Kathelijne van Kenau – Lydia Rood

Geplaatst op 13 december 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 11 Comments

Kathelijne van Kenau – Lydia RoodKathelijne van Kenau | november 2013
Aantal pagina's: 208
ISBN: 9789025754402
Uitgave: Paperback
Goodreads
one-star

Haarlem, december 1572.
De Tachtigjarige Oorlog is in volle gang en de stad is omsingeld door Spaanse soldaten. Kathelijne heeft iets verschrikkelijks gedaan. Zo verschrikkelijk, dat ze soms denkt voor eeuwig in de hel te zullen branden. Haar moeder, de sterke Kenau die door iedereen wordt gevreesd en bewonderd, lijkt in elk geval niet van plan om haar vergiffenis te schenken. Terwijl het grote oorlogsgeweld losbarst, vechten moeder en dochter onderling hun strijd uit. Want hoe belangrijk het Haarlemse verzet tegen de Spanjaarden ook is, het verdriet van Kathelijne en Kenau moet ook zijn weg vinden.

Bestel dit boek op bol.com

Eigenlijk weet ik niet eens waarom ik de moeite ga doen om een recensie te schrijven over Kathelijne van Kenau. Ik vind het heel erg, maar ik ben zo zwaar teleurgesteld tijdens het lezen! Toch heb ik een soort ongeschreven wet in mijn hoofd dat ik over vrijwel alle boeken die ik lees een stukje wil schrijven. Of dit nu positief of negatief is. Niet alles is immers regenbogen en zonneschijn.

Dit vrij dunne historische boek, geschreven door Lydia Rood, werd bij mijn bibliotheek ingedeeld als een C boek en beloofd op de achterkant dat het gebaseerd is op de film Kenau. Nu heb ik die film nog niet gezien (die komt ook pas in 2014 uit), maar normaal gesproken ben ik erg fan van historische verhalen, zeker uit de tijd waarin het zich afspeelt, de 16e eeuw. Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel wat C boeken heb verslonden die behoorlijk wat diepgaander en bijzonderder waren dan dit (mijn bieb heeft de Gemma Doyle trilogie ook bij C gezet, maar ook bij volwassenen bijvoorbeeld). Het voelde allemaal zo afstandelijk. Een oppervlakkig verhaaltje gegoten in een historische setting, waarbij je zo veel details kan gebruiken. En Lydia Rood heeft ze wat mij betreft allemaal laten liggen.

Ik had verwachtingen van dit boek. Ik dacht echt ‘lekker tussendoor, kort boekje in een van mijn favo genres’. Nou, mooi niet. Ik heb me er echt doorheen moeten worstelen en zelfs de neiging gehad het boek niet uit te lezen. En dat gebeurd echt zelden bij mij. Het is dat het tegen het einde wat lekkerder liep, want anders had ik echt moeite gehad om verder te lezen.

De karakters interesseerde me niet en de spanning vond ik nergens te zoeken. En het erge is dat ik niet eens zeker weet hoe het nou is afgelopen. Een grote tegenstrijdigheid, dat voelde ik bij Kathelijne van Kenau.

Helaas.. Volgende keer beter. Voor mij was dit helaas een misser.

one-star

Tags: , , , ,

Divider

11 responses to “Kathelijne van Kenau – Lydia Rood

  1. Wat jammer! Misschien is de roman Kenau, onlangs gepubliceerd door Tessa de Loo, meer wat voor jou? Daarin wordt de geschiedenis op een aantrekkelijke manier gebracht: het boek leest op een film! De personages zijn allemaal sterke persoonlijkheden en hun onderlinge band staat centraal.
    Nieuwsgierig? Klik op mijn naam voor mijn leeservaring.

    • Ja misschien wel.. Ik vond de titel al zo herkenbaar, dus ik heb het boek ook gewoon in de bieb zien staan, maar ben er gewoon langsgelopen. Goed om te weten! Dankjewel!

  2. Heel erg jammer, het leek me ook wel een leuk boek. Ik ben ook altijd gek op historische verhalen. Jouw blog is trouwens heel erg leuk. Ik ben je meteen gaan volgen via bloglovin, hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijjn blog.
    Liefs

  3. Wat jammer! Ik kan je zeker de ‘volwassen’ versie van deze roman aanraden, van Tessa de Loo. Die is ook rechtstreeks gebaseerd op de film en die vond ik echt geweldig. Ik wilde Kathelijne ook wel gaan lezen, maar na jouw recensie weet ik nu wel dat ik hem gerust mag wegleggen als ik er niet doorheen kom 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.