Onthuld (Het Huis van de Nacht #11) – P.C. Cast

Geplaatst op 6 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Onthuld (Het Huis van de Nacht #11) – P.C. CastOnthuld Serie: The House of Night #11
Andere boeken in deze serie: Verkozen
| december 2014
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789000343164
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Drastisch veranderd na haar val op het einde van Verborgen, is Neferet nu gevaarlijker dan ooit en haar zoektocht naar wraak zal grote schade aanrichten aan iedereen, ook aan Zoey en haar vrienden. Chaos breekt los in Tulsa en het Huis van de Nacht wordt beschuldigd. Kan Zoey Neferet op tijd stoppen voor haar woede escaleert tot een oorlog? Of zal iemand anders moeten ingrijpen?

Onlangs verscheen bij van Goor, Onthuld,  het 11de en één na laatste deel van Het Huis van de Nacht, de enorme serie van P.C. Cast. Ik ken echt zo veel mensen die een mening hebben over deze serie, dat ik deze tijdens het lezen echt moet vergeten om niet beïnvloed te worden. Maar de behoorlijk pittige recensie van Joost op goodreads bleef natuurlijk wel in mijn hoofd spoken (en ook omdat de stouterd er stiekem wat spoilers in verstopte). Nu kan ik eindelijk mijn eigen mening weer delen. Want wat vond ik nou van Onthuld? Deel ik de kritische houding of vond ik het eigenlijk een erg goed boek?

Laat ik zeggen dat ik het niet zó verschrikkelijk vond, maar dat ik zeker een hele berg kritiek heb. Tja. Dat krijg je met zo’n lange serie waarin alles ontzettend wordt uitgerekt.

Ik weet immers dat er nog maar één deel komt, maar toch voelt dit boek wederom als het zoveelste tussenboek waarin er weinig echt bijzondere dingen gebeuren. En de dingen die er gebeuren, daar wordt zo luchtig over gedaan… Het klopt gewoon niet. Emotioneel gezien is er zo veel mis met de personages; ze laten gewoon niet juist zien hoe ze zich voelen. Geen echte angst, geen rouw. Alleen maar gezeur en geklaag.

Zoey is in dit deel werkelijk onuitstaanbaar en is opeens veranderd in een onzeker meisje met een kort lontje. Eh… Waar komt dat opeens vandaan? Heel anders dan de Zoey die in de vorige delen eindelijk volwassen leek te worden. Maar nee, het lijkt weer terug bij af te zijn; egoïstisch, onbegrepen en veel te gemakkelijk verliefd. Juist.

Maar dat was niet het enige wat me stoorde. Voornamelijk P.C.’s poging om ‘hip’ te doen, haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. Referenties die ver gezocht leken en uitspraken die een normaal persoon nooit zou doen. Alsof ook Kristin bij het editen niet meer precies wist hoe tieners zich gedragen.

Naast dat die referenties de vaart uit het verhaal halen, heeft het verhaal ook een aantal verwarrende wisselingen van gebeurtenissen en vertelwijzes. Op zich zijn die andere stemmen prima, maar het is niet altijd op een fijn of helder moment. Er ontstaan plotlijnen die nooit afgemaakt zullen worden (dit voelt frustrerend) en zeker op dit moment in de serie is het niet handig om het complete plaatje uit het oog te verliezen. Het lijkt wel alsof er nog te veel in moest, terwijl er te weinig ruimte was. Tja… Had er maar meer in het verleden geschrapt moeten worden.

Echter zijn die andere stemmen wel weer dat gaan wat deze boeken enigszins boeiend houden. De bijpersonages komen lekker uit de verf en zeker de flashbacks van Neferet geven je een goed inzicht. Alle bijpersonages hebben zo hun ding en dat zorgt voor interessante stukken die je Zoey’s gezever even doen laten vergeten.

Van sommige stukken heb ik dus zeker genoten, maar er waren ook echt delen uit het boek die ik irritant vond en totaal niet nodig. Even leek het boek ook weer te eindigen als zoveelste ’tja, wat is er nou eigenlijk gebeurd’-boek, maar de actie in het einde maakt veel goed. Eigenlijk wacht je daar het hele boek al op.

Dat einde van Onthuld doet je ook doen afvragen wat dat emotionele einde waar P.C. over heeft gesproken zal zijn. Gaat het schokkend zijn? Heftig? Of is het verhaal toch nog open? Tja.. Je kunt zeggen over deze serie wat je wilt; op één of andere manier wil je toch verder. Dan doe je ergens toch wat goed. En tja.. een irritant hoofdpersonage brengt toch emoties bij de meeste lezers los; misschien maakt het daardoor wel tot een heel erg goed doordacht personage? Ik ben benieuwd wat jullie daar van vinden!

Tja… Ik moet toch maar aan deel 12. En aan de novellen.

 

three-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Onthuld (Het Huis van de Nacht #11) – P.C. Cast

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.