De ontdekking van het Wezenland – Michiel Everts

Geplaatst op 5 maart 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De ontdekking van het Wezenland – Michiel EvertsDe ontdekking van het Wezenland door Michiel Everts
Uitgever: S2 Uitgevers | December 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789492528070
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Als de zestienjarige Michelle met haar beste vriend Jeremy in het bos naar een begraven tijdcapsule zoekt, gebeurt er iets vreselijks. Michelle overleeft het, maar ze doet een wonderbaarlijke ontdekking. Uit het niets verschijnt een vrouw, Sarah, die zegt dat ze Michelles ‘geleide gids’ is. Iedereen heeft een geleide gids, zo vertelt Sarah. Sinds het ongeluk ziet Michelle ook dat alles wat leeft een aura heeft, en ze ontdekt dat de wereld veel groter is dan ze dacht. Michelle probeert het aan Jeremy uit te leggen, maar zelfs haar beste vriend heeft moeite om haar te geloven.

Nadat Michelle en Jeremy samen een dramatisch ongeluk meemaken, gaat het helemaal mis met Jeremy. Hij sluit zich steeds meer van Michelle af en kort daarop is hij opeens verdwenen. Om Jeremy’s besluit te begrijpen, gaat Michelle onder hypnose om zo het ongeluk opnieuw te beleven. Maar dat loopt anders dan voorzien: Michelle reist terug naar een vorig leven en merkt dat zij veel hechter aan Jeremy is verbonden dan ze ooit had kunnen denken. Ze gaat dan ook tot het uiterste om haar vriend te redden uit de handen van de dwingende kracht die hem in zijn macht heeft gekregen. Daarbij kan ze alle hulp goed gebruiken, maar is het voldoende om Jeremy terug te vinden?

Een tijdje geleden werd ik door schrijven Michiel Everts benaderd of ik zijn boek De ontdekking van het Wezenland soms wilde lezen. Het beloofde een spirituele Young Adult vol liefde, vriendschap en reïncarnatie. Als je me al wat lander kent, dan weet je dat ik ook interesse in het spirituele heb liggen. Ik was dan ook erg nieuwsgierig of dit boek als een soort thuiskomen zou voelen.

De ontdekking van het Wezenland gaat over Michelle en Jeremy, twee beste vrienden. Na een zoektocht in het bos, waar Michelle lelijk ter val komt, verandert het een en ander in hun leven. Michelle begint aura’s te zien en maakt kennis met haar gids, terwijl Jeremy meer en meer last van vervelende hoofdpijn begint te krijgen. Als Jeremy opeens heel erg lijkt te veranderen en wegloopt van huis, lijkt alles mis te lopen.

Ergens voelde het boek inderdaad een beetje als thuiskomen. Het zat vol thema’s en informatie waar ik als tiener (en begin twintiger) ook zo naar op zoek was. Het gevaar is wel dat dit soort kennis soms wat geforceerd beschreven wordt. Er zijn echter maar weinig YA’s die overtuigend weten over te komen terwijl ze dit soort informatie geven; De ontdekking van het Wezenland weet dat wel waar te maken.

Ik heb me ontzettend goed vermaakt tijdens het lezen (het is immers onderdeel van mijn interessegebied) en ik denk ook dat het veel jongeren kan helpen. Toch zijn er ook wat kleine dingetjes die ik anders gedaan zou hebben. Zo vind ik Michelle zich wel erg jong gedragen voor een 16-jarige en vind ik het nogal gek dat niemand (als in de politie) op zoek is naar Jeremy. Ook snapte ik niet waarom de hoofdstad nooit gewoon een naam kreeg. Werd het expres vaag gehouden? Heeft Michiel ambities om het buitenland te veroveren? Ik vond het afbreuk doen aan de setting. En tot slot vond ik dat Michelle en Jeremy steeds wel precies de juiste personen tegenkwamen.

Natuurlijk wordt hierbij gespeeld met het ’toeval bestaat niet’ principe. Maar soms vond ik het gewoon een beetje ongeloofwaardig. En dat terwijl het verhaal zelf wel heel tof en vooral spannend vond. Ook krijg je hierdoor sneller dat bepaalde elementen uit de lucht lijken te vallen of nooit meer terugkomen.

En nu is het tijd om weer te richten op de positieve aspecten van het boek; het zit allemaal heel goed in elkaar en ook het historische tintje komt uiteindelijk helemaal goed uit. Er zijn geen onafgemaakte plotlijnen meer over en bepaalde keuzes over hun vorige levens vond ik erg sterk.

De ontdekking van het Wezenland bevat mooie thema’s een spannend verhaal met een spirituele twist.

Eigenlijk kunnen we wel stellen dat ik heel erg blij verrast werd door De Ontdekking van het Wezenland. Het leest lekker weg, is informatief (maar niet te), heeft een historisch en een spiritueel tintje en is ook nog eens lekker spannend. Er zitten nog wat elementen in die ik anders gedaan zou hebben, maar voor een debuut is dit echt prima. Ik ben benieuwd naar het toekomstige werd van Michiel, want ik ga hem zeker in de gaten houden.

Tof voor de mensen die ook genoten hebben van Geestverwanten (of dit misschien net een tikje te eng vonden).

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “De ontdekking van het Wezenland – Michiel Everts

  1. Leen

    Uitgebreide recensie!
    Benieuwd of ik het ook zo ga ervaren ?
    Al moet ik wel eerst het boek nog bemachtigen maar hij stond al wel op m’n lijst.

  2. Andrea

    Ik had hier nog niet eerder van gehoord. Het lijkt me een interessant boek. Hij gaat zeker om mijn TBR lijst 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.