On top – Anna Nooshin

Geplaatst op 26 april 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

On top – Anna NooshinOn top door Anna Nooshin
Uitgever: Van Holkema & Warendorf | April 2015
Genres: Biografie, Non-fictie
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789000344352
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

On Top is een inspiratiegids vol humor en herkenbare situaties. Selfmade woman Anna Nooshin richtte in 2011 een van de meest succesvolle online magazines van Nederland op met nu al meer dan 4 miljoen bezoekers per maand. Ze werkte onder andere samen met Burberry, Cosmopolitan, Grazia en Marie Claire. In On Top deelt ze haar tips en ideeën over hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Ze verpakt deze tips in een eerlijk succesverhaal, geïllustreerd met mooi – never before seen - fotomateriaal.

Tijdens de kerstlunch bij boekhandel Van Piere, kregen we allemaal een goodiebag met een boek. Onderling werd er nog geruild en voila, ik ging met On top naar huis. Hoewel ik Anna niet volg, trok de ondertitel Jouw handboek voor online succes me wel. Wat ik verwachtte? Heel veel tips om online (dus met een blog of vlog) beter in de markt te komen liggen.

Maar kreeg ik dat?

Nee.

ontop2

On top is niet wat de ondertitel suggereert. Het is meer een biografie van Anna Nooshin. Ze verteld over haar leven en jeugd en ik moet zeggen, ik begon nog positief. Ik vond het leuk om over haar jeugd te lezen en ik vond het leuk hoe zij de vergelijking tussen de Iraanse en Nederlandse cultuur uiteenzette. Daarna volgde een spannende stage in New York.. En daarna haar bedrijf. Maar waar bleven die tips nou?

Als je echte tips verwacht, dan kom je bedrogen uit. Natuurlijk is Anna’s verhaal inspirerend (we willen allemaal wel zo succesvol zijn), maar haar enige tip lijkt te zijn: hard werken! Duh. Thank you captain Obvious. Ook risico nemen en investeren loont. Tell me something new, woman. Nee, er werden niet echt inhoudelijk nuttige tips gegeven, behalve dan dat je soms best wel een chaneltas van 4,5 duizend euro mag kopen. Say what?

ontop3

Hoewel ik het boek wel met plezier heb gelezen, vraag ik me echt af wie de ondertitel heeft bedacht en wat het verdere nut is van het boek. Is dit voor de fans van Anna? Is de ondertitel gewoon een marketingtrucje, waar zo veel bloggers wel eens van worden beschuldigd?

Naarmate ik verder in het boek kwam, voelde ik me steeds minder blij worden. Er werd meerdere malen verteld hoe succesvol ze is (en dus voelde ik me onsuccesvol) en dat je na je 25e echt gaat aftakelen (ja, fuck). Oh, en je haren niet wassen is oké want het is helemaal mooi (bah). Ik voelde me eerder gefrustreerd dan dat ik de indruk kreeg dat ik net zo succesvol kan worden als Anna. Want ik werk niet zo hard (al vind ik van wel) en ik wil niet elke dag sporten. En ik ben niet zo tof dat ik kan sparen om 13 landen door de hobbelen. Tja.

On top klinkt als een verleidelijk goed boek wat je zal gaan helpen om Anna Nooshin’s succes te evenaren, maar niks is minder waar. Het is gewoon een biografie. Zij inspireert misschien vele mensen en heeft misschien (voor haar) het mooiste leven ever, maar ik ben absoluut niet wie zij is. Uit pure frustratie bij het schrijven van deze recensie heb ik mijn normeren op goodreads nog een sterretje omlaag geschroefd. Want nu ik er langer over nadenk, dan heb ik vooral geleerd hoe ik niet wil leven. En dat terwijl tiener-Anna me nog aan mezelf deed denken.

Tja. Weet er iemand nog een boek waar je wél echt praktische tips kunt vinden?

ontop1

Bewaren

two-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “On top – Anna Nooshin

  1. Ik vond dit echt een geweldig boek, maar dan vind ik Anna ook gewoon heel geweldig 😀 De ondertitel is inderdaad wel heel misleidend (“jouw handboek”, hoezo dan?), daar hadden ze beter iets anders voor verzonnen.

  2. Ik heb deze inderdaad ook gekocht voor de ondertitel :C Super jammer dat er eigenlijk bijna niks over online succes wordt verteld dan :/ Heb ook opeens niet meer zo’n zin om het boek te lezen, haha

  3. Bewijst maar weer eens wat uitgevers doen om een boek te verkopen… jammer. Hij trekt mij ook niet zo aan, dan koop ik liever boeken over bloggen specifiek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.