Odd & True – Cat Winters

Geplaatst op 16 januari 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Odd & True – Cat WintersOdd & True door Cat Winters
Uitgever: Amulet Books | September 2017
Genres: Young Adult, Historische fictie, Fantasy
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9781419723100
Uitgave: ARC
Goodreads
three-half-stars

Trudchen grew up hearing Odette’s stories of their monster-slaying mother and a magician’s curse. But now that Tru’s older, she’s starting to wonder if her older sister’s tales were just comforting lies, especially because there’s nothing fantastic about her own life—permanently disabled and in constant pain from childhood polio.

In 1909, after a two-year absence, Od reappears with a suitcase supposedly full of weapons and a promise to rescue Tru from the monsters on their way to attack her. But it’s Od who seems haunted by something. And when the sisters’ search for their mother leads them to a face-off with the Leeds Devil, a nightmarish beast that’s wreaking havoc in the Mid-Atlantic states, Tru discovers the peculiar possibility that she and her sister—despite their dark pasts and ordinary appearances—might, indeed, have magic after all.

Een paar jaar geleden wist ik op YALC een aantal onbekendere ARCs te scoren. En als je me een beetje kent, weet je ook dat ik meestal met bergen boeken thuiskwam uit Londen. Hierdoor is het me meer dan eens voorgekomen dat ik zo’n boek vergat, waar ik me achteraf best rot over voelde. Odd & True leek eventjes ook zo’n vergeten boek te worden, tot ik kritisch door mijn kast ging en besloot dat ik het destijds niet voor niets had opgepakt.

Trudchen is opgegroeid bij haar oom en tante samen met haar grote zus, Odette, die haar altijd verhalen vertelde over hun monster-jagende moeder en een of andere vloek. Nu Tru ouder is en haar zus weg, vraagt ze zich af welke verhalen waar zijn en welke onzin. Ze wil de verhalen graag geloven, omdat ze constant pijn heeft vanwege de polio die ze als kind heeft gehad. En dan staat Od opeens weer voor de deur om Tru mee te nemen. Ze beloofd Tru een fantastisch avontuur vol monsters en magie en hun moeder. Ze weten alleen niet dat hun zoektocht hen zal leiden naar een verschrikkelijk beest, de Leeds devil.

Odd & True heeft een bijzonder sfeervolle start. Het speelt zich af rond 1900 en dus zijn de personages redelijk beperkt in hun voorzieningen. De tijdgeest en de gevaren van die tijd kwamen erg goed uit de verf. Zo heeft Tru als peuter polio gehad, waardoor ze nu chronische pijn heeft aan een been en met een stok loopt. Het was mooi om te zien dat dit Tru niet tegenhield om te dromen of om met haar zus mee te gaan. Wat een sterk personage!

Omdat het verleden een grote rol speelt in het leven van de zusjes, wordt er zo nu en dan gesprongen in tijd. Je krijgt dat langzaamaan te weten wat er echt aan de hand is. Ook dit vond ik mooi gedaan en goed passen bij het concept van het boek: wat is nou waar en wat niet? De basis – allerlei verhalen – komen hierin goed tot hun recht.

Toch vond ik het boek vrij sloom beginnen en moest ik er echt even inkomen. Ondanks dat ik het achteraf echt een bijzonder verhaal vond, merkte ik dat ik vooral het einde meeslepend vond en dat is ergens wat te laat. Het had van mij vanaf het begin wat spannender gemogen. Deels is dat ook omdat sommige verhaallijnen me meer trokken dan anderen.

Ik vond het bovennatuurlijke aspect van het verhaal heel tof, evenals het einde. Ook ben ik blij dat het een standalone is, want ik denk dat het verhaal daardoor alleen maar beter uit de verf is gekomen. Odd & True is een bijzonder verhaal over bijzondere meiden en ik ben blij dat ik het boek heb kunnen lezen.

Ook vind ik het heel gaaf dat de namen van de hoofdpersonages ook slaan op de titel én de inhoud van het boek. Dit is echt goed bedacht.

Odd & True is op meerdere vlakken een bijzonder verhaal over twee zussen die op zoek zijn naar de waarheid, hoe vreemd deze ook mag zijn.

Al met al ben ik blij dat ik Odd & True heb gelezen, al duurde het wel even voordat ik het verhaal echt op waarde kan schatten. Nu ik er op terugkijk, dringt het pas tot me door hoeveel ik me met het boek heb vermaakt.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Odd & True – Cat Winters

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.