel erven, terwijl er oudere mannelijke hoofdpersonen zijn. Terwijl ze in een tijd leven waarin vrouwen nog net geen meubels waren? Om maar een voorbeeld te noemen.

Jorinde vond ik een wispelturige hoofdpersoon. Ze leek een beetje te bewegen tussen ‘jonkvrouwe in nood’ en ‘rebelse en zelfstandige vrouw’. Dit vond ik ook lastig plaatsen, vooral omdat uit haar gedrag niet bleek dat zij klaargestoomd was om de Vrouwe van een kasteel te zijn.

Ik miste gewoon de details die een verhaal afspelend in de middeleeuwen smaak geven. Ik wilde het levendig voor me zien. De gevaren van de tijd proeven. De kasteelkamers ruiken. Ik miste een stukje zintuigelijkheid. Misschien trok de schrijfstijl me ook gewoon niet echt helemaal. Want verhaaltechnisch wilde ik wel graag weten hoe het af zou lopen.

Ik had heel veel vragen waarvan ik hoopte dat we antwoorden zouden krijgen. Deels lukte dat, maar er bleven ook wat zaken open. Meer beschrijvingen, voornamelijk bij de personages, hadden dit deels kunnen oplossen.

Ben je op zoek naar een historische spannend verhaal en zit je niet te wachten op ellelange details en stoffige beschrijvingen, dan is Ontsnapt uit het slot een prima boek om te lezen. Ik ben op dat vlak wat kritischer, omdat ik niet altijd het idee had dat we echt in de middeleeuwen rondliepen.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.