Omslag ontleed: Eerste leven

Geplaatst op 3 april 2017 door Emmy in Omslag ontleed / 6 Comments

Als illustrator/vormgever kijk ik op een net iets andere manier naar omslagen dan de meesten van jullie. Naast mooi of lelijk, denk ik namelijk dat een omslag ontzettend veel over een verhaal kan vertellen. Met omslag ontleed wil ik jullie vertellen hoe je een omslag kunt analyseren en wat dit kan vertellen over de inhoud. In het kader van de blogtour rondom Gena Showalter, bespreek ik vandaag de kaft van Eerste Leven.

Dit is hem dan, de kaft van Eerste leven. Zonder het boek gelezen te hebben, wil ik eens kijken wat het boek verteld.

Titel en ondertitel

Allereerst de tekst. De titel van het boek is Eerste leven en de ondertitel luidt ‘doodgaan is nog maar het begin…’. Dit verklapt al meteen dat het gaat over een volgend leven. Of dit nu een hiernamaals is of een reincarnatie, dat verklapt de tekst alleen nog niet. Maar je weet in ieder geval dat de dood een belangrijk thema zal zijn. Gezien de titel zal het boek zich afspelen vóór de dood.

Een zandloper

De afbeelding op de kaft is best minimalistisch, maar bevat stiekem nogal wat details. Laten we beginnen met de vorm van de illustratie; een zandloper. Wisten jullie dat een zandloper een heel belangrijk symbool is voor de dood? Ga maar eens naar oude begraafplaatsen, je zal ze zeker tegenkomen!

De zandloper staat symbool voor het vervliegen van de tijd; het sterfelijke van de mens. Het naderen van de dood. Het symboliseert de tijdelijkheid van het menselijk bestaan.

Als dat niet past bij het boek, dan weet ik het ook niet meer!

Twee werelden

Binnenin de zandlopers is er ook nog veel te zien, wat ons vermoedelijk veel zal vertellen over de inhoud van het boek. Er zijn twee verschillende werelden te zien:

  1. Bovenin zie je een vrij grauwe en donkere stad. Vol mist en groene uitlaatgassen.
  2. Onderin zie je een lichte wereld vol groen, leven, licht en met een heel moderne twist. Moderne gebouwen, een treintunnel. Kleur. Het voelt uitnodigend.

Ik durf er mijn vingers om te verwedden dat beide werelden een grote rol spelen in het boek.

Als je alleen al naar het omslag kijkt, leer je dus dat het boek zal gaan over de dood (en de weg daarnaartoe) en twee verschillende – contrasterende – werelden. Het boek speelt zich af vóór de dood, maar de dood heeft wel veel invloed op het verhaal. Laten we de achterflap er even bij pakken om te kijken of we een beetje in de goede richting zitten.

DOODGAAN IS NOG MAAR HET BEGIN…

In Gena Showalters nieuwe fantasywereld moet iedereen kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika (‘Licht geeft Zicht’) of Myriad (‘Macht is een Recht’)? De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood…

Hoewel Tenleys ouders haar al – voor veel geld – aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zéér aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nóg iemand in de strijd…

Ik denk dat ik aardig in de goede richting zit qua setting! Leuk om te zien, toch? Dat een kaft zoveel kan vertellen. Ik hoop dat ik middels deze blog een kijkje in de vormgevingskeuken heb kunnen geven en dat jullie wellicht op een andere manier naar covers zijn gaan kijken. En ik hoop dat het leerzaam was. Ik kijk er in ieder geval naar uit om het boek te gaan lezen. Jullie ook?

Meer lezen over Eerste leven? De blogtour zal nog landen bij Esmee, Gerrianne, Monica en Jessica.

Haal jij wel eens informatie uit de vormgeving van het omslag?

 

Tags:

Divider

6 responses to “Omslag ontleed: Eerste leven

  1. Ik vind de cover van eerste leven echt prachtig! Ik heb zelf met Photoshop wel eens geoefend met het zetten van afbeeldigen in een glas, kerstbal of gloeilamp, en dat vind ik één van de dingend die ik het allerleukst vind om te doen! Toen ik deze cover zag, werd ik dus meteen enthousiast.

  2. storiesofwonder

    Leuk idee voor een blogpost! Leuk om zo op een andere manier naar een omslag te kijken. Ik ben dit boek nu aan het lezen en de cover is zo mooi! De cover voor het volgende deel vind ik ook mooi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.